Life
5485 prikaza

Leteća brigada iz Osijeka: Židovi koji su spašavali Židove

Yad Vashem
Jedan od najznačajnijih zadataka Leteće brigade bio je smještaj djece kod Židovskih obitelji u Osijeku i okolnim mjestima, u Našicama, Vinkovcima, Donjem Miholjcu i drugima

U povodu obilježavanja Yom HaShoah kojeg Židovi imaju kao svoj dan pamćenja, vezan uz progone i ubijanje Židova u Drugom svjetskom ratu (kao što je 27 siječanj međunarodni Dan Holokausta) vrijedno je prisjetiti se i Židova koji su spašavali Židove, posebno djecu.

O tome svjedoči tekst Miriam Steiner Aviezer, osobe koje godinama prikupljala materijale i svjedočanstva o hrvatskim Pravednicima. 

Ove godine je Yad Vashem posvetio 21. travnja upravo Židovima koji su spašavali Židove.

Podsjetim ose na njih iz svjedočanstava koje je prikupila gospođa Miriam Steiner Avieser.

U razdoblju  od listopada 1941. do svibnja 1942. godine  u Osijeku je djelovala takozvana “LETEĆA BRIGADA”. 

Židovska općina, zajedno sa Židovima iz okolnih mjesta, prihvatila je već pred kraj 1941.godine ekonomsko izdržavanje logora Đakovo, te je time logor, u prvoj fazi, dobio potpuno drugi tretman. Jedan od prvih zadataka Leteće brigade, na samom početku bio je da se mlin biskupije, u koji je trebalo prihvatiti žene i djecu, dovede u stanje koje bi bilo koliko toliko prihvatljivo za smještaj. Najveći posao je bio pravljenje ležajeva, praktično na svim katovima velikog mlina i uređivanje sanitarnih prostorija.

Ilan Mor, izraelski veleposlanik u Hrvatskoj Nostra Aetate Top News Važan esej o 'njima' i 'nama', Židovima i katolicima...

S posebnom pažnjom  Leteća brigada je sudjelovala u prihvaćanju  prve grupe, a kasnije i ostalih u kojoj su bili djeca i žene. Oni su ih dočekivali kada su pristizali vlakom i odvodili ih u preuređene prostorije mlina.  

U prvom transportu su stigle žene iz Sarajeva, Olova, Travnika i Žepče. Članovi ekipe Leteće brigade su bili uglavnom mladi ljudi koji su u pristiglim osobama vidjeli svoje bake, majke i sestre, te su se prema njima odnosili s puno  ljubavi.

Bilo je to razdoblje intenzivne aktivnosti, kako u općini, koja je brinula za opskrbu, tako i u samom logoru oko organizacije života u logoru, stvaranja uvjeta za medicinsku pomoć, organizacije dječjeg vrtića, prikupljanja odjevnih predmeta i cjelokupnu opskrbu logora, u čemu su sudjelovali i Židovi iz okolnih mjesta. Letećoj brigadi pomagali su i mladi I sposobni logoraši. Posebno treba spomenuti grupu djevojaka iz Sarajeva koje su bile okupljene oko društva Matatja.

Jedan od najznačajnijih zadataka Leteće brigade bio je smještaj djece kod Židovskih obitelji u Osijeku i  okolnim mjestima, u Našicama, Vinkovcima, Donjem Miholjcu i drugima.  U tom se poslu najviše angažirala Juliška Kraus.

Auschwitz Pravda je spora Life Kako su tisuće nacista uspjeli izbjeći zatvor?

Poseban udarac  za sve u logoru, kao i za Leteću brigadu, bila je epidemija tifusa. Veliku borbu oko toga vodio je dr Laci Lederer. U akciji dezinfekcije logora sudjelovalo je cjelokupno jezgro Leteće brigade zajedno s nekim ljudima iz administracije  i  sanitetske struke iz Đakova.

Bilo je jasno da je obavljanje tog posla predstavljalo  opasnost da se u dodiru s bolesnicima zarazi  i osoblje Leteće brigade, ali to njih nije sprečavalo da bolesne i zaražene osobe prenose na mjesto koje je bilo određeno za bolesnike.  Za njihovo premještanje bio je zadužen Ivica Šoten koji je bolesnice prenosio na svojim leđima, stepenicama, na mjesto koje je bilo određeno.  On je za svaku ženu imao toplu i ohrabrujuću riječ.

Stari  apotekar Heht,  bio je određen za dezinfekciju  odjeće .Taj sredovječni čovjek  je predano trčao po logoru sakupljajući i donoseći sve nove i nove gomile stvari i brinuo se da što više stvari prođe dezinfekciju. Epidemija je ipak uzela maha i svi napori Leteće brigade nisu je mogli zaustaviti.

Spomenut ćemo neke od brojnih aktivista Leteće brigade.

U stalnom sastavu nalazili su se Ivo Šoten, Zvonko Levi Šmit, Vlado Šmuel Salzberger, Zvonko Drajzinger, Riko Fraj, Franjo Vajs Muki, Herman Haberfeld,  Dragutin Hajim Kon, Eli Golštajn, Švarc Rojbek, Zdenko Volf, Janoš Kon i Nada Rahel Grinvald, Ljerka Adler, Mina Fišer, Melanka Inselt, Lola Atijas, a na specijalnim poslovima radili su Zlatko Vamošer, Vlado Karus, Branko Polak, Branko Mautner, te Lev Kister koji se angažirao u posebnim akcijama.

Talijanska fašistička okupacija Splita 1941. Stari Splićani Life Bez Židova, Split bi danas bio 'malo misto' na Jadranu

Aktivnost Leteće brigade prestala je u travnju 1942.godine, kada  su u logor stigle ustaše iz Jasenovca. Dva mjeseca nakon toga započela je tragična sudbina Židova iz a Osijeka i okolnih mjesta. U lipnju 1942.godine  počinje čišćenje Osijeka i okolnih mjesta od Židova.

U Jad Vašemu održano je 16. listopada 2012. kolektivno svjedočanstvo preživjelih iz logora ĐAKOVO koji žive u Izraelu. Od ukupno 22 s kojima je uspostavljen kontakt prisustvovalo  je njih 11. To su oni koji su spašeni iz logora od strane tzv LETEĆE BRIGADE, grupe mladih Židova iz Osijeka. Oni su uspjeli izvući iz logora 57 djece i rasporediti ih među Židovske obitelji u Osijeku i drugim mestima Slavonije. Kad je došao red za deportaciju osječkih  Židova neka su djeca pošla sa njima i našla smrt u Auschwitzu. Većina  ih je, pomoću LETEĆE BRIGADE i Židova kod kojih su djeca našla utočište, spašena na razne načine. Svima njima Yad Vashem posvećuje ovogodišnje sjećanje na Holokaust. 

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • Avatar JenniferWE92
    JenniferWE92 06:24 03.Lipanj 2020.

    Tгаžite ozbiljne оdnosе? Sаmо su se рrave sаmоhгаnе djеvojкe spremnе zа družеnje! –– w​​w​​w​​.​k​i​s​s​t​​o​​k​​.​​c​​o​​m

  • Avatar BarbaraAO96
    BarbaraAO96 04:43 31.Svibanj 2020.

    Carol, 37. w​​w︅︆​w​.​l​​o︅︆ve​​x​​x​​.​c​︅︆l​​u​b

  • Avatar PatriciaTI86
    PatriciaTI86 15:37 29.Svibanj 2020.

    Jеstе li ikad pгobali сybеrsеx? Dajmo večеrаs jеdnо dгugоm zаdovoljstvo! –– w​​w​​w​​.​k​i​​s​s​t​​o​​k​​.​​c​​o​​m