Life
3508 prikaza

Olimpijske medalje pune su bizarnih simbola

Medalje na Olimpijskim igrama
1/4
REUTERS
Ovogodišnje medalje koje će dobiti sportaši u PyeongChangu kriju brojne tajne, a i razlikuju se od svih prethodnih

Ceremonija otvorenja XXIII Zimskih Olimpijskih igara u PyeongChangu u Južnoj Koreji označila je službeni početak najvećeg zimskog sportskog događaja ikad.

Iako su sportaši i njihovi uspjesi ostali u sjeni politike i dolaska sjevernokorejskog diktatora Kim Jong-una ove godine vidjet ćemo skoro 3000 natjecatelja koji će odmjeriti svoje vještine u 15 disciplina i 102 natjecanja. 

Svi oni sanjaju isti san - olimpijsku zlatnu medalju koja je ultimativni cilj njihove sportske karijere jer olimpijska medalja ima simbolički - neprocjenjivu vrijednost. 

Medalje od pola kile srebra

No, zato je njezina novčana vrijednost ipak mjerljiva. A svaka zlatna medalja iz PyeongChanga vrijedna je otprilike 570 dolara, ako je suditi po aktualnim cijenama srebra i zlata na burzama. 

To znači da je nekoliko dolara skuplja od zlatnih olimpijskih medalja koje su sportaši dobivali na Olipijadi u Rio de Janeiru i Sočiju. 

Ipak, to je mnogo manje od onih koje su se dijelile za najbolje uspjehe na Olimpijadi u Londonu 2012. godine. Njoj je vrijednost bila čak 708 dolara. Iako ju zovemo zlatnom medaljom, ona je zapravo bila izrađena od srebra ali je imala pozlatu. 

Olimpijska zlatna medalja iz Londona je najvrednija | Author: Flickr Flickr
Ove godine težina zlatne medalje je 586 grama i po tome je najteža medalja u povijesti Olimpijskih igara. Ipak, u tom više od pola kilograma teškom odličju, samo je 6 grama čistog zlata, a to je ujedno i minimum koji propisuje u svom pravilniku Međunarodni olimpijski odbor.

Ostalih 580 grama otpada na srebro kojeg je u ukupnoj težini čak 99,9 posto, a to je više nego što propisuje pravilnik MOO. Oni traže da u medalji bude zastupljeno 92,5 posto čistog srebra.  

Kad bi svaka zlatna medalja bila doista napravljena od čistog zlata, ona bi vrijedila 25.000 dolara, što je i razlog zašto su se medalje od čistog zlata posljednji put dijelile na Olimpijadi u Stockholmu, davne 1912. godine. 

Zlatna medalja s ZOI u Sočiju 2014 | Author: Pinterest Pinterest

Srebrne medalje Zimskih olimpijskih igara u PyeongChangu teže 580 grama i iskovane su od 99.9 postotnog srebra, što je također više od onog što propisuje Međunarodni olimpijski odbor.

Tržišna vrijednost svake te medalje je 313 dolara, dok brončana teži tek 493 grama i iskovana je od legure bakra i cinka i to u omjeru 90:10 posto. 

Iako djeluju okruklo, one su eliptičnog oblika. Široke su 92,5 mm, dugačke 109 mm i debele 4,4 mm, a ukupno ih je izliveno 259 komada.  

Ugravirali tajanstvene simbole

Osim što imaju novčanu, one imaju i umjetničku vrijednost jer predstavljaju i Olimpijske igre, ali i zemlju domaćina, koja ima odgovornost da ih dizajnira i proizvede. 

Ove iz PyeongChanga dobile su vrlo visoke umjetničke ocjene. Kritičari kažu da su dinamične, modernog dizajna, a osmislio ih je poznati južnokorejski dizajner Lee Suk-woo. Inkorporirao je u dizajn korejsko pismo hangul, a Korejci ga smatraju temeljem svoje kulture.  

Ukrasi na medaljama dizajnirani su iz suglasnika koji se protežu u trodimenzionalnim oblicima preko lica medalje do ruba, gdje se spajaju u kraticu sastavljenu od početnih slova "Olimpijske zimske igre PyeongChang 2018." 

Korejski čelnici Olimpijskog odbora kažu da su dijagonalne linije na prednjoj strani medalje simbol duge povijesti Olimpijskih igara ali i odlučnosti natjecatelja da se domognu postolja. 

 | Author: Wikipedia Wikipedia
Dizajn također sliči teksturi trupaca stabala koji, kako kažu organizatori, simboliziraju rad i trud koji je uložen u razvoj korejske kulture ali i ove Olimpijade.

Na prednjoj strani medalja je još i pet reljefnih prstenova - prepoznatljivi motiv Olimpijskih igara, a na poleđini uvijek piše ime discipline u kojoj se sportaš natjecao. Urezan je i službeni amblem igara u PyeongChangu 2018 - snježna pahulja koja je zapravo sastavljena od dva slova korejskog pisma hangul, a to su slova P i Ch, što su zapravo inicijali PyeongChanga.

Što znači kristal leda?

Inače, taj znak ujedno predstavlja i korejsku filozofsku trijadu - nebo, zemlju i humanost, a slova su sadržana u simbolu koji predstavlja kristal leda.  

Ovi motivi nastavljaju se i kroz traku na koju je privezana medalja. Svaka strana trake je u drugačijoj boji - s jedne je ružičasta, a s druge nježno plave boje. Traka je napravljena od posebne tkanine koja se tka samo u Južnoj Koreji. 

Uz svaku medalju natjecatelji će dobiti i drvenu okruglu kutijicu koja ima oblik kakav imaju nadstrešnice koje se mogu pronaći na krovovima tradicionalnih korejskih kuća - hanoka, piše forbes.com.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.