Life
6506 prikaza

Ludi brak princeze i playboya: O nikome se nije više pričalo

Britanska princeza Margaret
Netflix
Imali su turbulentan odnos, a dvoru su nanijeli sablazan i cijelo društvo svaki dan opskrbljivali tračevima o svojoj vezi

Njegova je priča nešto poput one Pepeljugine, ali iz muške perspektive - usamljeni dječak nižeg plemstva, izoliran i obilježen bolestima iz djetinjstva, upoznao je ljupku mladu princezu. Ona, očarana njegovom drskošću, raskalašenošću i nepokoravanjem normama, zaljubljuje se preko ušiju. 

Nastavak je poznat, ali i neobičan - njih se dvoje vjenčaju i svojim bizarnim odnosom zauvijek mijenjaju način na koji doživljavamo kraljevsku romantiku.

Romansa britanske princeze Margaret i Antonyja Armstronga-Jonesa bila je prije priča iz mračnih bajki, nego iz onih sa završetkom "živjeli su sretno do kraja života".

Bilo je tu zaljubljenosti, naklonosti, romantike i seksa, ali je ljubavna priča kraljičine mlađe sestre i njenog jedinog supruga bila prepuna boli i nevjere, kao i kaotičnog privatnog života koji je bio senzacija 60-ih godina prošlog stoljeća. To je rezultiralo još većim skandalom - prvim kraljevskim razvodom u protekla tri stoljeća.

Scene iz Netflixove serije The Crown | Author: Netflix Netflix

Iako definitivno nije bio na "razini" svoje buduće supruge, Jones je ipak rođen s nekim plemićkim privilegijama 1930. Roditelji su mu bili Ronald i Anna Messel Armstrong-Jones, bivša visoka sudska odvjetnica. Oni su se razveli, a njegova je majka ponovnom udajom postala grofica.

Mladi je Anthony poslan u internat kako bi se školovao, a zatim i na koledž u Eton, gdje je u dobi od 16 godina obolio od dječje paralize. Zbog toga mu je jedna noga ostala trajno kraća od druge, a navodno je vrlo vješto hodao s protezom, prikrivajući nedostatak koji ga je opterećivao. Dok se oporavljao, sestra mu je bila jedini posjetitelj, što puno govori o njegovoj usamljenosti i nedostatku obiteljske pažnje.

Crna ovca obitelji

U međuvremenu je i princeza Margaret živjela usamljeno djetinjstvo. Odrastala je u sjeni svoje starije sestre, buduće kraljice Elizabete II., koja je postala nasljednica britanske krune 1936. kad je njezin ujak abdicirao u korist oca.

Princeza Margareth Margaretha Life Luda i zločesta: Životna priča buntovne princeze

Sve u vezi Margaret, od njenog obrazovanja do kandidata za muža bila je naposljetku odluka njene sestre, a ta se napetost pretvorila u doživotnu ogorčenost među njima. Margaret je vrlo brzo postala "crna ovca" kraljevske obitelji, piše ATI.

Scene iz Netflixove serije The Crown | Author: Netflix Netflix

Sličnost među njom i Anthonyjem bila je očigledna već od rane dobi - dvoje usamljene bogataške djece, zaboravljene i zanemarene, koji su težili za tim da svojim buntom skrenu pažnju na svoje postojanje.

Portret modernog muškarca

Armstrong-Jones bio je utjelovljenje poslijeratnog mladića ui britanskoj prijestolnici. Zbog zanimanja fotografa, susretao se s ljudima iz raznih slojeva, a njegova su djela bila ležerna, "cool" i ikonoklastična. To ga je činilo suštom suprotnosti dvoru - uštogljenoj tradiciji u kojoj je bila zarobljena princeza Margaret.

Time Magazin o njemu je napisao "Pokazuje pronicljivost, duhovitost i strpljivu energiju potrebni za razotrkivanje trenutaka iz života raznih ljudi".

Kao fotograf, dobio je zadata napraviti službeni portret princeze za njen 29 rođendan, a cijela se priča ubrzo pretvorila u skandal na zgražanje kraljice. Margaret je nakon razočaranja u ljubavi, odnosno zbog nemogućnosti stupanja u brak s rastavljenim kapetanom Peterom Townsendom koja je trajala još od njenih tinejdžerskih dana i neodobravanja te veze od strane kraljice, danima bila depresivna te se odlučila na promjenu u svom životu.

Postala je redovan gost glamuroznih zabava i nezaobilazna tema tadašnjeg 'žutog tiska. Novine su neprestano pisale o princezi i njezinoj raskalašenoj družini koju su prozvali 'krug princeze Margaret'. Željela je biti u centru pažnje, pjevati uz pratnju klavira u noćnim klubovima do sitnih sati..Bila je tadašnja modna ikona i najpoznatija trendseterica tog doba.

Armstrong-Jones bio je dio tih društvenih krugova, a slovio je kao nezasitni zavodnik, opsjednut seksom.

"Po*ebao bi sve što hoda", bez obzira na spol?

Upravo je to izjava jednog od njegovih prijatelja koja zorno prikazuje Anthonyjev odnos sa ženama. Budući Lord Snowdon imao je nekoliko zapaženih veza prije braka s princezom, uključujući plesačicu Jacqui Chan i glumicu Ginu Ward.

Imao je i nezakonito dijete s Camillom Fry, rođeno nekoliko tjedana nakon kraljevskog vjenčanja.

Popularna Netflixova serija "The Crown" sugerira kako je Anthony često sudjelovao i u trojcima, koji su uključivali i muškarce, a navodno je vio čak u dvije veze s muškarcima - Tomom Parrom i Nickyjem Haslamom.

Ali Armstrong-Jones je to negirao tvrdeći, "Nisam se zaljubio u dečke - ali nekoliko njih je bilo zaljubljeno u mene."

Kraljevska obitelj Krunjene glave Life Kralj i njegov suprug: Gay povijest kraljevske obitelji

Međutim, i sama je princeza Margaret svog budućeg supruga doživljavala kao "sumnjivog", jer iako je uživala u njegovom društvu, nije ga puno primjećivala jer je mislila kako je homoseksualac.

Ipak, ubrzo ga je počela doživljavati kao neodoljivog. I on je osjećao slično - bili su međusobno fascinirani dojmom egzotičnosti onog drugog, no to nije bilo dovoljno da bi održalo vezu koja je uskoro prerasla u obostranu nevjeru i sitničavost.

Vjenčanje se dogodilo u svibnju 1960., a bilo je to prvo kraljevsko vjenčanje koje se prenosilo na televiziji te ga je gledalo preko 300 milijuna ljudi. 

Postali su grof i grofica od Snowdona.

S njim u braku dobila je dvoje djece, sina i kćer. Međutim, brak s Anthonyjem je bio sretan samo na početku Par se tada družio s raznim društvenjacima i umjetnicima, navodno gledajući i erotske filmove te eksperimentirajući s drogama. Večeri su provodili u raspravama o djelu seksologa Kinseya, igrajući lascivne društvene igre i opijajući se.

Gdje god bi bili su se pipkali, demonstrirajući jaku fizičku kemiju, no to nije bilo dovoljno za vjernost. Anthonyja je navodno privukla TV producentica Lucy Lindsay-Hogg i lady Jacqueline Rufus-Isaacs. 

Ni Margaret nije ostala dužna, ona se okrenula Robinu Douglas-Homeu. 

Lord Snowdon navodno je jednom napomenuo da njegova supruga liči na "židovskog manikurista", a Gore Vidal se prisjetio Armstronga-Jonesa kako je na 39. rođendanskom slavlju bacao cigarete na princezinu haljinu.

Sve je napokon puklo zbog afere na malom privatnom otoku zvanom Mustique, koji je bio karipska oaza princeze. Na njega je 1976. dovela svog intimnog prijatelja Roddyja Llewellyna. Paparazzi su uhvatili princezu i njezinog mladog prijatelja kako se bućkaju u oceanu. Kad je čuo za to, Armstrong-Jones se iselio iz njihove zajedničke kuće.

Princeza, još uvijek na otoku, dobila je obavijest o tome od svog tajnika. Navodno mu je odgovorila "Hvala, Nigele. Mislim da su to najbolje vijesti koje si mi ikad dao. "

Konačno su se razveli 1978. godine. 

On se ubrzo ponovno vjenčao, dok se ona više nikad nije udavala. Ona je pak nastavila buran život, u kojem je bilo i obilja alkohola, cigareta, tableta. Veliki skandal je izazvala i afera sa 17 godina mlađim vrtlarom. 

Uskoro su za Margaret nastupile brojne nesreće. Dobila je hepatitis, operacijom su joj uklonili dio pluća, no svejedno je nastavila pušiti jer je bila strastveni pušač baš kao i njezin otac. 

Susret s nepreboljenom ljubavi

Margaret nikad nije zanemarivala kraljevske dužnosti i posvetila se umjetnosti. Postala je predsjednicom čuvenoga Kraljevskog baleta i bavila se humanitarnim radom. Peter Townsend umro je 1995. u 81. godini.

U drugom braku je ostao do kraja života. Margaret i Peter ponovno su se susreli 37 godina nakon prekidaPozvala ga je na čaj. Sva njegova pisma je sačuvala i dala dopuštenje da se mogu otvoriti tek 100 godina nakon njezina rođenja. Tako će 2030. godine javnost saznati sve o ljubavi, tuzi i patnji nesretnih ljubavnika

Margaret je umrla 2001. godine  u snu. 

Lord Snowden je pak varao i svoju drugu suprugu te dobio još jedno izvanbračno dijete. Umro je  mirno u svojoj kući u Kensingtonu 13. siječnja 2017. u dobi od 86 godina. 

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • Avatar maks20022
    maks20022 18:41 07.Ožujak 2020.

    Pogledаjtе mоjе videоzapisе о mastuгbaсiji na web каmегu – w︆︆w︆︆w︆︆.︆︆f︆︆ck69︆︆.︆︆site