Life
31213 prikaza

Jesu li ova svjetla najveći dokaz NLO-a na zemlji?

Prikaz neobičnih svjetla na nebu
screenshot/youtube
Znanstvenici i dalje traže objašnjenja za neobični pojavu koju mnogi smatraju NLO-om

Već su desetljećima stanovnici Hessdalen doline u Norveškoj svjedoci magičnih svjetla koji se javljaju na noćnom nebu. Nakon što se pojave, ta svjetla pllešu u raznim uzorcima te ponekad bljeskaju u različitim jarkim bojama. 

Svjetla je vidio velik broj ljudi te su više puta snimljeno, pa se njihova pojava ne može sporiti - iako znanstvenici nakon dugogodišnjih studija nisu uspjeli otkriti o čemu je riječ. Jedno od nagađanja je kako je to područje radioaktivno, a radijaciju nose čestice prašine koje eksplodiraju u doticaju s atmosferom. 

Samo nagađanja

Drugo objašnjenje je kako se cijela dolina ponaša kao velika baterija, budući da je jedna od dolina izrazito bogata bakrom, dok druga ima cinka u obilju, a obje te komponentne se mogu pronaći u bateriji, a potrebna im je samo neka "kisela" veza kako bi zasvjetilo. Rijeka na dnu doline sadrži sumpor, koji može djelovati kao izvor kiseline. Teoretičari zavjere u tim svjetlima pak vide izvanzemlaljski utjecaj.

Povijesni izvještaji i istraživanja

Prvi izvještaji o neobičnim svjetlima započinju u ranim 1940-tim. Posebno velika aktivnost Hessdalenske vatre se dešavala u prosincu 1981. sve do ljeta 1984., kada su se svjetla mogla vidjeti 15 do 20 puta na tjedan. Otada je sve manje opažanja i danas se može vidjeti 10 do 20 puta na godinu. Hessdalenska vatra je najčešće blještavo, bijelo ili žuto svijetlo koje pluta iznad tla. Ponekad su se svjetla mogla vidjeti i više od sat vremena. Postoje još nekoliko drugih vrsta svjetla koja isto nisu objašnjena u dolini Hessdalen.

Od 1983. je započelo znanstveno istraživanje pod nazivom “Projekt Hessdalen”. Kasnije je započeo i EMBLA project, u kojima sudjeluju istraživači iz Norveške i Italije.

Pogledajte video: 

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.