Life
689 prikaza

'Možete na nebo i ako ne vjerujete u Boga, ali činite jednu stvar'

Papa Franjo
Željko Lukunić (PIXSELL)
Nije važno samo slijediti vjeru, bitna je i savjest, kaže papa

Papa Franjo napisao je osnivaču novina 'La Repubblica', Eugeniju Scalfariju, dugo otvoreno pismo koje će privući pozornost publike te koje mu je odmah osiguralo komentare pohvale zbog progresivnog ugleda. Naime papa je napisao da će Bog oprostiti nevjernicima njihove grijehe ako odluče slijediti svoju savjest.

Odgovarajući na mnoga pitanja objavljena u Scalfarijevim novinama (koji, usput rečeno, nije katolik), papa Franjo je napisao: "Pitali ste me oprašta li kršćanski Bog i osobama koje ne vjeruju i koje ne traže vjeru. Počet ću riječima - a to je osnovna stvar - da je božja milost bezgranična ako dođete pred njega iskrena i skrušena srca. Oni koji ne vjeruju u Boga stoga bi trebali slušati svoju savjest".

Molitva, crkva | Author: Dusko Jaramaz (PIXSELL) Dusko Jaramaz (PIXSELL)

"Grijeh, čak i kod nevjernika, pojavljuje se kad ljudi ne slušaju svoju savjest."

Robert Mickens, 'Tabletov' dopisinik iz Vatikana, izjavio je da su papini komentari još jedan dokaz kako se katolička crkva pokušava riješiti zastarjelog imidža, kakvom je pridonio papa Benedikt XVI.

"Franjo je i dalje konzervativan. Ali na ovaj način on ipak pokušava ostvariti otvoreniji dijalog sa svijetom", objasnio je Mickens.

U odgovoru na ovo pismo, Scalfari je i sam napisao da su papini komentari daljnji dokaz da je on sposoban i ima želju prijeći preko svih prepreka na putu prema otvorenom razgovoru sa svima.

Podsjetimo, papa je dokazao i svoju veliku otvorenost prema seksualnosti kad je u srpnju izjavio: "Ako je netko gay i traži Boga, tko sam ja da mu sudim?", piše Independent.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.