Life
17847 prikaza

Izbodena 28 puta, ali su je zbog slavne glumice zaboravili

Abigail Folger
Screenshot/Youtube
Kuća je postala klaonica, a policiju je šokirao natpis Svinje ispisan krvlju žrtava na ulaznim vratima

Možda bi se u tom trenutku našla na nekom drugom mjestu da nije bilo njezinog tadašnjeg dečka Wojciecha Frykowskog. 25-godišnju Abigail Anne Folger upravo je on, poznanik Romana Polanskog još iz Poljske, uveo u holivudski krug. I zbog njega se našla na adresi 10050 Cielo Drive i postala jedna od žrtvi poludjelog Charlesa Mansona.   

Iako je Frykowski uveo Folger među slavne, ona je u njemu već bila poznata, kao nasljednica bogatog carstva Petera Folgera, vlasnika kompanije Folger Coffee.

Abigail Folger rođena je 11. kolovoza 1943. godine a preminula je gotovo točno na svoj 26. rođendan. Porijeklom iz ultra bogate katoličke obitelji, njezin život obilježilo je tipično odrastanje u visokom društvu. Bila je debitantica, pravi primjer studentice sa Harvarda. 

U književnom krugu u kojem je radila upoznala je Wojciecha Frykowskog, talentiranog pisca, koji je tek stigao u SAD, i s kojim je razgovarala na francuskom. Ovaj je par imao jako buran odnos, a vjeruje se kako se ona spremala da ga ostavi. On ju je upoznao sa krugom filmskih zvijezda i kako je navedeno u policijskom izvješću "nije imao sredstava za život pa je živio od njezina bogatstva", piše ATI.

Zajedno su pobjegli 8. kolovoza 1969. godine u holivudski dom 'kraljevske holivudske' obitelji Sharon Tate i Romana Polanskog. Tu ih je dočekala Tate, koje je ubrzo trebala roditi, dok je Polanski bio na putovanju po Europi. 

Te večeri oko 22 sata nazvala je svoju majku u Connecticut kako bi joj javila da je rezervirala let za San Francisco sljedećeg jutra. Ubrzo nakon toga obukla je svoju spavaćicu i uzela knjigu, dok je Frykowski spavao na kauču. Njega je iz mirnog sna probudio nepoznati muškarac koji mu je prislonio pištolj na lice. 

"Ja sam vrag i ovdje sam po vražjem poslu", odgovorio mu je kada ga je pitao tko je. 

Abigail Folger | Author: Screenshot/Youtube Screenshot/Youtube
Jutro nakon toga domaćica Polanskog istrčala je iz kuće vičući: Ubojstvo! Smrt! Leševi! Krv! 

Kada je stigla policija pokazalo se kako je kuća holivudske zvijezde pretvorena u klaonicu, a 18-godišnji Steven Parent koji je bio u posjeti, ležao je mrtav na prednjem sjedalu svog automobila, na ulazu u imanje. Policiju je šokirao natpis Svinje ispisan krvlju žrtava na ulaznim vratima. 

Unutra su ležala tijela Sharon Tate, izbodene najmanje 15 puta, i njezinog prijatelja Jay Sebringa. Tate je bila u pidžami a oko njezina vrata pronađeno je uže čiji je jedan kraj bio privezan za vrat njezinog prijatelja Jaya. On je bio izboden nožem i pretučen, a na travnjaku ispred ležalo je tijelo Abigail Folger, koja je pokušavala pobjeći no nije uspjela. Izbodena je 28 puta, a spavaćica joj je bila prekrivana krvlju, toliko da se nije vidjelo kako je nekoć bila bijela. 

Tijelo Frykowskog pronađeno je dalje na travnjaku sa nizom rana na glavi, ubodnim ranama i ranama od vatrenog oružja.

"Radio sam na ubojstvima pet godina i vidio puno nasilja. No ovo je bilo najgore", rekao je istražitelj na mjestu zločina. 

Charles Manson | Author: STRINGER/REUTERS/PIXSELL STRINGER/REUTERS/PIXSELL
Prošli su mjeseci prije nego je policija uspjela uhvatiti ubojice koji su ubili još jedan par Lena i Rosemary LaBianca, nakon ubojstva Folgera. Policija i građani bili su u strahu jer su ubojice još bili na slobodi. Slučaj se konačno riješio u listopadu 1969. godine kada je policija upala na ranč obitelji MansonDeath Valley pa su tada uhitili nekoliko njihovih članova zbog krađe automobila i posjedovanja ukradene imovine. 

Među uhićenima bila je i Susan Atkins, koja se nakon uhićenja u zatvoru hvalila kako je ubila Sharon Tate. Atkins je ispričala svojoj cimerici u ćeliji kako "ju je Folger pogledala i osmjehnula joj se i kako joj je ona uzvratila" prije nego ju je ubola u trbuh. Cimerica se prisjeća kako "Atkins nije imala ni malo simpatija prema žrtvama". Ona je obavijestila zatvorsko osoblje koji su alarmirali policiju. 

Iako je Manson tvrdio kako je ubojstvo Tate trebalo potaknuti apokaliptični rat kojeg je propovijedao svojim sljedbenicima, no realnost je bila takva da je to zapravo bio krvavi kraj nečega što je njega posebno živciralo. Naime, propali muzičar Manson bio je ogorčen zbog toga što nije dobio ugovor sa producentom Terry Melcherom, koji je ranije živio na adresi 10050 Cielo.

Charles Manson Mansonova obitelj Life Vođa opake sekte još nije sahranjen iz bizarnih razloga

Članovi njegove obitelji Tex Watson, Susan Atkins, Linda Kasabian, i Patricia Krenwinkel dobili su naredbu da "otiđu do bivšeg doma Melchera i ubiju sve koji se tamo nalaze". Oni su te naredbe izvršili bez pogovora. 

Mnogima je Charles Manson bio utjelovljenje najgoreg ekscesa subkulture. On je regrutirao mlade muškarce i žene, najčešće iz privilegiranih obitelji, koje su privukli hipi ideali 60-ih, ''izmanipulirao ih je i imao potpunu moć nad njima, prisiljavao ih da sudjeluju u orgijama, drogiranju i na koncu u klanju". 

Njegovo ime sada je metafora za zlo, kao što je jednom rekao tužitelj Vincent Bugliosi. 

Suđenje 'obitelji' započelo je sredinom 1970. godine i završilo početkom 1971. godine. Manson i Atkins, Krenwinkel, i Van Houten osuđeni su zbog ubojstva. Iako su osuđeni na smrt, kazna im je smanjena na doživotnu kaznu zatvora. Manson je ostatak svog života proživio u zatvoru a umro je u 83-godini u studenom 2017. godine. 

Tijelo Abigail Folger vraćeno je u San Francisco, a sprovod je održan  13. kolovoza u crkvi koju su izradili njezini baka i djeda. Sahranjena je u mauzoleju Holy Cross groblja u Colmi, Kalifornija.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.