Life
25141 prikaza

'Kralj' oružja: Imao 11 žena, dnevno trošio milijun kuna

Adnan Khashoggi
Wikipedia/Roland Godefroy
Njegove kolege su se skrivale od očiju javnosti i trgovali su u potpunoj tajnosti, ali on je potpuno otvoreno poslovao

Adnan Khashoggi umro je u 82. godini života i inače bi ta vijest prošla ispod radara, ali on je ostao upamćen kao jedan od najbogatijih trgovaca oružjem. Dok su svi trgovali oružjem ispod stola i u tajnosti, on je redovito organizirao velike zabave gdje je šampanjac tekao u potocima, a kavijara je bilo u tonama. Redoviti gosti su mu bile brojne hollywoodske zvijezde, a legende kažu da je trošio po milijun kuna dnevno.

Christina Estrada Supermodel i milijarder Life Razvod stoljeća: "Samo za odjeću mi godišnje treba milijun"

Sve to se srušilo kad se njegovo ime počelo spominjati u aferi Iran-Contra. Njemu se stavljalo na teret da je dogovarao tajnu prodaju američkog oružja iranskim vlastima dok su Iranci bili pod međunarodnim sankcijama sredinom osamdesetih godina prošlog stoljeća. Vrhunac ironije je činjenica su američke vlasti, uz odobrenje predsjednika Ronalda Reagana, prodavale to oružje. Novcem od prodaje oružja su financirali nikaragvanske pobunjenike sklone američkim interesima. Reagana se morao ispričati, ali Adnanovo poslovno carstvo se raspalo u brojnim tužbama i financijskim problemima. Na kraju je morao prodati čak i jahtu Nabilu koja je kasnije završila u rukama Donalda Trumpa. 

Fidel Castro Diplomatski rat Top News Tito je Castru i Che Guevari lažno obećavao oružje

Da ništa ne radi polovično, pokazao je i njegov razvod. Naime, raspad braka Adnana i Soraye Khashoggi držao je godinama rekord i za najskuplji razvod. U šezdesetima je oženio Sandru Daly koja je poslije prešla na islam i promijenila ime u Soraya. Nakon 21 godine braka i čak petoro djece, Soraya je zatražila razvod 1974. godine. Čak osam godina je prošlo dok brakorazvodna parnica nije dovršena. Soraya je dobila 875 milijuna dolara 1982. godine, a ovih godina živi i radi kao cvjećarka u Londonu.

Nakon razvoda je Soraya dobila i kćer Petrinu, ali su DNK testovi pokazali da je pravi otac Jonathan Aitken, bivši konzervativni ministar. Adnan je otvoreno govorio da nije bio vjeran Sorayi. Hvalisao se da je imao 11 supruga za užitak na svojim brojnim jahtama i vilama.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.