Life
3109 prikaza

Nakon ubojstva igra golf, a obitelji žrtava čekaju osvetu

O. J. Simpson
REUTERS
Nakon boravka u zatvoru, nekada poznati nogometaš, danas je umirovljenik koji dane krati igrajući golf

Nakon 25 godina života pod reflektorima u jednom od najpoznatijih slučajeva ubojstva u SAD-u, 71-godišnji O.J. Simpson sada živi mirnim, opuštenim životom, kojeg naziva životom "bez negativnosti". 

Zdrav je i sretan u Las Vegasu, a ni on ni njegova djeca ne žele gledati u prošlost i pričati o 12. lipnju 1994. godine, trenutku kada su njegova bivša supruga Nicole Brown Simpson i njezin prijatelj Ronald Goldman pronađeni izbodeni do smrti. Od tadašnjeg heroja američkog nogometa, O.J. Simpson postao je osumnjičenik za ubojstvo.

"Ne trebamo se vraćati i oživljavati najgori dan naših života. Moja obitelj i ja ušli smo u fazu života koju nazivamo "bez negativnosti". Želimo se fokusirati samo na pozitivne stvari", rekao je Simpson u telefonskom intervju za The Associated Press.

Živi mirnim životom i igra golf gotovo svakog dana. Koljena koja su mu pomogla da dođe do nogometne slave na Sveučilištu Južna Kalifornija, i u NFL-u igrajući za Buffalo Billse, danas više nema, zamijenio ih je, a nedavno je imao i jednu operaciju na očima. Osim toga u dobrom je stanju i održava bliske odnose sa svojom djecom i ostalim rođacima, piše Time.

 

No rođaci njegove bivše supruge i Goldmana su ogorčeni što on živi ugodnim i mirnim životom, dok je život njihovih voljenih ugašen tako naprasno i tragično. 

"Ne gušim se u svojoj tuzi, no svaki korak kojeg napravim, svaku prepreku koju prođem, ja ili moja djeca, podsjeća me na to da su to trenuci koje ne mogu podijeliti sa svojim bratom koji mi nedostaje", rekla je Goldmanova sestra Kim, u intervju prošlog tjedna. 

Pita se da li Simpson poštuje svoju uvjetnu kaznu. 

"Čujem da živi u Las Vegasu i da ga tretiraju kao kralja", rekla je Goldman sarkastično. Dodala je i da rijetko kada pomisli na njega osim ako ga netko spomene. 

25-godišnji Ron Goldman vraćao je sunčane naočale koje je majka Nicole Brown Simpson ostavila u restoranu gdje je radio, a ubrzo su on i Simpsonova bivša supruga izbodeni do smrti. Njegovo suđenje bilo je "suđenje stoljeća", trajalo je gotovo godinu dana i otvorilo niz pitanja rasizma, lošeg ponašanja policije, obiteljskog nasilja.

O. J. Simpson | Author: REUTERS REUTERS
Branio ga je odvjetnički "Dream Team" kojeg su činili Johnnie Cochran Jr. i F. Lee Bailey.  Porota ga je oslobodila 1995. godine po presudi koja je podijelila zemlju uzduž već prisutne i snažne rasne linije. Mnogi su Amerikanci bijelci mislili da se izvukao s ubojstvom, dok su Afroamerikanci smatrali da je nevin. On i dalje inzistira i ponavlja svoje tvrdnje da je nevin, a taj slučaj ubojstva službeno se vodi kao neriješeno.

Obitelji žrtava podigle su protiv njega civilnu tužbu a 1997. godine naređeno mu je da plati 33,5 milijuna dolara zbog smrti. Jedan dio njegove imovine je zaplijenjen i prodan na aukciji, no većina tog iznosa zapravo nije naplaćena. Od svog izlaska iz zatvora u listopadu 2017. godine u kojem je proveo devet godina zbog optužbi za pljačku i otmicu, drži se ispod radara. Inzistirao je u tvrdnji da je njegova osuda zbog pokušaja krađe svojih vlastitih suvenira, nepoštena. No nije htio ništa reći protiv sustava. 

"Vjerujem u pravosudni sistem i poštujem ga. Odslužio sam svoju kaznu", rekao je. 

Nakon izlaska iz zatvora u Nevadi mnogi su očekivali da će se vratiti na Floridu, gdje je živio nekoliko godina. No prijatelji u Las Vegasu nagovorili su ga da ostane tamo. 

"Grad je bio dobar prema meni. Svi koje sretnem ispričavaju mi se zbog onoga što se dogodilo", kaže. 

No njegov boravak u gradu nije bio lišen kontroverzi. Mjesec dana nakon njegovog puštanja na slobodu izlazak u restoran s odrescima završio je svađom. Simpsonu je naređeno da napusti imanje i zabranjeno mu je da se vrati. Od tada sličnih problema nije bilo a Simpson je jedan od najtraženijih osoba u gradu za fotografiranje i selfije, a svi  koji ga sretnu u restoranu ili nekim sportskim događajima, uvijek ga traže to isto. 

 Njegov službenik za uvjetnu slobodu dozvolio mu je da može otići na kratka putovanja uključujući i na Floridu, gdje živi njegovo dvoje djece,  Justin i Sydney, koji su izgradili svoje karijere na tržištu nekretnina. Njegova starija kći Arnelle, većinu vremena živi s njim. 

"Bio sam na Floridi dva ili tri puta u posjetu djeci, i prijateljima u Miamiju. Čak sam s njima i odigrao golf. No živim u gradu kojeg sam zavolio. Život je dobar", kaže. 

Ford Bronco OJ SIMPSON Life Ovaj auto poslužio je za najveći bijeg u povijesti i nestao

Posjećuje svoje rođake u Louisiani, a glamurozni život kojim je nekoć živio, sada mu je samo daleka uspomena. Nakon nogometne karijere Simpson je bio komercijalni trgovac, glumac i nogometni komentator. Ovaj nekoć multi milijarder, kaže kako je većinu svog bogatstva potrošio za obranu na suđenju. O svojim financijama nije želio govoriti, osim da živi od mirovine

Kim Goldman će povodom obljetnice ubojstva pokrenuti podcast Confronting: O.J. Simpson, u kojem će intervjuirati prijatelje svog brata, detektive koji su istraživali ubojstvo, odvjetnike, branitelje i tužitelje, i dvoje od 12 porotnika koji su oslobodili Simpsona. 

Ona će i dalje nastaviti tvrditi kako je O.J. kriv za ubojstvo njezinog brata i njegove bivše supruge.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.