Tehno
65509 prikaza

Jezivi radio signal: Nitko ne zna tko ga emitira

UZB-76
screenshot/youtube
Teorije govore da možda služi za lansiranje nuklearnih bombi ili za komunikaciju sa špijunima

Negdje u bespućima ruskih močvara, ne tako daleko od Sankt Peterburga nalazi se radio odašiljač. Inače bi to bio apsolutno običan radijski odašiljač, jedan od milijuna kratkovalnih odašiljača rasutih diljem svijeta.

Međutim, ovaj je poseban. MDZhB, poznat i pod nazivima UZB-76, UVB-76 ili jednostavno Zujalo (The Buzzer) počeo je emitirati tijekom ranih sedamdesetih i nitko ne zna čemu služi. Svatko ga može čuti, dovoljno je imati radio i okrenuti na frekvenciju 4625 kHz. Nećete biti pretjerano oduševljeni zato što se stalno ponavlja isto zujanje, istim ritmom svaki dan i to čitav dan.

Masonska loža u Philadelphiji Tajno društvo Life 13 tajnih lokacija sastanaka masona

Dvadeset i pet puta u minuti čuje su zujanje koje nije prestalo niti jednom otkako je u javnost izišla informacija o postojanju misteriozne stanice. Jednom ili dva puta tjedno uključi se u kanal neka osoba, progovori na ruskom dvije ili tri riječi i zujanje se nastavlja.

Doista nevjerojatna situacija.

Pokušali su znanstvenici pružiti brojna objašnjenja, ali nijedno nije bilo potpuno točno.

Prvo su mislili da stanica emitira obavijesti ruskim špijunima diljem svijeta. Pogotovo nakon što su snimljena neka imena. Komunikacija sa špijunima nešto je što praktički nitko ne može apsolutno sigurno provesti. Čak ni najsigurniji kanali moderne komunikacije nisu potpuno sigurni. Presretanje SMS-ova ili poziva trivijalan je zadatak. Pregledavanje poruka preko raznih aplikacija također nije nedostižan cilj obavještajnim agencijama. Sve što ide preko interneta negdje netko bilježi i zna.

Radijska komunikacija, pogotovo jednosmjerna, gotovo je neprobojan način komunikacije. Znate tko odašilje poruku, ali ne možete znati kome je ta poruka namijenjena. Posebno zato što su sve poruke šifrirane. Riječ "čamac" ili "poljoprivrednik" ne predstavlja neku konkretnu poruku, ali zato ljudima opremljenima šifrarnikom znači mnogo toga. 

Nuklearni test na Bikiniju Atol Bikini Znanost Na mjestu nuklearnih testova našli mutirane morske pse

Ako doista UZB-76 služi za komunikaciju sa špijunima, nitko nije probio enkripciju, a ako i jest, sigurno neće ići u javnost s time. Britanci su to najbolje pokazali tijekom Drugog svjetskog rata kada su uspijevali uhvatiti sve nacističke špijune zato što su imali nekoliko dvostrukih agenata za koje nacistički obavještajci nisu znali. Možeš surađivati s vragom kojeg poznaješ, bio je britanski moto.

Druga zanimljiva teorija je da UZB-76 predstavlja mrtvački okidač za ruski nuklearni arsenal. Teorija kaže da automatizirani sustavi prate upravo tu frekvenciju, 4625 kHz, i da mogu lansirati sve ruske nuklearne bombe na ranije određene ciljeve bez ikakve ljudske naredbe ili odobrenja. 

UZB 76 | Author: Wikipedia Wikipedia

BBC napominje da to i nije pretjerano vjerojatno. Naime, kratkovalni prijenosi koriste određene specifičnost Zemljine atmosfere i moraju se prilagođavati istima. Zujalo konstantno emitira identični signal identičnom snagom. 

Najuvjerljivija teorija kaže da je UZB-76 hibrid svega navedenoga. Konstantno ponavljanje istog tona označava da je frekvencija zauzeta, a dođe li do potrebe, lako može postati kanal komunikacije za izdavanje uputa ruskim špijunima diljem svijeta i ruskoj vojsci na domaćem teritoriju.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • nelson 09:36 05.Kolovoz 2017.

    čudno

  • Avatar Nikola Perić
    Neron 07:13 05.Kolovoz 2017.

    Jezivo,ali ne slušam,bliže mi je Buzin.