Life
12390 prikaza

Poludjeli kuhar: Dotukao ih sjekirom, a do danas se ne zna zašto

Wikimedia Commons
Bila je to prava, velika ljubavna priča, a završila je tragično u suludom pohodu mentalno bolesnog kuhara


Davne 1911. bio je to vrhunski skandal.

Poznati arhitekt Frank Lloyd Wright izgradio je i uselio u kuću sa svojom ljubavnicom Marthom Borthwick. Oboje su napustili svoje supružnike i djecu kako bi bili zajedno. Da je skloni od 'agresivnih' novinara, tračeva i daljnjih neugodnosti, Wright im je sagradio imanje Taliesin u Wisconsinu.

 | Author: Wikimedia Commons Wikimedia Commons

 

Zaljubili su se na prvi pogled

Edward Cheney, Marthin suprug i Wrightov susjed, naručio je 1903. od njega da mu projektira kuću. Martha i Frank zaljubili su se momentalno. U gradu su naravno krenula šuškanja o njihovoj vezi, a Frankova supruga Kitty, odbijala mu je dati razvod.

 | Author: Wikimedia Commons Wikimedia Commons

 

Zato su odvojeno otputovali i ponovno se našli u Europi. Novine su ih razapele, najavljujući Frankovo uhićenje zbog nemoralnosti. Trpjela je i Frankova karijera. No, ljubavnici se nisu dali smesti.

Wright je međuvremenu ipak dobio razvod, no Martha je bila udana, što nije bilo po volji ćudorednim susjedima.

 | Author: Wikimedia Commons Wikimedia Commons

Ipak, zajedno su živjeli i radili i voljeli se

Kobno zapošljavanje

U lipnju 1914. Wright je zaposlio bračni par Carlton, Gertrude i Juliana, navodno s Barbadosa, kao domaćicu i kuhara. Na početku se sve činilo normalno, no tada se Julian počeo čudno ponašati.

Prema nekim izvještajima iz onog doba, navodno bi ustajao po noći, buljio kroz prozor držeći u ruci mesarski nož.

U kolovozu je takvo čudno ponašanje navelo Franka da da novi oglas za kuhara, a bračni par Carlton obavijestio je da će im subota, 15. kolovoza biti zadnji radni dan. 

Suludi pohod

Istog vikenda, Frank Wright spremao se na put u Chicago. Martha je ostala u njihovoj kući, a u posjet su joj došla njena djeca, Martha i John. 

Sjeli su u blagovaonu, a kuhar Julian poslužio je juhu. 

Dok su jeli, Julian se prikrao Marthi iza leđa i zabio joj sjekiru u glavu. Tada je napao djecu i njima oduzeo život.

No, tu nije stao.

Na imanju su bili i radnici. Stolar Billy Weston (35) i njegov sin Ernest (13).  Emil Brodelle i Herbert Fritz, 20-godišnjaci koji su radili kao crtači za Franka, vrtlar David Lindblom, 50-godišnjak i predradnik Thomas Brunker (66).

Oni su također uživali u ručku u svojem dijelu kuće. 

Poludjeli kuhar ih je zaključao. Herbert Fritz poslije je posvjedočio kako je u jednom trenutku vidio kako nešto curi ispod vrata, misleći da je voda. Ubrzo je nanjušio benzin. Buknula je vatra.

Zatočeni su pokušali pobjeći kroz prozor.

No, Julian je spremno čekao sa sjekirom u ruci i nemilosrdno ih ubijao. Vrtlara i Brunkera naganjao je okolo po vrtu dok ih nije dokrajčio.

Fritz se jedini uspio spasiti. 

Dok je pomoć stigla, gotovo cijela kuća je uništena.

 | Author: Wikimedia Commons Wikimedia Commons

 

Nikad nije otkriven motiv

Julian se sakrio na imanju i popio kiselinu.

Našli su ga još uvijek živog, ali je umro u bolnici 8 tjedana kasnije. Njegova supruga nije bila na imanju za vrijeme suludog napada i nije znala reći policiji što je Juliana nagnalo na takav čin. 
Potpuno je sigurno da je kuhar bio mentalno bolestan, no do danas se nije doznalo što ga je točno natjeralo na suludi pohod. 

Ponovno izgradio imanje

Wright je ponovno podigao imanje Marthi u čast i sahranio je ispod ogromnog drva kraj kapelice koju je također on projektirao. 

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.