Life
181 prikaza

Kina ne želi da čujete ove pjesme

In3
Youtube
Pjesme se s interneta moraju ukloniti u roku 15 dana

Kinesko minitarstvo kulture objavilo je crnu listu od 120 pjesama i zatražilo od svih Internet stranica na kojima se nalaze da se uklone u roku 15 dana, te će u suprotnom uslijediti teške kazne.

Vrijedi napomenuti kako su autori većiea 'nepoćudnih' pjesama underground hip-hoperi, što samo govori da su kineske vlasti počele obraćati pažnju na tu subkulturu koja se sve do nedavno činila premalom da bi se njome itko bavio.

Ministarstvo kulture je odluku obrazložilo argumentima kako je riječ o pjesmama koje potiču opscenost, nasilje i kriminal, te ugrožavaju društveni moral. 

Tek nekoliko pjesama s crne liste imaju veze s politikom, ostale uglavnom govore o temema koje Komunistička partija smatra tabuom i najveći broj imaju tekstove seksualnog karaktera.

Pjesme će, osim što će biti skinute s interneta,  biti zabranjene za izvođenje na karaokama, piše LA Times, kao i na bilo kojim live nastupima, a crna lista će se redovno nadopunjavati.

Donosimo vam nekoliko 'zabranjenih' pjesama koje još uvijek možete poslušati na Youtubeu.

"Beijing Evening News" (In3)

"Suicide Diary" (Xinjiekou)

"Song of the Grass Mud Horse" (anonimni internet korisnik)

"I Love Taiwanese Girls" (MC Hotdog)

Nekoliko pjesama po izboru BBC-ja

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.