Life
10514 prikaza

Zauvijek izgubljeni - smrznuli se u potrazi za izlazom

Nestali
YouTube
Tragični nestanak petorice prijatelja, članova košarkaškog tima, nije potpuno razriješen ni nakon 40 godina

Misterija koja obavija slučaj tragičnog nestanka petorice prijatelja, članova košarkaškog tima i 40 godina nakon njihovog nestanka izaziva zanimanje i niz pitanja. Što se dogodilo četvorici muškaraca čija su tijela pronađena nakon otapanja snijega? Zašto su se razdvojili i što se dogodilo jednom od njih čije tijelo još uvijek nije pronađeno?

Onaj čije tijelo nikad nisu pronašli je bivši vojnik, ovisnik o drogama i šizofreničar. 

Gary Mathias, tada 26-godišnjak, te 1978. godine bio je član košarkaškog tima Gateway Gators  iz Yuba Cityja, koji su 25. veljače trebali odigrati košarkašku utakmicu na turniru u blizini. Trebala je to biti njihova prva utakmica na turniru koji je organiziran pod pokroviteljstvom Special Olympics, najveće sportske organizacije za djecu i odrasle s intelektualnim poteškoćama. Naime sva petorica bolovala su od nekih mentalnih poteškoća, dok je Mathiasu, koji je razvio ovisnost o drogama za vrijeme služenja vojske, dijagnosticirana šizofrenija. Muškarci su se družili, a zbližila ih je upravo njihova ljubav prema sportu. Kroz njihovo druženje zbližile su se i njihove obitelji.

Pierre Agnes Vlasnik Quiksilvera Top News Nestao milijarder, pronašli samo njegov prazan gliser

Posebno uzbuđeni oko ovog natjecanja, prijatelji Bill Sterling, Jack Huett, Ted Weiher, Jack Madruga i Mathias večer prije nastupa, nakon što su pripremili dresove za prvu tekmu, odvezli su se na kalifornijsko sveučilište Chico kako bi pratili utakmicu UC-Davis tima protiv Chico State. Roditelji su ih tada vidjeli posljednji put, a svoju prvu utakmici nikad nisu odigrali.

Kako su nestali naši dečki, pitali su se roditelji.

Gary Mathias | Author: YouTube YouTube

Što im se dogodilo, zapravo se još uvijek ne zna točno. Ono što se sa sigurnošću zna je da je petorka nakon utakmice sjela u automobil kojeg je vozio (pretpostavlja se) Jack Madruga i u blizini kampusa stala u trgovinu kako bi kupila čokoladice. Prodavač koji ih je poslužio sjeća se kako ih je poslužio negdje oko 22 sata. Nakon toga nitko ih nikad više nije vidio žive.

Nisu se vratili kući tijekom noći pa su njihovi zabrinuti roditelji pozvali policiju. Istraga koja je pokrenuta nakon što su obitelji primijetile da im sinova nema u krevetu, budući da su svi još živjeli sa roditeljima, završila je nakon nekoliko mjeseci, kad su pronađena njihova tijela u šumi i to na lokacijama udaljenima i po 20 kilometara

Misterija pronađenog automobila u šumi

Policija je istragu provodila oko puta i lokacija za kojeg su pretpostavljali da su muškarci koristili. Automobil su pronašli usred šume a u njemu samo omote čokoladica koje su kupili i pojeli. Ono što je iznenadilo policiju, ali i roditelje nestalih muškaraca, je činjenica da je njihov automobil pronađen gotovo 110 km udaljen od Chica. Bila je hladna noć a većina ih nije bila obučena dovoljno toplo da bi mogli krenuti na tako dalek put po hladnoći.

Šuma Aokigahara Life Šuma smrti: Svake godine ovdje nađu 100 tijela

Automobili je zapeo u snijegu, no ono što je posebno začudilo policiju bila je činjenica što napustili automobil, i umjesto da su ga pokušali pogurnuti i izvući van, oni su otišli dublje u šumu. Posebno je policiju zainteresiralo to što je, unatoč pronalasku automobila duboko u šumi, on bio u jako dobrom stanju, bez naslaga blata, snijega i sl.

Osim toga nedostajali su ključevi automobila, prozor je bio otvoren, ali ni jedno tijelo nije pronađeno. Nakon nekoliko mjeseci i otapanja snijega, izletnici po planinama počeli su dojavljivati da su pronašli raspadnuta tijela. 

32 km udaljenog od automobila pronađeno je tijelo jednog muškarca, potpuno raspadnutog unutar napuštene prikolice. U roku od dva dana pronađeni su ostaci četvorice prijatelja na području od nekoliko kilometara. Većina njih umrla je od posljedica hipotermije, a po dokazima na jednom tijelu, dužini brade, pretpostavlja se da su bili živi i nekoliko tjedan nakon svog nestanka. 

Tijelo Garyja Mathiasa nikad nije pronađeno.

Gary Mathias | Author: YouTube YouTube

Razne teorije i dalje ne otkrivaju što se dogodilo

Iako je istraga uspješno pronašla tijela muškaraca zapravo se i dalje ne zna što im se dogodilo. Naime, postavlja se pitanje zašto su otišli tako daleko s puta? Kako su se izgubili, unatoč tome što su imali nekoliko zemljopisnih karata u automobilu? Zašto su ostavili automobil s dovoljnom količinom goriva u njemu? I kako su se i zašto razdvojili? 

Bivši australski premijer Harold Holt Harold Holt Life Nestali premijer: Otišao je plivati i nikad se nije vratio

Jedna o teorija koja bi možda mogla objasniti njihov nestanak je i ona u kojoj su mladići nakon utakmice krenuli u posjet prijatelju upravo nestalog Garyja Mathiasa koji je živio u blizini u malom gradu Forbestownu. No pogrešno skretanje odvelo ih je na planinu. Nakon što su napustili automobili, umjesto očekivanog puta prema cesti, od kud su došli, oni su nastavili dalje u planinu. Pješke. Mrak, snijeg, hladnoća i ne poznavanje područja ipak je bilo previše da bi mogli pronaći pravi put. 

Pretpostavlja se da ih je troje stiglo do napuštene kamp kućice, a da su Madruga i Sterling umrli od smrzavanja po putu. Nakon što su došli do kamp kućica i pomislili kako je možda vlasnik u blizini preplašili su se. I nastavili pješke dalje u potrazi za civilizacijom. Tu su se negdje putem razdvojili. I umrli od hipotermije. 

Gdje je tijelo Garyja Mathiasa i dalje nitko ne zna. 

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • Avatar Zlata Barbalic
    zelda 13:42 04.Ožujak 2018.

    Očito da im je moć orjentacije bila na nuli,a imali su svi i psihičkih problema pa nije ni ćudo da su ovako skonćali,tragedijom..