Life
947 prikaza

Koliko poznajete vaginu? Liječnici su šokirani neznanjem

Žena u gaćicama
Thinkstock
Manje od trećine žena u studiji je točno pokazalo šest dijelova svog reproduktivnog sustava, a nedostatak tog elementarnog znanja zabrinjava liječnike

Gotovo polovica žena nije upoznata ni s osnovama građe svojih genitalija, pokazalo je novo britansko istraživanje na više od 1000 njih prema kojem je tek 56 posto žena ispravno lociralo vaginu na mapi reproduktivnog sustava. Tek trećina njih uspjela je točno locirati šest dijelova ženskih organa, poput endometrija, jajovoda, jajnika, maternice...

Čak svaka sedma žena nije znala imenovati niti jedan karcinom koji pogađa te organe, poput raka jajnika, grlića maternice i sl.., unatoč činjenici da oko osam posto žena tijekom svog života pogodi takvo stanje. Zanimljivo i vrlo kontradiktorno je to što su u studiji žene pokazale bolje poznavanje muške anatomije nego vlastite - ispravno pokazujući dijelove penisa poput glavića, prepucija, sjemenovoda itd.

Istraživanje je provedeno u sklopu obilježavanja svjetskog mjeseca Ginkeoloških karcinoma i podizanja svijesti o njima.

Ilustracija ženskih genitalija | Author: Wikipedia Wikipedia

- Poznavanje vlastitog tijela ključno je za žene, a djevojčice bi trebale biti upućene u dijelove vlastitog tijela od puberteta - od prvog seksualnog iskustva sve do majčinstva i menopauze. Jedino uz pomoć dobrog znanja mogu same o sebi brinuti te se zaštititi, što je ključno za njihovo zdravlje - ističe ginekologica Tracie Miles.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.