Life
85 prikaza

Jednostavan način da ostanete koncentrirani na poslu

Zamišljena žena na poslu
Thinkstock
Ako imate problema s održavanjem koncentracije, pogotovo na poslu, pokušajte učiniti ovu stvar

Događa li vam se u posljednje vrijeme da poslove koje ste inače završavali za 30 minuta sad obavljate sat vremena ili konstantno provjeravate što se zbiva na Facebooku, znajte da niste jedini.

Larry Rosen, psiholog i autor knjige 'iDisorder: Understanding Our Obsession With Technology and Overcoming its Hold on Us', tvrdi da se rijetko usredotočimo i "bacimo" na bilo koji posao dulje od tri do pet minuta, prije nego nam nešto odvuče pozornost (većinom mail, SMS ili društvene mreže).

"Dakle, nama se konstantno odvlači pažnja, bilo da smo u školi, na poslu ili kod kuće", kaže Rosen.

Kako bi se othrvali ovim lošim navikama, Rosen tvrdi da moramo trenirati mozak da odgovara na temelju određenog rasporeda, a ne spontanih znakova. Drugim riječima, da sami postavimo alarme koji će nam označiti kad je vrijeme za pauzu.

Millennialsi/Hipsteri pilje u Mac | Author: Thinkstock Thinkstock

Rosen smatra da možete krenuti malim koracima.

Za početak, neka vam alarm zvoni jednu minutu tijekom koje možete provjeriti recimo bilo što nevezano uz posao. Kad završi tih 60 sekundi, namjestite alarm da vam ponovno zvoni tek za 15 minuta. No tijekom tih 15 minuta morate biti koncentrirani isključivo na posao. Dakle, nema maila, chata ni Instagrama.

Nakon 15 minuta opet imate minutu za sve to, nakon čega ćete ponoviti proceduru.

Kod ove metode je ključno da mobitel utišate i okrenete naopačke, te da na kompjuteru ugasite sve prozore koji bi vas mogli ometati u poslu, umjesto da ih tek smanjite. 

"Ako čujete ili vidite obavijesti, automatski ćete pozornost usmjeriti na njih, bez obzira željeli pročitati o čemu je riječ ili ne", kaže Rosen.

Kad se naviknete na 15-minutni interval neometanog rada, što možete očekivati za nekoliko dana ili tjedana (to ovisi od osobe do osobe), pomaknite vrijeme na 20, 25, te konačno na 30 minuta. "Jednom kad dođete do 30 minuta, možete biti mirni", kaže Rosen.

U slučaju da brinete da bi se drugi mogli uvrijediti, slobodno obavijestite sve (bilo prijatelje, bilo kolege) da će vam možda trebati do pola sata da im odgovorite, te da ih ne ignorirate nego se pridržavate određenog poslovnog rasporeda, piše Yahoo.

Rosen napominje da je vidio tvrtke koje su odlučile primjenjivati ovu metodu nakon što su primijetili da bi na sastancima ljudi redovito provjeravali mobitele. Uveli su pravilo da svakih 15 minuta svi mogu provjeriti obavijesti, pa bi nastavili s poslom. To se pokazalo vrlo učinkovitim. 

Ako se osjećate tjeskobno zato što mislite da propuštate nešto važno, jednako ste dekoncentrirani kao da vas nešto vizualno ili glasovno ometa, kaže Rosen i dodaje: "Ako vama upravlja ta dekoncentracija, vrijeme je da preuzmete volan natrag u svoje ruke".

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.