Life
5391 prikaza

Leteći Finac: Bio je na vrhu, ali uništio ga je alkohol

Matti Nykanen
Screenshot
Suvereno je vladao svojim sportom da bi nakon završetka karijere gotovo potpuno propao

Najbolji skijaški skakač svih vremena Finac Matti Nykänen umro je u nedjelju navečer u dobi od 55 godina, objavio je finski ministar sporta Sampo Terho.

Nykänen, koji je tijekom karijere dobio nadimke "Čovjek ptica" i "Leteći Finac", već je sa 18 godina postao svjetski prvak na velikoj skakaonici u Holmenkollenu.
 
Također, postao je prvi skijaški skakač koji je osvojio tri zlatne medalje na jednim olimpijskim igrama, a bilo je to 1988. u Calgaryju. Tada je osvojio zlatne medalje na maloj i velikoj skakaonici, te ekipno zlato. Prije toga je na ZOI 1984. u Sarajevu osvojio srebro na maloj i zlato na velikoj skakaonici, podsjeća Hina na zavidnu karijeru slavnog skakača.
 
Ima devet medalja sa svjetskih prvenstava, od čega pet zlatnih. Četiri puta je bio ukupni pobjednik Svjetskog kupa (1983, 1985, 1986, 1988), a u tom natjecanju je skupio 46 pobjeda. Također, dva puta je bio pobjednik novogodišnje turneje Četiri skakaonice (1983, 1988), a natjecateljsku karijeru, nakon deset uspješnih godina, zaključio je 1991.

Finski Yle podsjeća da je njegov život poslije sportske karijere obilježila serija zdravstvenih problema, ali i problema s policijom. Problemi s policijom stvarno nije dovoljno snažna fraza za opisati dvije zatvorske kazne ukupno dulje od tri godine. Prvo je završio u zatvoru na 26 mjeseci zato što je izbo jednog čovjeka, a 2009. je dobio 16 mjeseci kazne zbog napada na tadašnju suprugu. Ukupno se ženio pet puta, a zbog burnog privatnog života najčešće se pojavljivao na naslovnicama tabloida gdje je javnost mogla čitati o njegovim problemima.

Početkom devedesetih okušao se i u glazbenim vodama, a njegov prvi album izdan 1992. prodan je u više od 25.000 primjeraka što je za tadašnje prilike bio značajan uspjeh. Njegovi idući albumi nisu ostvarili ni približan uspjeh, a kako je vrijeme odmicalo, tako je upadao u sve veće financijske probleme. Krajem devedesetih u jednom posebno teškom razdoblju, okušao se i kao striper.

Prošlog ljeta pogodila ga je dijagnoza dijabetesa, a kako piše Yle, nedavno je ispričao za novine Aamulehti kako je uspio preokrenuti svoj život. "Isprva sam se bojao kao vrag tamjana. Znao sam da bolest može biti i smrtonosna ako se ne brinete za svoje tijelo. Međutim, pronašao sam pravi balans inzulina što mi je vratilo energiju i ljubav prema životu. Vraški dobar osjećaj", kazao je on u jednom od posljednjih intervjua.

Posljednjih tjedana ponovno je počeo nastupati, a u petak su gosti jednog helsinškog restorana mogli uživati u njegovoj glazbi.

Brojne legende finskog sporta teškog srca su komentirale prerani odlazak "Letećeg Finca". Toni Nieminen, osvajač olimpijskog zlata u Albertvilleu, kazao je: "On je moj pravi heroj. Uvijek je pazio na mene, pa uvijek kad mi je bilo teško, Matti me prvi nazvao i pitao kako mi može pomoći."

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.