Life
7582 prikaza

Neobične činjenice: Zvuče izmišljeno, ali potpuno su točne

Pun Mjesec iznad grada
DPA/PIXSELL
Često se nalazimo u situaciji da nam netko prenosi činjenice za koje smo apsolutno uvjereni da su izmišljene, ali ove zanimljivosti su potpuno točne

Istina je uvijek čudnija od mašte, stara je to tvrdnja koja je gotovo uvijek točna. Međutim, ponekad je istina toliko neobična da gotovo nitko ne bi povjerovao čak i da ga satima uvjeravate.

Uzmimo samo za primjer američku zastavu. Simbol američke države toliko je popularan do postoji čak i Dan zastave. Ono što tek rijetki znaju je da je idejni stvaratelj danas prepoznatljivog izgleda zastave bio sedamnaestogodišnji Robert Heft iz Ohioa. Te 1958. godine kada je on prionuo školskoj zadaći izrade američke zastave, Alaska i Havaji još nisu bili države. Međutim, on je odlučio postaviti i dvije zvjezdice za nove savezne države. Heft je za svoj trud dobio ocjenu -4, ali je zato pobijedio na javnom natječaju samo godinu dana kasnije.

Američke zastave | Author: Thinkstock Thinkstock

William Shakespeare imao je doista prostački smisao za humor, ali sve je to bilo uvijeno slojevima intelektualizma, novih fraza, ali i novih imena. Jessica je ime koje je slavni pjesnik prvi osmislio, a gotovo dva desetljeća bilo je najpopularnije žensko ime u SAD-u.

William Shakespeare | Author: Thinkstock Thinkstock

Svemir je ogromno mjesto, doslovno nezamislivo veliko. Primjerice, udaljenost između Zemlje i Mjeseca dovoljna je da u nju stavimo sve planete sunčevog sustava. Zvuči nemoguće? Potpuno je moguće, uz nekoliko uvjeta. Prvo Mjesec mora biti na apogeju, najudaljenijoj točki od Zemlje. U nekim drugim okolnostima mogli bismo posložiti sve planete, ali samo ako bismo ih slagali pol uz pol.

Zemlja i Mjesec | Author: Pixabay Pixabay

Jezero Loch Ness na sjeveru Škotske najpoznatije je po navodnom postojanju čudovišta. Dok postojanje Nessie nitko nikad nije potvrdio, zanimljivo je spomenuti da je temperatura jezera toliko stabilna da se nikad ne zamrzava. Osim toga, u jezeru postoji toliko vode koliko se nalazi u svim jezerima, rijekama i potocima Engleske i Walesa.

Jezero Loch Ness | Author: flickr flickr

Tijekom osamdesetih godina prošlog stoljeća razne aviokompanije imale su problema s visokim troškovima i proučavali su razne ideje za smanjenje troškova ili povećanje zarade. Šef American Airlinesa, Robert Crandall, dobio je odličnu ideju. Maknut će po jednu maslinu iz svake salate koju daju uz večeru svojim putnicima. Ideja je upalila i već u prvoj godini uštedjeli su čak 40.000 dolara.

Salata s maslinom | Author: Dino Stanin (PIXSELL) Dino Stanin (PIXSELL)

Plavi kitovi najveće su životinje na svijetu, njihov zov čuje se kilometrima, a legenda kaže da mogu biti glasniji od putničkog zrakoplova pri uzlijetanju. Međutim, postoji jedna životinjica glasnija i od plavog kita. Riječ je jednoj vrsti škampa koja može proizvesti zvuk glasniji od 200 decibela. Ljudskom uhu je čak i tako glasan zvuk gotovo nečujan zato što se nalazi izvan raspona ljudskog sluha.

Može zvučati zastrašujuće, ali otprilike jedno od 5.000 novorođenčadi rađa se bez anusa. U najgorim slučajevima riječ je o stvaranju membrane preko mjesta gdje bi trebao biti anus i mora se pristupiti kirurškim zahvatima.

Dijete | Author: Thinkstock Thinkstock

Vino je tisućljećima poznato kao cijenjeno i skuplje piće ali ono što rijetki znaju je činjenica da grožđe crnog pinota ima 30.000 gena u svojoj DNK. Usporedbe radi, ljudi imaju oko 20 do 25 tisuća gena.

Berba grožđa i proizvodnja vina | Author: Press Association/PIXSELL Press Association/PIXSELL

Australija je izgubila rat protiv emua. Još jedna stvarna priča iz rubrike vjerovali ili ne, opisuje situaciju kada su australske vlasti objavile rat jatu od oko 20.000 emua koje su uništavala usjeve. Poslali su vojsku, ali nakon mjesec dana su morali odustati zato što ih nisu uspjeli dovoljno pobiti.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.