Life
4407 prikaza

Prljave tajne španjolske kraljevske obitelji: Seks, laži i pljačke

Španjolska kraljevska obitelj s Barackom Obamom
Olivier Douliery/Press Association/PIXSELL
Sestra kralja Španjolske, poznata princeza Cristina, optužena je da je dio mreže koja se bavila korupcijom i utajom poreza

U jednom od najponižavajućih događaja koji su ikad pogodili neku europsku kraljevsku obitelj suvremenog doba, Infanta Cristina, nekoć glamurozna sestra španjolskog kralja, prošli tjedan postala je prva članica španjolske kraljevske obitelji koja se našla pred sudom, optužena zbog kaznenog djela.

Šesta po redu do krune, ova dama i njezin suprug - Iñaki Urdangarin, bivši olimpijski rukometaš, optuženi su da su činili dio mreže korupcije i onih koji su izbjegavali plaćanje poreza, čime su državu oštetili za nekoliko milijuna eura i to taman u razdoblju kad je prolazila kroz najgoru financijsku krizu u posljednjih nekoliko desetljeća.

50-godišnja Cristina je najmlađa kćer bivše kraljice Sofije i kralja Juana Carlosa, koji je abdicirao 2014. godine, nakon neugodnog skandala kad je ulovljen tijekom lova na slonove. Cristina se danas suočava s optužbama za utaju poreza i pranje novaca među kojima je bilo i oko 5.6 milijuna eura iz javnih fondova.

Novi kralj, tj. njezin brate Felipe, prekinuo je sve veze s nekoć voljenom sestrom, a u procesu koji je u Španjolskoj poznat kao "vatrozid", Felipe je detaljno sve pregledao kako bi prekinuo i posljednju nit koja ga veže s osramoćenom sestrom. Doduše, mnogi smatraju da to čini iz itekako dobrog razloga.

Španjolska princeza Cristina sa suprugom | Author: Albert Nieboer/DPA/PIXSELL Albert Nieboer/DPA/PIXSELL

Naime, postoji veliki strah za čitavu kraljevsku obitelj ukoliko bi očajna Cristina, njezin suprug, ili netko drugi od 17 optuženika, odlučio zatražiti smanjenje kazne tvrdeći da je kraljevska obitelj čitavo vrijeme znala što se događa. Takva bi optužba, bez obzira bila ona istinita ili ne, ostavila veliku mrlju na monarhiji.

Upravo zbog činjenice koliko je toga u pitanju, mnogi promatrači španjolskog društva su bili skeptični i smatrali da slučaj nikad neće završiti na sudu. S druge strane, mnogi obožavatelji kraljevske obitelji smatraju da je ovo tragičan završetak nekoć glamurozne kraljevske bajke.

Prekrasan, mladi par upoznao se 1996. godine na Olimpijskim igrama u Atlanti, gdje je Urdangarin predstavljao Španjolsku. Vjenčali su se godinu dana kasnije, a kralj ih je proglasio vojvodom i vojvotkinjom Parme, drevnom titulom s Mallorce, regije u kojoj im se trenutačno sudi.

Živjeli su, naizgled, divnim životom, a njihov im je život na visokoj nozi omogućio kupovinu sedam milijuna eura skupog apartmana u Barceloni 1999. godine, koji je trebao izgledati kao palača u malom. 

Novac kojeg su navodno pronevjerili prali su putem Noos instituta, neprofitne sportske organizacije u kojoj je Cristina bila članica odbora, a Urdangarin predsjednik.

Kad su se pojavile prve optužbe, u studenom 2011. godine, javnost se brzo okrenula protiv njih.

Nova kraljica je preuzela "stvar" u svoje ruke

Jednom kad je stari kralj sišao s trona, odluke je počela donositi nova španjolska kraljica - Letizia Ortiz, bivša novinarka i voditeljica koja se udala za Felipea VI 2004. godine. 

Španjolski kralj Felipe i kraljica Letizia | Author: DyD Fotografos/DPA/PIXSELL DyD Fotografos/DPA/PIXSELL

Nevjerojatna pozornost medija od početka je usmjerena na mladu kraljicu (koja je inače nagrađivana, poznata novinarka), koja je brzo donijela odluku da je nužno da se suprug i ona odmaknu od njegove sestre. Ona je isto tako inzistirala da Juan Carlos izađe u javnost s priopćenjem da su "svi isti pred licem pravde".

Letizia se isto tako pobrinula da Cristina bude što manje identificarana s kraljevskom obitelji, pa nije dobila ni uobičajene božićne pozivnice.

S druge strane, Urdangarinov bivši poslovni partner je objavio da kraljev šogor nikad nije samostalno učinio nijedan potez bez odobrenja iz palače. 

Svejedno, malo je onih koji vjeruju da bi Cristina stvarno mogla završiti u zatvoru, iako ju je uporni tužitelj - republikanac - očito uzeo na pik.

I tako je počelo veliko suđenje o kojem bruji čitava Španjolska.

Tužiteljstvo tvrdi da je nemoguće da Cristine nije bila svjesna suprugovih navodno sumnjivih poslova, te je optužena da je ispraznila Noosove račune putem tvrtke nazvane Aizoon; da je lažno naplaćivala račune na ime instituta i da je nakon toga zahtijevala porezne olakšice bez pokrića: kao za iznajmljivanje vlastitog doma, pripremanje dječjih zabava, odlazak na safari u Afriku i rođendanski catering.

Njezin odvjetnik, Jesús María Silva, opisao je slučaj protiv nje kao "kršenje temeljnih ljudskih prava", te je izjavio da bi se najugledniji španjolski pravnici okrenuli u grobu na sve ovo, piše Daily Beast. No što ćete se dalje dogoditi i koliko će suđenje naštetiti monarhiji, pokazat će samo vrijeme.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.