Life
422 prikaza

Najeuropskiji gradovi izvan Europe

Quebec
Jacques Boissinot/Press Association/PIXSELL
Podsjećaju li vas neka mjesta na Europu, iako ste na drugom kontinentu, znajte da vas osjećaj ne vara

U nekim svjetskim gradovima jednostavno se osjeća europska vibra, a Huffington Post donosi listu njih pet.   

Montreal, Kanada

Montreal | Author: Mario Beauregard/Press Association/PIXSELL Mario Beauregard/Press Association/PIXSELL

Ovaj čudan, kockama kaldrme popločeni kanadski grad, kojega su kolonizirali Francuzi i Nijemci, ponekad se osjeća francuskije nego li neki francuski u kojem se širi miris prepoznatljivih baguetta. Ovdje su u europskom stilu parkovi, gradski trgovi i bogate zgrade sportskih pročelja iz 18. stoljeća. Pri tome ne treba spominjati crkvu koja podsjeća na baziliku Notre-Dame. I još jedan bonus, stanovnici Montreala bahati su prema Amerikancima, isto kao i Francuzi.

Melbourne, Australija

Melbourne | Author: James Moy/Press Association/PIXSELL James Moy/Press Association/PIXSELL

Australski grad kulture često uspoređuju s Parizom jer bez sumnje mostić okovan lokotima preko rijeke Yarra podsjeća na Pont de l'Archeveche. No, ostavimo lokotirane ljubavnike jer se ovaj grad osjeća europskim zahvaljujući i kafićima na otvorenom u kojima se ozbiljna pažnja posvećuje kulturi ispijanja kave, ali i bulevarima s drvoredima te tramvajem.

Boston, SAD

Boston | Author: Youtube Youtube

Veliki dio Bostona, koji je definiran kao pola star, a pola nov, osjeća se iznenađujuće europskim, dijelom i zbog svoje kolonijalne povijesti. Poput Londona, gdje se uz pomoć Shard i Gherkin mosta možete prošetati na drugu stranu rijeke Temze, tako i Boston ima Copley i Prudential Centar preko Charlesa. S kamenitim ulicama koje ponekad mogu biti i bolne, grad jednostavno obiđete javnim prijevozom promatrajući njegove neobične povijesne kamenosmeđe fasade.

Quebec, Kanada

Quebec | Author: Youtube Youtube

Kao i u Montrealu, i u Quebecu se osjeća snažan francuski utjecaj. Ne samo zbog toga što se govori francuski koji ga u potpunosti takvim čini. To je i zbog zidina koje okružuju grad, njegovog kultnog dvorca Frontenaca, ali i barokne i nouvelle francuske arhitekture koja dominira ovim gradom. Zbog toga ne boli što ne možete napraviti više od nekoliko koraka, bez da ne uletite na neki od povijesnih podsjetnika koji opisuju brojne borbe između Francuza i Britanaca.

Guanajuato, Meksiko

Guanajuato | Author: Youtube Youtube

Mnogi tvrde da je ovaj grad, koji je upisan na popis svjetske kulturne baštine, jedan od onih u kojima se možete osjećati najeuropskije izvan Europe. I to bilo gdje u njemu! Nekadašnji rudarski grad bogat vilama, kamenim ulicama i savršeno očuvanim kolonijalističkim centrom na čudan način podsjeća na španjolski grad iz 17. stoljeća. I kao u Europi, ulice su uske (toliko uske da kroz većinu njih ne može proći ni automobil), vjetrovite i prohodne. Nekoliko gradskih crkava je pod zaštitom UNESCO-a, a označene su kao najbolji primjerci barokne arhitekture u Americi.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.