Life
383 prikaza

Žene mijenjanju muškarce na razne načine - na bolje, ali i na gore

Beyonce i Jay Z
Doug Peters/Press Association/PIXSELL
Žene mogu itekako promijeniti muškarce, i to ne samo kao supruge, nego i sestre, kćeri ili kolegice

Ubrzo nakon što je Jay Z dobio prvu kćer, Blue Ivy Carter, koja će uskoro proslaviti 4. rođendan, internetom se proširila pjesmu koju reper navodno posvetio najvažnijoj maloj ženi u svojem životu. Uz Beyonce, naravno.

Tekst pjesme je govorio kako je nekoć olako koristio izraz "kučka" za žene, no sad kad i sam ima kćer, psuje sve koji je koriste.

Na kraju se ispostavilo da pjesma nije njegovo djelo, ali da je i bila, ona bi bila tek jedan u nizu dokaza koji podržavaju nedavno otkriće da bliske veze sa ženama mogu drastično utjecati na ponašanje i stavove muškaraca. I to kod kuće, kao i na poslu, i u pozitivnom i negativnom smislu.

Muškarci na direktorskim pozicijama obično snize plaće svojim zaposlenicima, a sebi je povećaju, nakon što dobiju sinove, no taj trend ne vrijedu u slučaju kad dobiju kćer. Ustvari, kad dobiju prvu kćer, zaposlenicima povećaju plaće, a posebne povišice očekuju ženske zaposlenice.

Muškarac čisti kod kuće | Author: Thinkstock Thinkstock

Muškarci koji imaju kćeri isto tako se manje povezuju s klasičnim spolnim ulogama, te su manje suglasni s izjavama poput one da je "ženino mjesto u kuhinji". Oni, isto tako, smatraju sasvim normalnim da muškarci peru suđe i obavljaju ostale kućanske poslove.

S druge strane, ako imate sestru, to može imati suprotni učinak, jer će ti muškarci možda više cijeniti podjelu uloga, biti konzervativniji i rjeđe obavljati kućanske poslove.

Njima nalik su i muškarci sa suprugama kućanicama. Oni su skloniji osuđivanju zaposlenih žena, ali i organizacija u kojima radi više žena. Uz to, rjeđe će tražiti poslove u kojima su žene na vodećim pozicijama, ali će i sami rijetko ženama dodijeliti promaknuća.

Rad sa ženama, kod manje "krutih" muškaraca, stvorit će pak sklonost prema većoj ravnopravnosti kod kuće. A muškarci će se prihvatiti i više poslova doma nakon što se prebace s klasičnih muških poslova (recimo građevinskih), na one gdje ima više žena (primjerice u obrazovanju). 

No rad u netradicionalnom poslovnom okruženju ne znači da će nužno i kod kuće vladati netradicionalna podjela uloga, jer muškarci čije supruge zarađuju više od njih obično rade manje kućanskih poslova od svojih "boljih polovica".

Uglavnom, žene koje bi željele najveće prednosti na poslu i muškarca koji će ravnopravno sudjelovati u kućanskim poslovima trebale bi se okružiti ovakvim osobama: šef bi vam trebao biti muškarac s mnoštvom kćeri, bez ijedne sestre i sa zaposlenom suprugom, dok bi se udati trebale za muškarca koji radi s puno žena i čija je plaća veća od vaše, piše Atlantic.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.