Life
452 prikaza

Mislite da postoji formula za savršenu vezu?

Par se ljubi
Martin Gerten/DPA/PIXSELL
Društvo nikad nije bilo otvorenije prema različiti vrstama veza, pa svatko može otkriti što baš njemu paše

U doba otvorenih i neobaveznih veza nije nimalo čudno da ne postoji jedna vrst veze koja svima odgovara. Kao što jedna reklama kaže da 'svaka ima svoj faktor', tako i svaki par može imati svoju vrstu veze.

Graf, kojeg je 2010. izradio BDSM aktivist koji vjeruje u poliamoriju, tj. višeljublje, Franklin Veaux, ovih dana je ponovno podijelila profesorica Zhana Vrangalova, jer smatra da je važno pokazati koliko su komplicirane i nijansirane različite veze.

"Ovo je sjajan podsjetnik da postoje različiti prioriteti i različite osobnosti, te da ne postoji čarobna konstelacija veze koja će svima odgovarati", izjavila je Vrangalova.

Veauxu je pala na pamet ideja o kreiranju grafa nakon što ga je netko pitao zašto uopće trebamo riječ za pojam 'poliamorija' kad je to djelovalo kao sinonim za otvorenu vezi i svinganje. "Ta ideja da postoji samo jedna vrsta nemonogamnih veza mi se činila smiješnom", napisao je tad Veaux u svojem blogu.

Graf prikazuje brojne presjeke koji tvore moderne veze svugdje oko nas. Postoji čak i '100 Mile Rule', točnije pravilo koje je opisano ovim riječima: "Mi smo u monogamnoj vezi. Osim kad je on na putu." Ili zatvoren grupa svinganja, koju možemo opisati kao svingere koji vole seks, ali samo s jednim drugim parom. Naravno, tu je i nimalo monogamna veza u kojoj nema komunikacije ni pristanka na nešto izvan veze, takozvano varanje.

Graf veza | Author: Franklin Veaux Franklin Veaux

Prednosti i nedostaci monogamije

Istraživanje Sveučilišta u Michiganu iz 2012. godine procijenilo je da se oko četiri posto osoba identificira kao dogovoreno nemonogamno, na što većina i dalje ne gleda blagonaklono. Većina ispitanika je pak otvoreno priznala da smatraju da se od monogamnih veza može višestruko profitirati. One bolje garantiraju spolno zdravlje, ali i prihvaćenost od strane društva i obitelji.

Nije nimalo čudno da monogamne veze uzdižemo na pijedestal kad nam se one konstantno serviraju svugdje oko nas. Na televiziji, u reklamama, pa i u našoj najbližoj okolini. Unatoč svim teškoćama koji monogamna veza nosi sa sobom, nedavno provedeno istraživanje Huffington Posta pokazalo je da bi svega 15 posto mladih Amerikanaca (starih između 18 i 29 godina) uopće razmislilo o tome da budu u otvorenoj vezi.

Sve je to sjajno ako je monogamija vaš idealan izbor. Njezina evolucijska prednost je što nema sumnje u očinstvo, a ako su partneri samostalno odlučili biti u takvoj vezi, ona će im pružiti stabilnost i pozitivne će utjecati na njihovo psihičko zdravlje. I premda je ona, logistički gledano, najjednostavnija vrsta veze, nije nužno superiornija u odnosu na druge, piše Mic.

Jedna od najočitijih mana jest činjenica da osobe u otvorenim vezama više paze na kontracepciju od onih u 'ozbiljnim' vezama kojima se 'dogodi' afera. Isto tako, osobe u otvorenoj vezi mogu biti jednako sigurne u svoje partnere i vezane za njih, kao i one u monogamnim tj. kako bi Amerikanci rekli - 'ekskluzivnim' vezama.

Ako ćemo biti iskreni, većina nas se bar jednom našla u nekoj sivoj zoni - bilo da smo izašli par puta s različitim ljudima ili smo pred kraj veze počeli 'ispitivati' što se još nudi 'na tržištu'. Jednostavno, ne postoji jedna vrsta veze koja će svima odgovarati, kao što ne postoji ni garancija da će samo jedna osoba na svijetu ispuniti sva vaša očekivanja. Kao ni da će to nastaviti činiti do kraja vašeg života.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.