Life
22863 prikaza

Nema im spasa: Kaliforniju čeka Big One, može je sravniti

Scena iz filma 2012
1/13
Screenshot
Na tom se području veliki potresi događaju, najčešće, svakih 150 godina

Nakon potresa od 6,4 stupnja po Richteru koji je pogodio Južnu Kaliforniju 4. srpnja, stanovnici tog područja rekli su kako je to bio jedan od najdužih potresa koje su osjetili. Među njima bila je i filmašica Ava DuVerna.

"Trajalo je jako dugo. Pitala sam se je li to bio taj Big One?", napisala je na svom Twitteru. No to čak nije bilo ni najjače podrhtavanje koje se tog tjedna osjetilo u Kaliforniji. Potres od 7,1 stupnja pogodio je područje samo dan nakon toga. 

Kaliforniju još nije pogodio ni taj očekivani Big One, Veliki potres, katastrofalnih razmjera koji bi se mogao dogoditi uz Rasjed San Andreas. Ovaj tjedan bio je podsjetnik. Jason Corona u vlasništvu čije obitelji je restoran u Ridgecrestu, u blizini epicentra potresa, opisao je tu nelagodu zbog koje su probdjeli noć, piše CNN.

"Bili smo pod stalnim pritiskom, adrenalinom, jer nismo znali hoće li taj mali biti sljedeći Veliki potres", rekao je. 

Stanovnici tog područja bili su uznemireni medijskim napisima kako ih očekuje sljedeći, i kako bi se mogao dogoditi brzo. Ranije ove godine kalifornijska radio stanica objavila je emisiju nazvanu "The Big One: Your Survival Guide", kako bi stanovnike Kalifornije pripremila za potencijalno razarajući potres. 

Potres u Kaliforniji | Author: DAVID MCNEW/REUTERS/PIXSELL DAVID MCNEW/REUTERS/PIXSELL
S tim osjećajem, konstantnog iščekivanja mogućeg novog potres, velikog i razornog, stanovnici tog područja bore se svakodnevno. 

"Svi se pitaju, približava li nam se Big One. Bog zna da to nije lak osjećaj s kojim se treba nositi", kaže Albert Adi.

Stiže The Big One

Opasnost od Velikog potresa uz Rasjed San Andreas "najvjerojatnije je prošla", smatraju geolozi. Na tom se području veliki potresi događaju, najčešće, svakih 150 godina, kako piše Geological Survey. Veliki se potres na tom području dogodio 1857. godine, pa se tako smatra da je južni dio tog rasjeda "najvjerojatnije lokacija novog potresa", u sljedećim godinama.

Požari u Kaliforniji Poharali požari Top News Galerija: Apokalipsa u Kaliforniji

Veliki potres magnitude 7,9 stupnjeva koji je pogodio San Francisco 1906. godine, znači da je šansa da se tako nešto ponovni nešto manja. 

"Mislim da su ljudi koji ovdje žive uvijek toga svjesni jer je Rasjed u blizini. Stojimo na dvije različite strane tog rasjeda. To je jako strašan osjećaj", kaže Steve Rios iz Riversidea. 

Prošlotjedna podrhtavanja najvjerojatnije neće povećati mogućnost velikog potresa na tom području, kažu seizmolozi. Oni su se dogodili u blizini Ridgecresta, sjeverno od rasjeda. No ni ne čine ga manje vjerojatnim, smatra dr. Lucy Jones, sa California Institute of Technology.

Potres u Kaliforniji | Author: DAVID MCNEW/REUTERS/PIXSELL DAVID MCNEW/REUTERS/PIXSELL
Šansa za takav potres je dva posto svake godine, ili 1:20.000 za svaki dan. 

"No uvijek bi trebali biti spremni za taj Veliki", kaže. 

Tijekom protekla dva desetljeća Južna Kalifornija uživala je u "ekstremno mirnom vremenu" što se tiče seizmičke aktivnosti. 

Legenda o Velikom potresu koji bi mogao uništiti zemlju

Poput i drugih stanovnika Rachel Higgins čula je tu, kako će ju nazvati, na neki način "legendu o Velikom potresu". I priznaje da za njega nije spremna. 

"To će sada biti puno važnija tema u mojoj glavi", kaže. 

Unutarnji sastav Zemlje Luda geologija Znanost Potres iz 1994. otkrio planine 660 km ispod zemlje

Jedan od stanovnika, Rios, misli da većina onih koji žive u Kaliforniji nije spremna za to. On drži spremnike vode i hrane, pri ruci, i nešto benzina u rezervi, "no mislim da nitko nije spreman za tako nešto katastrofalno". 

Za razliku od njega Beth McCoy iz Glendore, nije previše zabrinuta. 

"Ja sam građevinski inženjer, pa sam i svjesna rizika. Mom suprugu bilo je jako smiješno i zabavno što sam se provlačila po temeljima kada smo kupili našu kuću", rekla je. 

Misli da su "prilično pripremljeni". Zakucali su police za knjige za zid čim su se doselili, kako bi spriječili da padnu. Što se tiče pitanja hrane, misli da bi im tu njihov vrt mogao pomoći. 

Adi kaže kako se posljednjih godina puno toga u gradnji popravilo kako bi se umanjio utjecaj potresa, mogućeg uništenja. 

Zgrade se dodatno učvršćuju kako bi izdržale potres

U listopadu 2015. godine Los Angeles prihvatio je niz seizmičkih regulacija, koje zahtijevaju da tisuće zgrada budu dodatno učvršćene kako bi mogle podnijeti snažno podrhtavanje. San Francisco je prihvatio sličan zakon 2013. godine. 

U međuvremenu država radi i na sistemu za uzbunjivanje,  California Integrated Seismic Network. Taj će sistem upozoriti javnost, ali i ugasiti neke dijelove infrastrukture, poput željeznice. 

Potres Tempirana bomba Znanost Milijunima se trese tlo pod nogama, prijeti im megapotres

Guverner Gavin Newsom je rekao kako je sistem kompletiran oko 70 posto, no još je potrebno na njemu raditi, i potrebno je da se svako posebno za to pripremi. 

Roditelji posebno rade na pripremi svoje djece, koju su naučili da ne paničare, da prate sve što se događa i jave se roditeljima.Oni koji su spremni za tu katastrofu, čuvaju dovoljne zalihe vode u boci, i suhe hrane u garažama, za nekoliko tjedana. 

Potres u Kaliforniji | Author: DAVID MCNEW/REUTERS/PIXSELL DAVID MCNEW/REUTERS/PIXSELL

"Znamo koliko je to opasno, no ne možemo stalno živjeti u strahu", kaže Adi, otac četvero djece. 

Za njega je to rizik kojeg moraju podnijeti oni koji žive na mjestu sa predivnim vremenom i dobrim prilikama za posao

"To je taj rizik kojeg moramo prihvatiti dok živimo ovdje. Nadamo se da će sve biti ok", kaže. 

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • Avatar octopus
    octopus 18:43 09.Srpanj 2019.

    Ako može po mogućnosti direktan prijenos - "LIVE". Kokice su spremne.

  • Avatar Gerzitarra
    Gerzitarra 01:29 09.Srpanj 2019.

    Znaš li gdje mogu naći ženu za jednu noć? Idite na > > > www.Bredhot.Com