Life
4408 prikaza

Na vrat su mu stavili bombu i naredili da opljačka banku

Scena iz filma Evil Genius
1/5
Netflix screenshot
Dostavljač pizze dobio je neobičnu narudžu - dvije pizze morao je dostaviti u šumu, a otamo su stvari krenule nizbrdo

Jedna je dostava pizze završila jako 'bombastično', i to sasvim neočekivano. Bilo je to 28. kolovoza 2003. godine u gradu Erie u Pennsylvaniji kada je dostavljač Brian Wells eksplodirao i to zahvaljujući bombi koji mu je bila za vratom. 

Još jedan tipičan dan bio je pred njim, no tada je 46-godišnji dostavljač pizze dobio narudžbu za dostavu dvije male pizze na adresu u predgrađu grada. Za razliku od uobičajenih dostava ova je lokacija bila tv odašiljač u šumi. Što se točno tamo dogodilo i dalje ostaje misterij, no po poznatim podacima čini se kako mu je netko stavio ovratnik s bombom i naredio da opljačka banku ili će ga raznijeti. 

I tako počinje priča o o neobičnoj pljački koja je i tema posebnog specijala na Netflixu Evil Genius. 

Kada je došao u banku predao je blagajnici poruku i zatražio da mu preda 250.000 dolara u sljedećih 15 minuta. No ona to nije mogla prikupiti u tako kratkom roku pa mu je predala samo 8702 dolara. Izašao je iz banke samo s tim iako je dobio naredbu da prikupi određeni iznos i poruku da ga cijelo vrijeme prate. 

Ubrzo nakon toga banka je pozvala policiju koja je Wellsa pronašla na obližnjem parkiralištu pored automobila. I tada su stvari postale smrtonosne i čudne. Objasnio je policiji kako ima bombu oko vrata koje će se moći osloboditi samo ako završi svoju potragu za blagom i tako dođe do ključeva i koda koji će ga osloboditi. Policija je pozvala odjel za bombe i pritajila se, dok je Wells sjedio na parkiralištu.

Ovratnik je eksplodirao samo tri minute nakon što su došle specijalne jedinice i 30 minuta nakon pljačke. Wells je preminuo na licu mjesta. Prilikom pretrage njegova automobila pronašli su tragove koji su potvrdili priču o potrazi za blagom, a među njegovim stvarima bio je i prvi trag. Bio je to dokument na dvije stranice koji mu je objašnjavao što treba učiniti kako bi došao do tragova koji će ga odvesti dalje. 

Marjorie Diehl-Armstrong i ubojstvo Briana Wellsa | Author: Screenshot/Youtube Screenshot/Youtube
Policija je slijedila tragove no ubrzo su otkrili kako ih je netko već uklonio. I tada su posumnjali u njegovu priču i pomislili kako postoje i drugi upleteni u ovaj bizarni zaplet.  Stvari su se dodatno zakomplicirale nakon tri tjedna i neuspjele pljačke banke kada je čovjek imenom Bill Rothstein nazvao policiju i priznao kako se u njegovom zamrzivaču nalazi tijelo. Policija je ubrzo otkrila kako je riječ o Jamesu Rodenu. 

U početku je Rothstein rekao policiji kako Rodenova smrt nema nikakve veze sa slučajem Wells. Umjesto toga rekao im je kako je njegova bivša djevojka Marjorie Diehl-Armstrong ubila Rodena u nekoj svađi oko novca i kontaktirala njega, Rothsteina, da joj pomogne riješiti se tijela. Mislio je da će joj pomoći, no na kraju je zaključio kako to ipak ne može izvesti.

Rothstein je ubrzo počeo tvrditi da lokalka Marjorie Diehl-Armstrong koja je imala kriminalnu prošlost i živjela sa Rodenom mjesec dana prije pljačke, organizirala iste kako bi se dokopala novca i mogla unajmiti plaćenog ubojicu. Planirala je ubiti oca koji je besramno trošio njezino milijunsko naslijeđe. Roden je prijetio kako će sve otkriti policiji pa ga je Diehl-Armstrong ubila. 

Marjorie Diehl-Armstrong i ubojstvo Briana Wellsa | Author: Screenshot/Youtube Screenshot/Youtube
Policija je sada imala dovoljno dokaza da ju uhiti, no i dalje im nije bila jasna Rothsteinova uloga. To im je postalo izuzetno teško posebno nakon 2004. godine kada je Rothstein preminuo od limfoma. Činilo se tako kako je Marjorie Diehl-Armstrong zapravo zli genije koji stoji iza cijelog slučaja. Već je priznala krivnju za ubojstvo Rodena a 2005. godine osuđena je na sedam do 20 godina zatvora. No nije bilo lako odrediti njezinu ulogu u pljačkama. 

Tada se upleo i Kenneth Barnes kojeg je policiji prijavio član obitelji nakon što ga je čuo kako priča o svojoj uključenosti u cijeli slučaj. U pritvoru je surađivao s policijom i rekao im, poput Rothsteina, da iza svega stoji Marjorie Diehl-Armstrong.

Uz njegovu pomoć saznali su i kako Wells nije bio samo nevini i naivni dostavljač pizze koji se jednog dana probudio sa ovratnikom i bombom oko vrata. Čini se kako je i on od samog početka upleten u ovu priču. Mislio je da je riječ o lažnoj bombi, mamcu koji je trebao zaprijetiti zaposlenicima banke. No kada je došao do tv tornja u šumi, shvatio je da je riječ o pravoj i da se Diehl-Armstrong predomislila i stavila mu pravu bombu oko vrata.

Marjorie Diehl-Armstrong i ubojstvo Briana Wellsa | Author: Screenshot/Youtube Screenshot/Youtube
Wellsova obitelj šokirana je ovim razvojem događaja, pa i danas vjeruju kako je bio žrtva bizarnih događaja. Smatraju da je posljednji uključeni jednostavno lagao o njegovoj upletenosti u cijeli slučaj. Unatoč tim pričama Barnes se i dalje drži svoje priče o Wellsovoj uključenosti u cijeli slučaj. Surađivao je sa policijom, no ipak je osuđen na 45 godina zatvora nakon što je priznao optužbe za pljačku banke 2008. godine. 

Dvije godine kasnije Marjorie Diehl-Armstrong, šefica cijelog slučaja, pojavila se na sudu. Nije se mogla kontrolirati, godinama je tvrdila kako boluje od mentalne bolesti. Porota ju je osudila zbog pljački banke na doživotnu kaznu zatvora, a u zatvoru je i preminula 2017. godine, od raka.

No i dalje je ostalo pitanje je li ona i stvarno bila glavni 'mastermind'. Umirovljeni FBI agent Jim Fisher vjeruje kako je Rothstein taj koji je imao vještinu za izradu bombe i za organizaciju cijele zavjere. Tko je pravi geniji, zli genij iza cijele ove priče Evil Genius možda nikada nećemo saznati.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • PatDecker 16:59 19.Veljača 2019.

    Morate dobiti novac online iz svoje sobe za boravak tako da obavite jednostavan posao s vašom radnom stanicom za nekoliko sati dnevno,da dobijete 238 $ svakoga sata i da dobijete naknadu svaki tjedan dok odabirete radnu rutinu. --->>>>> www.WebJob33.COM