Life
721 prikaza

Najpoznatije potjere za zločincima u vojnoj povijesti

Osama bin Laden
DPA/PIXSELL
Kad se vojska namjeri na nekoga, znači da je riječ o velikom zločincu, a evo zbog koje osmorice je američka vojska bila 'na iglama'

Rat se svodi na dvije suprotstavljene strane koje imaju svaka svoju vojsku protiv koje se bore. Ali ponekad se dogodi da su snage uperene u jednu osobu umjesto u cijelu vojsku. 

Donosimo vam osam slučajeva kad je američka vojska krenula u lov za pojedincem, što ju je pak iscrpilo kao da se borila protiv čitave vojske.

1. Pancho Villa

Pancho Villa | Author: Wikipedia Wikipedia

U možda čak i u najpoznatijoj potjeri u američkoj vojnoj povijesti, general John 'Blackjack' Pershing, vodio je 'kaznenu ekspediciju' u potragu za Panchom Villom i njegovim ljudima, nakon što je dotični upao u Columbus, u Novom Meksiku, i ubio 18 Amerikanaca.

Ekspedicija je ušla 500 km u Meksiko, te je lovila Villu od 15. ožujka 1916. godine to 12. siječnja 1917. I premda su uspješno 'razorili' Panchovu ekipu, njega nisu nikad ulovili.

2. Osama bin Laden

Osama bin Laden | Author: DPA/PIXSELL DPA/PIXSELL

Najsvježiji pridošlica na listi, Osama bin Laden, mozak je koji stoji iza Al Kaide i terorističkih napada 11. rujna.

Prvotna operacija kojom je planirano njegovo ubojstvo u špiljama na planini Tora Bora, propala je, ali je konačno nađen u Pakistanu, te su ga ondje ubili specijalci Navy SEAL Team Sixa.

3. Japanski admiral Isoroku Jamamoto

Isoroku Jamamoto | Author: Wikipedia Wikipedia

14. travnja 1943. godine, 'razbijači' kodova američke mornarice saznali su da će osoba koja je stajala iza napada na Pearl Harbor, admiral Isoroku Jamamoto, ići u inspekciju baza na Salomonskim otocima, te da će slijediti putanju leta koja će biti unutar dosega američkih vojnih zrakoplovaca.

Po nalogu predsjednika Franklina Roosevelta, 18 zrakoplova je 18. travnja uspješno poletjelo. Oborili su dva bombardera koji su trebali prevoziti admirala, ali je njegova pratnja preživjela let. Sljedećeg dana su japanske spasilačke službe pronašle Jamamotovo tijelo.

4. Geronimo

Geronimo | Author: Wikipedia Wikipedia

Geronimo je već bio jedan od najstrašnijih indijanskih vođa kad je natjeran na život u rezervatu u Arizonu, 1877. godine. Nekoliko puta je bježao iz rezervata, sve dok njegov bijeg u svibnju 1885. godine nije popraćen serijom racija na obližnjim farmama.

Vojska je poslala 5.000 vojnika u potragu za njim, no tijekom tri mjeseca traganja, nisu ga uspjeli pronaći. Na kraju se Geronimo sam predao Amerikancima kako bi mogao opet vidjeti svoju obitelj na Floridi.

5. Ernest 'Che' Guevara

Che Guevara | Author: Wikipedia Wikipedia

Poznati argentinski revolucionar i ikona s majica svih mladih studenata diljem zapadnog svijeta, bio je veliki trn u oku Amerikanaca dok je pokušavao stvoriti nekoliko sljedećih Vijetnama u Latinskoj Americi, prema Mitchu Weissu, autoru knjige 'Hunting Che'.

Američki specijalci trenirali su bolivijske ročnike kako bi ulovili Chea, te su ga konačno uspješno ubili 9. listopada 1967. godine.

6. Saddam Hussein

Saddam Hussein | Author: Wikipedia Wikipedia

Potraga za ovim zloglasnim diktatorom počela je prije pada Bagdada 9. travnja 2003. godine, no Saddam Hussein je mjesecima bio kao duh, te ga je bilo nemoguće naći.

Kad su ga konačno američki vojnici locirali, pokazalo se da se nije sakrivao na tajnom mjestu, pa čak niti u dobro opremljenom bukneru, nego je bio u malenoj rupi blizu Tikrita, gdje je sakrio 750.000 dolara, kalašnjikov i čokoladu.

7. Manuel Antonio Noriega

Manuel Antonio Noriega | Author: Wikipedia Wikipedia

Prvotna je američka vojna invazija, 20. prosinca 1989. godine, oslabila panamske obrambene snage i blokirala Noriegin glavni način bijega. Iako nije uspjela uloviti i samog Noriegu.

Potjera se nastavila i trajala je do Badnjaka kad je diktator zatražio azil od vatikanske ambasade u Panami. Nakon dogovora s papom, rečeno mu je da mu Vatikan ne može pružiti politički azil niti garantirati za njegovu sigurnost s obzirom da su prosvjednici u međuvremenu okružili ambasadu. 

Noriega se predao Amerikancima 2. siječnja 1970. godine.

8. Mohamed Farrah Aidid

Mohamed Farrah Aidid | Author: Youtube Youtube

Aidid je bio zapovjednik koji je kontrolirao najjaču somalijsku miliciju tijekom UN-ove operacije 'Povratak nade'. Amerikanci su podupirali misiju izgradnje nacije koja je ubrzo postala krvava. Kako bi se osigurala misija, billo je nužno uloviti Aididija.

Prvi pokušaj uhićenja Aididija propao je 17. lipnja 1993. godine. Amerikanci su poslali novu jedinicu i pripomoć 28. kolovoza iste godine, te još jednu 3. listopada. Uhitili su mnogo Aididijevih poručnika, ali američke žrtve su učinile potjeru prekrvavom za SAD.

UN je stoga 16. studenog donio rezoluciju prema kojoj je započelo primirje, te je Aidid mogao mirno nastaviti vladati, piše Business Insider.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.