Znanost
3573 prikaza

Arheološka senzacija: Biblijski kralj ipak je postojao?

Stari grad u Jeruzalemu
Thinkstock
Bi li mali glineni otisak pronađen tijekom iskapanja rupe u podnožju zidina oko Starog grada u Jeruzalemu, mogao biti dokaz postojanja Ezekije?

Izraelski arheolozi pronašli su trag pečata biblijskog kralja Ezekije, što mnogi smatraju dokazom autentičnosti biblijskih zapisa.

Mali kružni natpis pronađen je tijekom iskapanja na smetlištu u podnožju južnih zidina koje okružuju jeruzalemski Stari grad. Glineni otisak, kojeg arheolozi prozivaju bulom, sadrži natpis na drevnom hebrejskom te simbol Sunca s dva krila.

Prema Bibliji, Ezekija je vladao oko 700 godine prije Krista, te je, uz kralja Jošiju, bio jedan od nekolicine dobrih vladara koji su željeli ukinuti idolopoklonstvo. U Bibliji piše da Ezekiji nitko nije bio ravan: "Nije bilo nikog nalik njemu među kraljevima Judeje, ni prije ni nakon njega".

Eilat Mazar, sa židovskog fakulteta u Jeruzalemu, rukovodila je iskapanjima te tvrdi da je pečat mogao izraditi čak i sam kralj. Vjerojatno je završio na smetlištu, smatra Mazar, kad je bačen sa susjedne kraljevske građevine.

"Ovo je prvi put da smo tijekom znanstvenih iskapanja naišli na trag pečata izraelskog ili judejskog kralja", izjavila je Mazar koja je brzo povezala pečat s Biblijom, navodeći da on predstavlja priliku da se približimo samom kralju.

No Robert Cargill, arheolog sa Sveučilišta u Iowi, smatra da su tvrdnje o bibilijskim dokazima - pretjerane. 

"Ako je ovo izvorni predmet, tad on samo potvrđuje postojanje kralja koji se zvao Ezekija i živio u Jeruzalemu", što su znanstvenici i tako znali iz prethodnih arkeoloških otkrića, dodao je Cargill.

Iako je ovo otkiće dospjelo na naslovnice, arheolozi poput Cargilla su skeptični i brinu ih potencijalni tajni razlozi koji se možda kriju iza ovakvih otkrića. "Nema razloga da posumnjamo da je predmet krivotvoren, ali mjesto otkrića je arheološki ugroženo", upozorava Cargill.

Naime, pronalazak otkrića o židovskom prisutstvu oko hrama predstavlja politički osjetljivu stvar. Iako je, u jednu ruku, važno iskapati kulturnu baštinu Židova u Jeruzalemu, druge iskopine se nalaze blizu grada Silwana u kojem žive Palestinci. 

Značajna arheološka otkrića u Silwanu korištena su kako bi se potkopali temelji tvrdnje Palestinaca da je to područje oduvijek bilo pod njihovom vlasti i da su ga oni nastanjivali. Kao rezultat toga, palestinske vlasti često odbacuju različita arheološka otkrića u regiji kao krivotvorena, piše Daily Beast.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.