Life
1106 prikaza

Novo ruglo Tome Horvatinčića na Cvjetnom - diže ogromnu terasu

Postavljanje metalne konstrukcije na Cvjetnom trgu građani dočekali s negodovanjem
1/4
Sanjin Strukić (PIXSELL)
Milan Bandić prije desetak dana vikao je na ugostitelje da moraju maknuti neke terase na Cvjetnom trgu

Tomislav Horvatinčić vlasnik je nove zatvorene terase kafića na zagrebačkom Cvjetnom trgu, koja se od ponedjeljka navečer našla na udaru kritika brojnih građana koji su u nevjerici gledali kako nekih metar i pol od Pravoslavne crkve niče čelična konstrukcija.

Da je riječ o terasi Tomislava Horvatinčića potvrđeno nam je u službenom dopisu iz Grada Zagreba.

Cvjetni trg već je zakrčen terasama ugostiteljskih objekata, a Hoto Centar u Horvatinčićevu vlasništvu, počeo je s gradnjom još jedne metalne rugobe između stare kamene klupe koja se nalazi uz ogradu crkve Sv. Preobraženja Gospodnjeg i spomenika Petru Preradoviću te preko puta poslovnog prostora uz glavni ulaz u Centar Cvjetni.

Već godinama građani muku muče s prostorom gdje mogu sjesti i barem malo predahnuti, a da ne moraju sjediti u kafiću na Cvjetnom trgu. Nezadovoljstvo koje se već danima širi društvenim mrežama, stoga ne treba nikoga začuditi. 

Tvrtka Hoto centar d.o.o. dobila je odobrenje iz Grada za postavljanje "dvije montažno-demontažne nadstrešnice-pergole učvršćene u dva montažno demontažna podesta s ogradom na Trgu Petra Preradovića", odgovorio je na upit pročelnik Gradskog ureda za prostorno uređenje Dinko Bilić.

Zanimljivo je da se i sam zagrebački gradonačelnik Milan Bandić prije nekoliko dana pobunio protiv gradnje terasa na Cvjetnom i doslovno prijetio kako će ih sve maknuti s popularnog zagrebačkog trga. Kafić Maraschino na kraju Margaretske ulice bio je prva meta gradonačelnikova bijesa.

"Mičite to, neću da vidim. Ovo je sam svoj majstor, kao da si na baušteli. Gledaj ovo, beton ovdje, pregrade. Ovdje mora biti prozračno, ljudi se moraju gledati, nikakve pregrade", ljutio se Bandić na ugostitelje 21. rujna.

Bandić u vožnji centrom Zagreba | Author: Davor Puklavec (PIXSELL) Davor Puklavec (PIXSELL)

Tek nekoliko metara dalje, novi "šok" za gradonačelnika:

"Gledaj sad ovo, jel imaju oni uopće dozvolu. Ovo je kao kredenac od babe, mičite to, preksutra ću doći u inspekciju", bijesno je komentirao Bandić ispred pekare Pan Pek.

Kavana Johann Franck na Jelačiću dobila je sličan tretman. "Gledaj ove frižidere. Progledao sam kroz prste što sam dao noćni klub, sad bi zauzeli cijeli trg. Ne može to tako", govorio je tako Bandić, što je prenio portal Zagrebancija.com.

Što se tiče Horvatinčićeve terase, iako Bilić kaže da su pribavljene sve potrebne dozvole i mišljenja, građani se ne slažu s gubitkom jedne od najpoželjnijih klupa u Zagrebu.

"Narušavanjem ambijentalnih i boravišnih kvaliteta i pretvaranjem Cvjetnog trga u veliku birtiju, u situaciji u kojoj se boravak u javnom prostoru pretpostavlja konzumaciji u kafiću, odnosno kada to postane praktički jedino što se nudi, onda time otvaramo i prostor društvenoj segregaciji. K tome, dio Cvjetnog trga ispred najveće i popularne javne klupe treba biti slobodan, tj. ondje nije mjesto terasama kafića, a jedan od razloga je i taj da na toj lokaciji terasa blokira pristup hitnim službama", upozorava za tportal publicist i analitičar prostora Saša Šimpraga, voditelj platforme 1POSTOZAGRAD.

Gradnaj terase na Cvjetnom | Author: Sanjin Strukić (PIXSELL) Sanjin Strukić (PIXSELL)

Šimpraga je najvio i da će tražiti ostavku predsjednika i članova  Povjerenstva za davanje u zakup javnih površina. Kaže da je očito da se radi o skupini koja potpuno ignorira javni interes i aktivno radi na uništavanju Zagreba. "Na primjeru čitave središnje zagrebačke pješačke zone već je godinama očita radikalna transformacija koja s vremenom metastazira, a manifestira se u sve manje slobodnog javnog prostora i činjenici da se grad zapravo besramno i vulgarno iznajmljuje. Od šatora koji poništavaju samu bit trga kao slobodnog prostora do situacija u kojima vlasnik kafića bez ikakvih dozvola, ali i bez ikakvih posljedica, ruši drvorede da bi postavio terasu", izjavio je Šimpraga.

Platforma 1POSTOZAGRAD već je ranije organizirala akciju "Sloboda gradskim klupama" da bi upozorili na potrebu otvaranja javnog prostora građanima. Na kraju krajeva, javni prostor pripada svim građanima, a ne samo ugostiteljima koji postavljaju terase na javne površine. Vijeće gradske četvrti Donji grad podržalo je građane i platformu u tome, ali ovih dana i oni šute.

  • stablooo 17:20 04.Listopad 2016.

    On bi uvijek bio blizu boga,a ne zna.