Life
1254 prikaza

Životinje u ratu: Od ratnih slonova do protutenkovskih pasa

Slon u Prvom svjetskom ratu
Illustrated War News
Dok bi trajao rat, ljudi su nekoć koristili sve moguće resurse, pa tako i životinje

Sve do trenutka kada je moderna mašinerija stupila na scenu, životinje su nerijetko igrale odlučujuću ulogu u bitkama i ratovima. 

Džingis-kan je pomoću svoje vješte, izdržljive i brze konjice stvorio jedno od najvećih carstava u povijesti, no mongolski vladar nije jedini koji je na genijalan način iskoristio potencijal životinja u borbi.

Od 200 kilograma teškog medvjeda do protutenkovskih pasa, ovo je osam najnevjerovatnijih upotreba životinja u ratne svrhe:

1. Ratni slonovi

Slonovi se koriste u ratovanju od najdavnijih vremena. Njihovu zastrašujuću veličinu i pojavu prva je koristila drevna Indija, a slijedili su je Aleksandar Veliki, Hanibal i Neoptolem.

Slonovi bi obično bili raspoređeni ispred pješaštva kako bi na na čelu vojske pojurili prema neprijateljskim redovima brzinom od oko 30 kilometara na sat. Prednost ovih životinja u odnosu na konje je u tome što se ne boje pješaštva s kopljima, već ih zbog svoje građe lakše izbjegavaju nego konji. Osim za bitku, slonovi su bili izuzetno pogodni i za prijenos ratne opreme i drugih stvari.

Uz to, psihološki utjecaj slonova na neprijateljsku vojsku bio je možda najznačajniji čimbenik koji je često uzrokovao da se vojnici rasprše i vojska pobjegne “prestravljena”.

Pojavom topova, slonovi su postali nepraktični, jer su bili laka meta.

Unatoč tome, slonovi se i dalje koriste u vojne svrhe u nekim dijelovima svijeta, a posljednji put je zabilježeno da ih je za transport oružja koristila iračka vojska 1987. godine.

2. Dupini lovci na mine

Tijekom 1960-ih godina američka mornarica je pokrenula niz istraživanja čiji je cilj bio proučavanje dupina. U početku su istraživanja bila ograničena na hidrodinamiku, tj. primjenu modela kretanja dupina za unapređenje torpeda.

Krajem desetljeća, međutim, program američke mornarice prerastao je u veliki projekt koji i dalje traje. Mornarica je počela trenirati dupine da lociraju mine, ali i u drugim sigurnosnim operacijama kao što je zaštita od neprijateljskih ronioca. Kada bi pronašao minu, dupin bi puštao bovu s lokatorom koji bi otkrio poziciju prijetnje.

Tijekom rata u Iraku 2003. godine, dupini su uspješno locirali preko 100 mina u zaljevu Um Kasr.

3. Protutenkovski psi

“Operacija Barbarossa”, odnosno invazija nacističke Njemačke na Sovjetski Savez, uhvatila je Staljina prilično nespremnog. Kako bi zaustavili nadiruće trupe, Sovjeti su koristili sva moguća sredstva. Tad su prvi put korišteni psi trenirani da se bace pod tenk i tako izazovu eksploziju koja bi ga onesposobila ili uništila.

Sovjeti su tvrdili da je oko 300 tenkova uništeno na ovaj način.

4. Borbene svinje

Svinje su u nekoliko drevnih tekstova opisane kao najučinkovitije oružje protiv slonova. Ratni slonovi su se navodno bojali roktanja svinja, a u bitkama su ih koristili Aleksandar Veliki i Rimljani.

Tijekom opsade grčkog grada Megara 226. godine prije Krista, stanovnici ovog mjesta iskoristili su zapaljene svinje kako bi rastjerali slonove koji su se panično razbježali i pritom ubili velik broj svojih vojnika.

5. Šišmiš bomba

Za vrijeme Drugog svjetskog rata SAD je u borbi protiv Japana osmislio tzv. “šišmiš bombu”. Bomba se sastojala od 26 dijelova, a u svakom je bilo po 40 šišmiša. Nakon ispuštanja otvorio bi se padobran koji bi omogućio svim šišmišima, opremljenim eksplozivom, da se razlete oko mete.

Budući da su japanski gradovi u to vrijeme bili većinom drvene konstrukcije, cilj je bio izazvati masovne požare. Projekt je prekinut tek kad je napravljena nuklearna bomba.

6. Obrambeni morski lav

U okviru istog programa u kojem su trenirani dupini, nalazili su se i morski lavovi. Nekad su čak i zajedno sudjelovali u operacijama zaštite od ronioca i drugih uljeza.

Američka mornarica je prvi put koristila morske lavove 1970. godine.

7. Medvjed vojnik

Nakon poraza nacista, 22. poljska logistička brigada je oslobođena iz zarobljeništva u Sibiru i uputila se na dug put preko Perzije prema Africi. Tada su vojnici sreli Wojteka, medvjeda koji je postao njihova maskota. On je s vojnicima jeo, pio alkohol, pa čak i pušio cigarete.

Nakon dugog puta preko Bliskog istoka, brigada je s medvjedom stigla u Egipat odakle su trebali ploviti prema Italiji kako bi nastavili ratovati. S obzirom na to da su postojala vojna pravila o zabrani prijevoza životinja kroz ratnu zonu, poljska brigada je učinila jedino što je mogla - registrirala je Wojteka kao vojnika.

Ova velika životinja je prenosila streljivo puno brže od svih u četa. Brigada je svojeg životinjskog prijatelja Wojteka ovjekovečila tako što ga je stavila na svoj službeni grb.

8. Mačke špijuni

“Akustična maca” bila je CIA-in projekt kojim se, pomoću mačaka, željelo špijunirati Kremlj i sovjetske ambasade.

Mačkama su ugrađeni čipovi koji su se nalazili u ušnim kanalima, i radio prijemnici u lubanjama. U teoriji, mačke su trebale biti mobilne i lukave, ali su bile i nepredvidivi agenti.

Prvu mačku koja je puštena u blizini sovjetske ambasade u Washingtonu pregazio je auto. Očekivano, CIA je prekinula 20 milijuna dolara vrijedan projekt zbog velikih teškoća u treniranju mačaka da učine što im je narađeno.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.