Life
856 prikaza

Nova teorija o Mona Lisi - najluđa do sada

Mona Lisa
Wikipedia
Talijanski povjesničar umjetnosti skenirao je sliku infracrvenim zrakama i uspoređivao s drugim slikarevim portretima

Lik Mone Lise većim je dijelom stvoren prema liku da Vincijevog ljubavnika, otkrio je talijanski umjetnički istražitelj. Silvano Vincenti, koji je godinama anaLisirao portret Lise Gherardini, supruge firentinskog trgovca, smatra da je to ujedno i portret Giana Giacoma Caprottija s kojim je slavni slikar imao ljubavnu vezu.

"Mona Lisa je androgina, djelomično muškarac, a djelomično žena. To možete posebno uočiti na njenom čelu, njenom nosu i u njenom osmijehu", kazao je Vincenti za Telegraph. Vincenti je proučavao infracrvene snimke slike i smatra da je uočio sličnosti s drugim da Vincijevim slikama na kojima se pojavljuje Caprotti, poznatog i po nadimku Salai.

Salai je postao da Vincijev suradnik još kao dječak, dok je imao samo 10 godina, te je s njim radio puna dva desetljeća. Vincenti je još 2011. opisao njihov odnos kao dvoznačan, slijedeći time navode još niza drugih povjesničara umjetnosti. Caprotti je sa slikarom bio u intenzivnoj vezi dok su skupa živjeli u slikarevoj raskošnoj vili tijekom tri godine koje padaju točno u razdoblje oko 1503. kada je Mona Lisa nastala.

S Vincentijevom teorijom ne slažu se svi. Za New York Post je povjesničar Martin Kemp s Oxforda rekao da je riječ o zbrci poznatih stvari, zatim polupoznatih detalja i nekoliko proizvoda puke fantazije Vincentija. "Infracrvene snimke po ničemu ne podupiru njegovu teoriju da je na neki način slikar naslikao na istoj slici lik i Lise Gherardini i Giana Giacoma Caprottija", rekao je on.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.