Life
1743 prikaza

Novi filmovi o princezi Diani otkrivaju greške istrage o njenoj smrti

Arhivske fotografije vjenčanja Princa Carlesa i Lady Diane
1/3
NI Syndication/PIXSELL
U dokumentarcu "Smrt princeze Diane: Riješena misterija" u središtu je slavni međunarodni detektiv Colin McLaren. On je riješio slučaj atentata Johna Kennedyja

Od tragične smrti princeze Diane je prošlo gotovo 20 godina, no i dalje ne prestaju nagađanja o okolnostima i uzrocima njezine pogibije u automobilskoj nesreći. Možda jer njezina "bajka" nije imala sretan završetak kao što je većina ljudi priželjkivala. 

Moglo bi biti i to što je bila hrabra i suprostavila se kraljevskoj obitelji, nije pristala biti pijunom i glumiti da je sretna u braku sa suprugom koji ju vara. Ništa manje važni razlozi nisu ni njezina ljepota, karizma, nesebičnost i potpuna predanost dobrotvornom radu, a ni to što je bila mlada i umrla na strašan način. 

Pariz: Posljednje snimke Princeze Diane i Dodia Fayeda | Author: Press Association/PIXSELL Press Association/PIXSELL

Diana je poginula 31. kolovoza 1997. u automobilskoj nesreći u Parizu, ali stalno se pojavljuju neki novi podaci i priče o njoj. Njezin život i smrt su poslužili kao inspiracija za mnoštvo ekranizacija, a kako ni sada ne jenjava interes za nju, televizijska kuća Reelz je izbacila dva nova dokumentarca o njoj. 

Naslov prvog je  "Princeza Diana: Iza zatvorenih vrata", a drugog "Smrt princeze Diane: Riješena misterija". Premijere su održane u tjednu kada bi Diana navršila 55 godina. Dokumentarci ne otkrivaju nikakve nove i do sada nepoznate detalje njezinog života, ali ipak nisu dosadni jer ništa o njoj ne može biti. 

"Princeza Diana: Iza zatvorenih vrata" daje pogled "iznutra", otkriva pojedinosti njezinog intimnog života. Saznaje se što se zapravo događa iza vrata palače Kensington i što je dovelo do njezinih bombastičnih otkrića u knjigama i intervjuima o njenom suprugu, njihovom braku i unutarnjem funkcioniranju britanske monarhije. Pojavljuju se Dianini prijatelji, povjesničari, biografi i suvremenici koji prate kraljevsku obitelj.

Dianina kraljevska bajka je iznenada završila kada je saznala da njezin princ voli drugu ženu. Ipak, u noći kada je Charles priznao preljub s Camillom Parker Bowles, izašla je u najljepšoj crnoj haljini i ignorirala spoznaju da se njezin "savršeni" život raspao. 

Dostojanstveno se nosila s golemim skandalom koji se protezao po naslovnim stranicama svih novina. Bila je takva: strastvena, hrabra i jedina je u kraljevskoj obitelji razumjela "kako dišu" mediji. Ništa ju nije moglo izbaciti iz takta i natjerati da pokaže da pati. 

U dokumentarcu "Smrt princeze Diane: Riješena misterija" u središtu je slavni međunarodni detektiv Colin McLaren. On je riješio slučaj atentata Johna Kennedyja, a sada daje odgovore na sva neriješena pitanja oko njezine smrti u Parizu. Primijetio je gomilu pogrešaka koje je napravila francuska policija. 

Princeza Diana | Author: Press Association/PIXSELL Press Association/PIXSELL

Nisu uočili krucijalne dokaze na mjestu nesreće, a oslonili su se i na nepouzdane svjedoke. Koncentrira se na sve aspekte  britanske i francuske istrage te provodi intervjue sa svjedocima. Na kraju nudi svoju istinu o pogibiji britanske princeze. 

Reelz pokušava dati novi pogled na Dianin život i smrt, no sve se ponovno vraća na savršenu modernu bajku, samo drugačije upakiranu. Posljednji dio dobiva feminističku dimenziju gdje friško rastavljena Diana živi sama, posvećuje se dobrotvornom radu i traži sreću u ljubavi.  No, sve na kraju završava izletom u Pariz i automobilskom nesrećom. 

Kako se priča stalno ponavlja s nekim novim pojedinostima, dobiva se dojam da ne postoji ama baš nitko tko ne voli britansku princezu. Nijedan član kraljevske obitelji  prije nje, a ni otada nije prešao stroge granice ponašanja. Promijenila je pravila igre kraljevske obitelji i iskoristila moć i opasnost slave. 

Također, ona je bila filmska zvijezda kakve nema. Nijedna poznata ličnost ne može biti obožavana i cijenjena poput nje. To je bilo prije masovnog interneta, selfija, Twittera i Facebooka koji su danas dominantni i globalni i sve olakšavaju. 

Heroina, kako ju neki nazivaju, ostat će upamćena i zbog svoje djece, princa Williama i princa Harryja. Oni su nepresušna tema medija, a poput svoje majke znaju komunicirati s javnošću i čine dobra djela.  

O "kraljici srca" će se uvijek pričati jer je bila i ostala nerješiv misterij. 

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.