Life
688 prikaza

Prostitutka koja je ušla u povijest nakon što je počela - pljačkati

Ching Shih
Ženski gusari nisu mit, a dokaz za to je i jedna Kineskinja koja je u borbu poslala stotine tisuća muškaraca

Povijest o gusarima je puna klišeja. Zahvaljujući književnim i filmskim klasicima, na sam spomen pirata pomislimo na Britanca s povezom na oku, papigom na ramenu i užasnim naglaskom. 

No titulu najuspješnijeg gusara bi vrlo lako mogla osvojiti jedna žena, koja je uz to bila Kineskinja.

Ching Shih, poznata i kao Cheng I Sao, tjerala je strah u kosti trgovcima diljem Kineskog mora početkom 19. stoljeća. 

Tijekom njezine relativno kratkotrajne gusarske karijere - koja je trajala svega jedno desetljeće - ova se žena od prostitutke uzdigla do pozicije zapovjednice poznate flote "Crvena zastava", te je poslala nekoliko stotiina tisuća muškaraca u bitke.

Sve je počelo kad su je, kao prostitutku u jednom od brodskih bordela, oteli gusari. Na veliko iznenađenje 26-godišnjakinje, jedan od gusara - Cheng Ch'i, ju je zaprosio. Shih je pristala, te je sa suprugom postala partnerica u krevetu i poslu.

Uz njezinu pomoć, Ch'i je uspio oformiti jednu od najvećih i najopasnijih flota u Kini.

No svega šest godina poslije, Ch'i je poginuo, pa je Shih preko noći morala samostalno preuzeti vodstvo.

Hitno je zatražila zaštitu suprugove obitelji i odabrala 21-godišnjeg Chang Paoa kao štićenika, poručnika, desnu ruku i ljubavnika.

Ching Shih je držala svu kontrolu u svojim rukama i zahtijevala je da joj se šalju pismene zamolbe za sve moguće akcije. Osmislila je svoje zakone i strogo ih provodila. 

Članovi njezine posade nisu smjeli krasti ratni plijen, niti od seljaka, jer su u suprotnom mogli ostati bez glave, a sve ženske zarobljenice su se morale pustiti na slobodu, točnije bar one neprivlačne, dok su ljepotice smjele biti zadržane kao konkubine ili supruge. 

No isto tako su gusari morali biti vjerni svojim suprugama, a oni koji su silovali ili tukli zarobljenice bez dozvole, bili bi osuđeni na smrt.

Strogo je kažnjavala svaki neposluh

Vodeći se primjerom poznate carice Wu Zeitan, koja je vladala Kinom od 690. do 705. godine, i Ching Shih je bila nemilosrdna, a njezin krajnji cilj je bila zarada. Svi koji bi joj se suprotstavili ili pokušali provoditi svoje želje, automatski bi ostali bez glave.

Bila je, doduše, poznata i po tome što je rezala uši svojim neprijateljima i onima koji bi pokušali napustiti njezinu flotu.

Unatoč tome što je i sama nekoć bila prostitutka, posjedovala je velik i unosan lanac javnih kuća.

Ching Shih | Author: YouTube screenshot YouTube screenshot

Na vrhuncu uspjeha, njezina armada sastojala se od 1600 brodova, te je bila zapovjednica 70.000 muških i ženskih gusara, špijuna i dobavljača.

Imala je špijune i među vodećom Qing dinastijom, a car Jiaqing je povećao svoju flotu kako bi je pobijedio.

Nakon nekoliko neuspješnih pokušaja, kineskoj mornarici su se pridružili Portugalci, Britanci i Nizozemci. Ali čak ni oni nisu uspjeli poraziti Crvenu zastavu.

1810. godine, car je konačno kapitulirao i ponudio njoj i većini njezinih sljedbenika amnestiju ako se ostavi krvavog posla.

Za nju je to bila savršena ponuda u pravom trenutku, jer su upravo počela neslaganja unutar njezine posade, pa je potpisala sporazum u zamjenu za slobodu i pravo da zadrži flotu. A uz to je dobila i titulu "Dame kraljevskog dekreta".

Nakon što se udala za Changa Paoa, koji se pridružio, kao kapetan, kineskoj mornarici, Shih je s 35 godina otišla u mirovinu.

Uskoro je rodila, otvorila bordel i živjela ugodnim životom sve do smrti, kao bogata aristokratkinja, piše Ozy.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.