Life
20231 prikaza

Oni su najgore serijske ubojice i - nikad uhvaćeni

Ubojice koje nikada nisu pronađene
Thinkstock
Unatoč napretku forenzične analize i dalje postoje brojni neriješeni zločini u svijetu, a ovih 5 serijskih ubojica i dalje je na slobodi

1. Pivski čovjek

U listopadu 2006. beživotno tijelo vozača taksija Vijaya Gauda pronađeno je na jednom mostu u indijskom Mumbaiu. U blizini trupla nalazila se prazna limenka piva Kinfisher. Tijekom sljedeća tri mjeseca, postalo je očito kako se radi o serijskom ubojici koji hara po gradu nakon što je pronađeno još šest tijela s limenkom piva kraj njih.

Kod svih je ubojstava mjesto radnje bio uski most ili uličica, a žrtve su pretučene do smrti i izbodene nožem. Ostavljeni su goli od struka prema dolje. U siječnju 2007. zbog sumnje kako je počinio ta ubojstva uhićen je Ravindra Kantrole, član poznate bande koji je preobraćeni musliman, a tijekom ispitivanja je priznao krivnju. 

No, 2009. Kantrole je pušten nakon otkrića da je priznanje lažno, odnosno da je policija do njega došla korištenjem hipnonarkotika. Pravi pivski čovjek ostaje nepoznat i neuhvaćen do danas.

2. Yukaihan

Histerija je zahvatila Japan 1985. kad je serijski ubojica počeo trovati bočice sokova i gaziranih pića u aparatima diljem zemlje. Umrlo je ukupno 10 ljudi, dok se 35 njih ozbiljno razboljelo zbog trovanja parakvatom, herbicidom koji može uzrokovati zatajenje pluća i gušenje.

Grupa koja sama sebe nativa "Misteriozni čovjek s 21 licem" godinu je dana prije tog prijetila trovanjem hrane ako im se ne isplate velike svote novca, no ubojstva trovanjem sokova u aparatima nisu se nikad uspješno povezali s njima. Policija je umjesto toga vjerovala da je za ubojstva odgovoran pojedinac, kojeg su nazvali Yukaihan. Prema njima, on je ubijao iz pukog zadovoljstva, a ne koristi. 

Na aparate za sokove postavljeno je preko 1,3 milijuna upozorenja prije nego su smrti prestale, a službeni sumnjivac nije nikad imenovan

3. Ubojica 9. veljače

U Salt Lake okrugu u američkom Utahu 9. veljače 2006. pronađeno je žensko tijelo. Kasnije je identificirano kao Sonia Mejia, a ona je napadnuta i zadavljena u vlastitom domu. Policija vjeruje kako ona nije ni slutila da se na nju namjerio ubojica koji ju je dulje pratio i istraživao njene navike prije ubojstva. 

Točno dvije godine poslije, 9. veljače 2008. nova žrtva Damiana Castillo pronađena je ubijena u istom okrugu i pod sličnim okolnostima. DNK testiranje je pokazalo kako je počinitelj u oba slučaja isti, no ne nalazi se u bazi podataka. Radilo se o Hispanoamerikancu u ranim 20-ima. 

Žene se u tom području od tada upozoravalo da budu osobito oprezne na datum 9. veljače, a počinitelj zločina nikad nije priveden licu pravde, a ubojstva se tretiraju kao "hladni slučajevi".

4. Ubojica s Long Islanda

U svibnju 2010. policija je započela potragu za Shannan Gilber, 24-godišnjom djevojkom koja je radila kao escort dama te je nestala nakon susreta s klijentom u New Yorku. Naposljetku je pronađena utopljena, a ispočetka je izgledalo kao nesretni slučaj. No, dokazi s obližnje plaže Gilgo otkrili su odvratne detalje koji su slučaj strpali u kategoriju ubojstva.

Sljedeće su godine istražitelji iskopali ostatke osakaćenih tijela čak 10 žrtava na istoj plaži u Long Islandu. Policija vjeruje kako su ubojstva počela 1996., a da je ubojica i danas aktivan. Sve su žrtve ubijene negdje drugdje i odbačene na plažu. Prema psiho profilu, počinitelj je muškarac, bijelac srednje dobi koji ili poznaje policijski posao ili je čak povezan s njime ili ga radi, a zahvaljujući tom znanju izbjegava hvatanje.

5. Zodijački ubojica

Najozloglašeniji serijski ubojica koji nikad nije uhvaćen je Zodijak iz SAD-a koji je djelovao krajem 1960-ih u Kaliforniji. Sam je sebi dao ime u nizu pisama, šifriranih, koje je slao tisku. Još tri pisma su ostala nedešifrirana, kao što nije poznat ni identitet ubojice do danas, iako je bilo osumnjičenih, a slučaj se vodi još uvijek kao otvoren. Iako je Zodijak u pismima novinama potvrdio da je ubio 37 osoba, istrage utvrđuju da je ubio samo pet žrtava, a dvije su preživele.

Pogledajte dokumentarac o njemu:

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.