Life
2044 prikaza

Srbi su drugi najbrojniji narod u čak četiri države u regiji

Hrvatski navijač
Sanjin Strukić/PIXSELL
Znate li koja je druga najveća nacionalnost u Hrvatskoj? A u susjednim zemljama ili ostatku Europe? Mogli biste se iznenaditi.

Najnovija mapa Europe prikazuje pripadnici kojih nacija čine drugu najveću skupinu u pojednim državama. Smatra se da je većina nacionalnost 'odabrala' na temelju države rođenja, iako su se trajno preselili u drugu zemlju, moguće je da su ovim prikazom obuhvaćene i osobe s privremenim boravištem (zbog posla) u drugoj državi, piše Brilliant Maps.

Zanimljivo je da su Srbi na drugom mjestu u Hrvatskoj, Srbiji, Bosni i Hercegovini i Crnoj Gori, dok su u Srbiji na drugom mjestu Mađari.

Mnoge će iznenaditi i količina Rumunja u susjednoj nam Italiji, ali oni čine i, po brojnosti, drugi narod u Španjolskoj i Mađarskoj.

Karta Europe | Author: reddit.com/user/JimWillFixIt69 reddit.com/user/JimWillFixIt69

Ujedinjeno Kraljevstvo, čiji su drugi najmnogoljudniji narod godinama bili Irci, najviše su nastanili Indijci, nakon kojih slijede Poljaci i Pakistanci, da bi se tek na četvrtom mjestu našli Irci, što se vidi na karti koja se može uvećati, a koju je objavio korisnik Reddita JimWillFixIt69.

U slučaju Češke i Slovačke, bez obzira na nekoć zajedničku državu, niti kod jedne onaj drugi narod nije zasjeo na drugo mjesto. S druge strane, očit primjer snage bivšeg SSSR-a vidljiv je i po tome što su Rusi na drugom mjestu u Estoniji, Latviji, Bjelorusiji i Ukrajini; dok su u samoj Rusiji na drugom mjestu Ukrajinci.

Očekivano, u Njemačkoj su drugi po nacionalnosti Turci, koji su isto mjesto zauzeli i u Nizozemskoj, Danskoj, Austriji i Bugarskoj.

Poljaci su druga najveća grupa u Irskoj, Norveškoj, Litvi i Islandu, dok su Portugalci na drugom mjestu u Luksemburgu. S druge strane, Portugal masovno naseljavaju Brazilci.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.