Life
3786 prikaza

Malu Židovku Nadu spasila obitelj Zlatka Hasanbegovića

Nada Kolman kao trogodišnjakinja
1/3
Obiteljski album
Na adresu bivšeg ministra kulture stigla je pozivnica za iznimno priznanje njegovim precima

Četvoro članova obitelji Zlatka Hasanbegovića posthumno će dobiti počasno odlikovanje Pravednici među narodima. Kao potomku spasitelja židovske djevojčice, Zlatku Hasanbegoviću je stigao poziv na svečanu dodjelu iz Židovske općine u Sarajevu i izraelskog veleposlanstva u BIH, te Memorijalnog centra Yad Vashem. Priča počinje za vrijeme Drugog svjetskog rata, kad su četvero članova  Hasanbegovićeve obitelji - Avdo, Esma, Sabrija i Safeta Prohić spasili židovsku djevojčicu Nadu Kolman, a danas 76-godišnju Avive Fox koja živi u Australiji.  

Nada Kolman rođena je 1942. godine u Gračanici, gradiću na pola puta između Doboja i Tuzle. Roditelji su joj bili Židovi porijeklom iz Hrvatske. Otac je došao iz Koprivnice i bio je magistar farmacije, pa su u Gračanici otvorili ljekarnu, i zbližili s Prohićima - dr. Avdom Prohićem i bratom Sabrijom. 

 | Author:
Priču o Nadi Kolman napisao je Zlatkov bratić Rejhan koji će u ime preminulih članova obitelji i primiti priznanje. 

On piše kako su Kolmanovi izbjegli prvu deportaciju u logore jer su u tom trenutku vlasti NDH trebale visokoškolovane ljekarnike, pa makar bili i Židovi, ali su morali pobjeći već 1943., u čemu im je pomogla upravo obitelj Prohić. 

Stariji Avdin brat Sabrija već je živio u Zagrebu i bio je trgovac drvetom, kao i njihov otac. U vrijeme Kraljevine Jugoslavije bavio se izvozom pragova za željezničke pruge, pa ih je dostavljao u sve veće gradove bivše Jugoslavije i Italiju. Bio je vrlo imućan, imao je prvi Ford u Gračanici, kupio gradiću kino-projektor, a kasnije je stekao i nekretnine u Beogradu, te u Zagrebu u Ilici i Frankopanskoj, te vilu na Srebrnjaku i zemljište na Pantovčaku. 

Baka Safeta Pašić s djecom Zumretom, Esmom i Avdom | Author: Obiteljski album Obiteljski album
U Zagreb se doselio 1942. zbog velikog pritiska ustaša, a već 1943. brat Avdo napisao mu je da je Viktor Kolman uhićen i strijeljan, a da je supruga pobjegla s jednogodišnjom djevojčicom na leđima i da se skriva po šumama. Tako su obje oboljele od upale pluća, pa je majka uskoro i umrla, a malena je ostala živjeti s Avdinom obitelji u Gračanici. 

Budući da u maloj sredini nije bila sigurna, braća Prohić malenu su djevojčicu prebacili u Zagreb. Odveo ju je Rukib Prohić, najmlađi od trojice braće. On i zaručnica Mujesira odglumili su mladi bračni par s djetetom. 

Masakr Židova u Litvi zbog kakvih su suborci Abbe Kovnera otišli u gerilu Masovna ubojstva Life Opijeni alkoholom hvalili se ubojstvima Židova

Rukib, koji se također bavio trgovinom, imao je propusnicu s kojom se mogao neograničeno kretati, pa je bilo najsigurnije da mala Nada ide s njim. Čim su došli u Zagreb, brigu o Nadi je preuzela baka Zlatka Hasanbegovića - Sabrijina supruga Safeta. Par je imao i vlastitu djecu od kojih je jedna Zlatkova majka Zumreta. Kako je ispričala, roditelji su im naredili da malu Nadu svima predstavljaju kao svoju mlađu sestru. 

Nakon oslobođenja Zagreba, u rujnu 1945. godine, sad već 3-godišnja Nada napustila je Zagreb sa svojim preživjelim rođacima, pa su svi zajedno emigrirali u Izrael. Otamo Nadu je život odveo u Južnoafričku republiku, a zatim i Zimbabve gdje je bila učiteljica hebrejskog, da bi konačno odselila u Australiju, gdje i danas živi. 

Viktor Kolman, supruga Helena Kolman i Avdo Prohić na nekoj zabavi 30-ih svi u muslimanskim nošnjama | Author: Obiteljski album Obiteljski album

I dok priča s malom Nadom ima sretan kraj, djed Zlatka Hasanbegovića nije imao tu sreću. Nova država Sabriji je oduzela svu imovinu, a on i supruga bili su više puta zatvarani, pa je 1946. odlučio pobjeći iz zemlje. Nije uspio. Likvidiran je nedaleko Trsta. Ni to nije bilo dovoljno, pa mu se u Tuzli još i sudilo u odsutnosti, da bi konačno bio proglašen mrtvim tek 2003. godine i to na posebnom sudskom postupku koji je inicirala obitelj Prohić. 

Samo nekoliko godina nakon što je ubijen Zlatkov djed Sabrija, umrla je i njegova supruga Safeta, od posljedica zatvaranja, pa su Sabrijina i Safetina djeca dijelila sudbinu male Nade. Zlatkova majka Zumreta, sestra Esma i brat Avdo, kao djeca ostali bez oba roditelja. 

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.