Tehno
1053 prikaza

Biblija je možda nastala i ranije nego smo mislili

Tel Arad
Wikipedia
Znanstvenici su uz pomoć umjetne inteligencije analizirali zapise na komadićima keramike koji im daju naslutiti da je Biblija napisana ranije nego što se mislilo

Izraelski matematičari i arheolozi otkrili su tragove koji sugeriraju da su neki od ključnih tekstova u Bibliji mogli nastati puno ranije nego se smatralo.

"Poznato je da Biblija nije nastala u stvarnom vremenu već je zapisivana i uređivana kasnije. No, pitanje je - kada?", rekao je za Gizmodo Arie Shause, matematičar sa Sveučilišta u Tel Avivu. 

Koristeći tehnologiju za analizu rukopisa, sličnu onoj kakvima se koriste obavještajne agencije i alate za strojno učenje, znanstvenici sa Sveučilišta u Tel Avivu utvrdili su da je poznati set hebrejskih natpisa iz 600 godine p.n.e napisalo barem šest različitih autora. Iako ti tekstovi nisu dio Hebrejske Biblije, njihovo otkriće sugerira da je u vrijeme Kraljevstva Juda bila raširena pismenost koja bi podržala sastav biblijskih djela. 

Ovo otkriće doprinos je raspravi oko toga kad su se počeli prikupljati biblijski tekstovi - prije ili nakon opsade i razaranja Jeruzalema 586 godine p.n.e i progona njegovih stanovnika.

Izraelski arheolog Israel Finkelstein, koji je sudjelovao u studiji, kaže da su mnogi znanstvenici proteklih godina pripisali nastanak najranijih biblijskih tekstova od Knjige o Jošui do Druge knjige o Kraljevima periodu nakon opsade, odnosno kao rezultat progona. Finkelstein pak kaže da je on vjerovao da su oni napisani u kasnom 7. stoljeću p.n.e, prije opsade, i da ova studija podržava tu teoriju. 

Znanstvenici su analizirali 16 zapisa na komadićima keramike otkrivenima na mjestu drvene vojne utvrde u Aradu, na jugu Izraela. Rekonstruirali su hebrejska slova koja je vrijeme djelomično izbrisalo, a potom su uz pomoć algoritma analizirali zapise kako bi otkrili razlike u rukopisu. Doktorand Arie Shaus radio je na razvoju algoritma i kaže kako je ovo prvi put da su ovakvu tehnologiju koristili da rekonstruiraju i analiziraju drevne zapise. 

Sam tekst na komadićima keramike nije biblijski, već opisuje kretanje trupa, troškove za namirnice, što pokazuje da su brojni ljudi u zapovjednom lancu znali pisati. Ton tekstova i udaljenost utvrde također pokazuje da je pismenost bila raširena. To znači i da bi visoka razina pismenosti podržala ideju da su neki biblijski tekstovi već bili napisani. 

Inače, Svitci s Mrtvog mora su najstariji poznati biblijski tekstovi, a oni datiraju većinom između 150 godine p.n.e i 70 godine

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.