Kultura
2144 prikaza

Nova tajna slavne slike: Mona Lisa nije Mona Lisa?

Mona Lisa
Wikipedia
Ispod poznate slike otkriven je još jedan portret koji bi mogao potaknuti promjenu imena Mona Lise

Francuski znanstvenik tvrdi da je otkrio drugačiji portret ispod onoga od Mona Lise, nakon 10-godišnje analize tijekom koje je koristio tehnologiju reflektirajućeg svjetla. 

Pascal Cotte tvrdi da poznato djelo Leonarda da Vincija sadrži lik koji nema ni direktan pogled ni suptilan osmijeh po kojem je poznata slika.

Mona Lisa trenutačno visi u Louvreu te je najskupcjenija slika na svijetu. Samo njezino osiguranje, koje se regulira u skladu s inflacijom, iznosi trenutačno 782 milijuna dolara, a muzej je odbio komentirati znanstvenikove tvrdnje.

Mona Lisa | Author: Wikipedia Wikipedia

Povjesničar umjetnosti Andrew Graham-Dixon, koji je pripremio novi dokumentarac "The Secrets of the Mona Lisa", smatra da je moguće da bi ovo otkriće moglo utjecati na promjenu imena poznate slike. 

"Ne sumnjam da je ovo definitivno jedna od priča stoljeća. Vjerojatno će uprava Louvrea nevoljko reagirati na pomisao o promjeni naziva slike, no o tome pričamo, to nije Mona Lisa nego netko drugi."

Cotteu je 2004. godine odobren pristup slici za koju se smatralo da je nastala između 1503. i 1506 . On je bio pionir korištenja tehnike prozvane metoda pojačanog sloja, kojom je analizirao sliku, "projektirajući niz intenzivnih svjetlosnih zraka na nju".

Kamera kao da napravi dijagram od reflekcije tih zraka, te dopušta znanstveniku da rekonstruira što se događa između slojeva boje.

"Sad možemo analizirati točno što se događa unutar slojeva boje i možemo, kao luk, oguliti sve slojeve slike. Možemo rekonstruirati kronologiju stvaranja slike, a rezultat je uništio mnoštvo mitova i zauvijek će promijeniti našu viziju Leonardovog remek-djela", kaže Cotte.

"Kad sam završio s rekonstrukcijom Lise Gherardini, nalazio sam se ispred portreta koji prikazuje potpuno drugačiju Mona Lisu. To nije ista žena", objašnjava Cotte čije su tvrdnje izrazito kontroverzne, te ih nisu svi umjetnici prihvatili širom raširenih ruku, prenosi Independent.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.