Life
15065 prikaza

"Kad su oba pala, oduzele su mi se noge"

oba su pala
Screenshot/Google Maps/YouTube
Na današnji dan prije 26 godina nastala je legendarna snimka rušenja dva neprijateljska aviona kraj Šibenika, a jedan od heroja danas je šibensko-kninski župan Goran Pauk

Sve je trajalo 2-3 sekunde i sjećam se samo da su mi se oduzele noge, a onda su trnci i obamrlost krenuli prema glavi. Kao kad se u prometu nađete u smrtonosnoj situaciji pri velikoj brzini, ali sve sretno prođe, pa se tek naknadno u organizmu otpusti adrenalin, prisjetio se Goran Pauk kako se osjećao nakon što je s kolegom Nevenom Livajićem i Filipom Gaćinom na današnji dan 1991. godine proslavio rušenje dva aviona kod šibenskog mosta.

Iako je otad prošlo 26. godina, svi se sjećaju snimke rušenja dva 'Soko J-21 Jastreba', a uzvik 'Oba su pala!' od tog je dana ušao u žargon i postao sinonim za veliki uspjeh. 

Goran Pauk, danas 54-godišnji šibensko-kninski župan, kaže da će se do kraja života precizno sjećati što je prethodilo prvom velikom uspjehu Hrvatske vojske nad tada mnogo nadmoćnijim neprijateljem.

- Bili smo smješteni u vojarni Zečevica koju su naši prethodno oslobodili. Sjećam se da smo se smjestili u hladovinu jednog grma i stalno bili u pripremi da sjednemo za protuzračni top u slučaju da dobijemo dojavu o naletu aviona. Međutim, baš taj put veza nije ništa dojavila, ali smo čuli da nam se približavaju, kaže Pauk.

Paukov šogor Dražen Bilać jurnuo je prema topu 'trocijevcu' 20/3 mm, i upalio na njemu motor da bi Goranu olakšao rotaciju i nišanjenje.

Isječak iz filma Let za pamćenje Operacija Bljesak Top News Rudi Perešin: Kako je poginuo istinski junak rata

- Ako se upali motor na topu to umnogome olakšava nišanjenje, jer s topom tad upravljate kao da imate joystick. Ako se ne upali motor, nišanjenje je mnogo teže i kompliciranije. Ako se motor upali cijevi se pokreću preko jednog volana, ali najkritičniji trenutak je baš paljenje motora jer se povlači konop kao na penti. Ako ne upali iz prva dva-tri pokušaja velika je mogućnost da će se 'presaugati' i od motora nema ništa - kaže Pauk koji se sjeća kako su dva aviona prelijetala iznad mora ali su naglo promijenila smjer i krenula prema njima. 

- Počeli su pucati, pa smo pomislili da gađaju naš položaj, ali su zapravo ciljali prema susjednoj posadi i oni su spasili žive glave tako da su se bacili na zemlju. Naravno, to smo shvatili tek kasnije, govori Pauk koji se skoncentrirao nastojeći uhvatiti jednog od njih koji je počeo ponirati prema njima.

- To je trajalo nekoliko sekundi, ali mojim kolegama iz posade činilo se da ciljam satima, smije se danas Pauk, kojem je municijom top punio tada 23-godišnji Filip Gaćina. Gledali su u avion i čekali paljbu usput pazeći da ih top koji se okreće ne zakvači po nogama. 

  • Stranica 1/2
  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • bijelavilaljtmm 20:56 24.Rujan 2017.

    uzvik ,, Oba su pala ,, je u temeljima naše Domovine , i on će živjeti vjećno .....