Life
1273 prikaza

Ona jede 51 bananu na dan. Je li to uopće zdravo?

Veganka Leanne Ratcliffe
Instagram
Leanne Ratcliffe, poznata i kao banana djevojka ponekad jede preko 50 banana na dan kao dio svoje veganske Raw Till 4 dijete, no nutricionisti su takvu prehranu proglasili zabrinjavajućom

Leanne Ratcliffe djevojka je koja je postala poznata po svom neobičnom režimu prehrane, naime ona ponekad pojede i do 51 bananu na dan. To nije dio nekog bizarnog natjecanja u jedenju ili zdravija verzija hot doga, već dio prehrane popularne na društvenim mrežama - Raw Till 4. Ta dijeta s više od 450 tisuća sljedbenika na Instagramu propagira isključivo sirove namirnice do 16 sati popodne, nakon čega slijedi visoko ugljikohidratni veganski obrok za večeru. 

Leanne je s tom dijetom do sada izgubila 18 kilograma, no nutricionisti su njen režim prehrane nazvali "zabrinjavajućim". 

- Pridržavanjem tih smjernica u tijelo ne unosite dovoljno vitamina i minerala, a još k tome količina šećera koju unesete s bananama jednaka je tome kao da ste popili 6 limenki Coca Cole na dan - ističe dr. nutricionizma Evangeline Mantzioris.

Objašnjava kako takva prehrana nema dobrobiti koje je znanost dokazala, a ikao bi voće trebalo biti dijelom svačije prehrane, potrebna su samo dva komada voća na dan kako bi ono imalo koristi za organizam. Populariziranje ovakvih prehrana na društvenim mrežama može imati jako loš utjecaj na tinejdžere, koji često pretpostavljaju da je sve što vide na internetu zdravo. S time mogu riskirati svoj rast i razvoj.

Veganka Leanne Ratcliffe | Author: Instagram Instagram

Leanina transformacija veganskom prehranom objavljena na internetu

Kao najveći nedostatak te prehrane Mantzioris navodi nedostatak kalcija i selena, ali i zdravih masnoća koje su tijelu nužne kako bi apsorbiralo nutriujente.

- Postoji čitava pomama za sirovom hranom, no ljudi trebaju shvatiti kako trebamo i sirovu i kuhanu hranu, jer postoje brojni nutrijenti koji se otpuštaju tek kuhanjem.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.