Life
14738 prikaza

"Kad sam Oliveru zdrobio nove naočale, on me zagrlio"

Božidar Maljković
1/11
Igor Kralj (PIXSELL)
Slavni trener koji je odveo tadašnju Jugoplastiku na vrh Europe, prisjetio se druženja s Oliverom Dragojevićem

U beogradskom tjedniku 'Nedeljnik', slavni beogradski trener Božo Maljković prisjetio se dana provedenih u Splitu kao najljepših u karijeri, a posebno druženja s Oliverom kojeg je obožavao slušati.

Svojevremeno je Božidar Maljković hrvatskim novinarima, kada se kao trener Cedevite vratio na Gripe, pričao o Joži Blažiću, "najboljem maseru" kojeg je imao.

"Kada je umirao otišao sam u bolnicu u Ljubljani. Kada se probudio iz kome kazao mi je: 'Majstore, znao sam da ćeš doći!' Pitao sam ga: 'Kako si znao?'. Samo mi je odgovorio: 'Znao sam'", ispričao je tada Boža Maljković.

Te godine u Jugoplastici obilježile su njegovu karijeru, iako je imao mnogo velikih uspjeha u godinama koje su uslijedile nakon odlaska iz Splita.

I ne samo zbog košarke.

Slavlje igrača Jugoplastike | Author: Maršal Marmont Maršal Marmont

"Najviše sam igrao tenis. Družio sam se s ljudima s Firula, tu sam upoznao Nikolu Pilića, Gorana Ivaniševića i njegovog oca. Goran je iz mog stana išao na turnire u Barceloni. Družio sam se naravno i sa Oliverom Dragojevićem na Gripama, s Doris Dragović. Ponekad bi došao i Ivo Sanader, bio bi diskretan, u to vrijeme malo poznat, da bi kasnije, čini mi se, uz pomoć crkve politički uznapredovao", ispričao je u velikoj ispovijesti za srpski Nedeljnik Boža Maljković, u jednom od intervjua koji su obilježili 2017. godinu.

"Jugoplastika je, uostalom, bila i simbol raspada Jugoslavije", rekao je tada Maljković. "U timu nismo imali samo Albance s Kosova, svi su narodi i nacionalnosti bili u timu".

A onda je ponovno ispričao priču o liječniku ...

"Jedan od najvažnijih ljudi, koji je imao zlatne ruke, bio je Slovenac Joža Blažič, liječnik, koji je bio i pored Tita. Život mi je spasio. Napravio sam neki 'incident' s lijekovima koji su mi se izmiješali u organizmu, stvorila se neka bomba... Minute su me dijelile od smrti... Da nije bilo Jože... Nažalost, ja sam njega ispratio u smrt ... Nisam ga mogao pustiti bez stiska ruke kojima nas je sve liječio."

Tito Maršalove tajne Life Tito je partijsko blago skrivao kod jedne Zagrepčanke

Ispričao je Maljković i kako je uspio uništiti skupocjene naočale Oliveru Dragojeviću prvi put kad su igrali balote.

"Na prvom sastanku s Dragojevićem krenuli smo na balote. U Vodicama, gdje imam kuću, pogledao sam ove balote, ali meni je bilo dosadno i nikada nisam igrao. Prije nego što smo počeli, Oliver mi se pohvalio da ima nove naočale "ray ban", koje je ostavio sa strane. I kako ja bacim onu ​​prvu kuglu, ona odskoči, i padne radno na naočale, koje se razbiju na sto djelića. Meni neugodno, kažem - kupit ću ti druge, a Oliver me zagrli - da si ti meni samo živ i zdrav.

I otac Petra Graše ima jednu od najboljih domaćih konoba. Sjećam se da su na zidu objesili deset instrumenata. A kad u klubu primijete da sam nervozan, dobivam ribu iz Korčule i odvode me u ovu konobu. Gospe ti, kažu, trener mora biti smiren. I ujutro oko tri do četiri sata, Oliver bi uzimao jedan instrument po jedan i svirao je. Onda sam vidio što je značilo imati apsolutni sluh", prisjetio se Maljković.

Slavlje igrača Jugoplastike | Author: Maršal Marmont Maršal Marmont

Oliver je već tada bio strastveni pušač: "Pio je samo konjak. Stalno sam ga kritizirao zbog pušenja, iako sam i ja ponekad zapalio. Uvijek je imao kontrapitanje: 'Oli bi ti doša na Rivu me slušati kada ja ne bi moga da pivam, samo govoriti i svirati klavir?' Ja kažem - da. A on - eto vidiš, pusti me da pušim, ne kvari mi gušt "marlbora".

A Josip Bilić, osim što je tajnik u klubu, bio je i teniski sudac. I sudi slavnu utakmicu Davis Cup Jugoslavija - Australija. I njihovom najboljem igraču Patu Cashu dva puta zaredom je dosudio "foot fault", prijestup prilikom servisa. Cash poludi na Bilića, baci i razbije reket. I Jugoslavija, za koju su tada igrali Boba Živojinović i Marko Ostoja, pobijedi velikog favorita.

I danas je dirljjivo kad odem u Split. Više me ne pozdravljaju ljudi koji se sjećaju Jugoplastike, već njihova djeca. Jugoplastika je ostala legenda. I ona je vječna za mene. I ova priča nikad neće nestati", prisjetio se legendarni trener bivšeg prvaka Europe u košarci. 

A čak i njegov dolazak u Split, na klupu Jugoplastike, obavijen je brojnim legendama i pričama. 

Nastavak pročitajte na sljedećoj stranici...

  • Stranica 1/2
  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • nelson 17:42 04.Siječanj 2018.

    jugoplastika je bila najača ekipa ikada

  • Jugoivo 17:11 04.Siječanj 2018.

    Konačno, koja dobra riječ o Titu!