Life
672 prikaza

Užas: Napuštaju djecu jer su invalidi, ostavljaju po cesti...

Napuštena djeca u Kini
Facebook
Iako se danas ostavlja manje djece nego na vrhuncu vladavine politike jednog djeteta, Kina je i dalje puna neželjene djece, od kojih većina ima neki oblik invaliditeta

Na prvi pogled kad vidite devetogodišnjeg JiaJia, pomislit ćete koliko sliči Supermenu. Polegnut je potrbuške na nešto što nalikuje skateboardu te tako juri okolo, a čak je i odjeven u majicu s likom poznatog superjunaka.

No JiaJia leži na skateboardu i odguruje se rukama zato što se jedino tako može kretati, jer je paraliziran od struka na niže.

Roditelji su ga ostavili ispred jedne kineske klinike za plodnost kad je imao svega tri mjeseca. Naime, zbog neuspjele operacije kralježnice ostao je paraliziran, iako ga to nije spriječilo da nauči plivati i pohađa školu kad god može, te si sam mijenja pelene.

"JiaJia sanja da će jednog dana postati policajac i želi biti kao druga djeca njegove dobi", kaže Melody Zhang, direktorica međunarodne organizacije Dječja nada u Pekingu.

JiaJia | Author: Facebook Facebook

Agencija za posvajanje pokušava naći obitelj za JiaJia cijeli njegov život, pogotovo jer je dirnuo srca mnogih članova organizacije i zaposlenika Alenahinog doma, zdravstvenog udomiteljskog doma u kojem je smješteno 23 djece s invaliditetom.

JiaJia je najstariji dječak u domu, te je tamo najdulje. On kao da je veliki brat drugoj djeci ondje, pa se brine o njima, pretvara se da se boksaju, igraju se autima, a čak im i pjeva. 

Jednom je jedna obitelj obećala da će ga usvojiti, no u posljednji tren su odustali. Već godinama gleda kako mu prijatelji odlaze, a on ostaje. Ali ne zadugo...

Naime jedna obitelj iz SAD-a obećala je da će ga usvojiti, te trenutačno prikupljaju novce potrebne za taj proces. Upoznali su ga preko prijatelja iz crkve koji su usvojili njegovog najboljeg prijatelja iz istog doma.

Wilson obitelj, iz Kansas Cityja, nada se da će čim prije skupiti potrebne novce, a u međuvremenu redovito komuniciraju s dječakom putem Skypea. Njemu se pak preostali mjeseci čine kao vječnost, jer je čitav život čekao ovo...

"Ako budem imao obitelj, mogu živjeti. Mogu imati život", kaže mali JiaJia nakon čega se rasplakao. 

Tuga i bol koju on osjeća, nažalost nešto je kroz što prolaze mnoga napuštena djeca čiji se broj smanjio u posljednjem deseteljeću, iako je i dalje izrazito visok. Danas gotovo sva neželjena kineska djeca imaju neku vrstu invaliditeta, a svaki dan je prijavljeno i nekoliko desetaka novih slučajeva.

Ostavljaju djecu na najtragičnije načine

Neki su tragičniji od drugih. Prošlog tjedna je tako novorođenče spašeno iz javnog zahoda u Pekingu, gdje je policija pronašla djevojčicu u zahodu. 

U svibnju je policija spasila bebu s rascjepljenom usnom koja je bila zakopana u divljini 10 dana. A dvije godine ranije pronađen je živ dječak unutar zahodskih cijevi u Jinhuau. Kad je pušten iz bolnice, kući ga je odvela baka s majčine strane. Da stvar bude zanimljivija, njegova samohrana 22-godišnja majka rekla je policiji da je riječ o nesretnom slučaju i odbačene su sve optužbe protiv nje.

Kineska vlada otvorila je u posljednjih pet godina nekoliko desetaka 'gnijezda za bebe', malih, odvojenih prostorija izvan sirotišta u kojima se nalaze kolijevka, inkubatori i klima, kako bi roditelji mogli sigurno ostaviti neželjenu djecu umjesto da ih bace negdje gdje im je život u opasnosti.

Jedno 'gnijezdo' u kineskoj provinciji Shandong u prvih 11 dana nakon otvaranja primilo je 106 djece, od čega su svi imali neki oblik invalidnosti.

Napuštena djeca u Kini | Author: Facebook Facebook

"Politika socijalne skrbi u Kini nije u potpunosti izrađena", kaže Wang Zhenyao, dekan kineskog Instituta za filantropska istraživanja, koji dodaje da politika koja se tiče humanitarnog rada također ima previše rupa.

Navedeni institut, koji u suradnji s UNICEF-om objavljuje godišnji kineski izvještaj o politici socijalne skrbi, napisao je 2014. godine da je broj djece s invaliditetom porastao s 30.000 na 50.000 godišnje. Institut također tvrdi da postoji 878 nevladinih organizacija koje brinu o siročadi i ostavljenoj djeci.

Kineska vlada tvrdi da je diljem zemlje oko 600.000 siročadi, dok druge skupine napominju da je brojka bliže milijunu.

Kineska sirotišta više nisu puna zdravih djevojčica, kao na vrhuncu vladavine politike jednog djeteta, nego je danas glavni razlog za napuštanje djeteta - zdravstvene teškoće. 

Druga po redu najveća ekonomska sila na svijetu unatoč svojem radu nije osmislila prihvatljivu mrežu socijalne podrške za one kojima je ona najpotrebnija. Zato ostajemo sa stotinama tisuća siročadi koje po zakonu postaje nemoguće usvojiti nakon što napune 14 godina, prenosi CNN.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.