Life
4226 prikaza

Opasne kemikalije: Zabranjene u EU, ali ih SAD još koristi

Lak za nokte
Thinkstock
Stroži zakoni Europe osigurali su zaštitu tržišta od barem dijela dokazano štetnih kemikalija koje se drugdje koriste

Ljudi su svakodnevno izloženi oko 126 kemikalija koje su sastojci kozmetičkih proizvoda za higijenu i osobnu njegu. Iako postoje zakoni i agencije koje brinu o utjecaju takvih kemikalija na zdravlje, očigledno je kako kriteriji za njih nisu svugdje isti. Naime, postoji čak 400 različitih kemikalija koje američki FDA (Ured za hranu i lijekove) odobrava za korištenje u SAD-u, a iste te su zabranjene u Europi. U čemu je kvaka?

Koliko god tržište bilo kapitalističko i u Europi i SAD-u, očigledno je kako američki liberalizam po pitanju štetnosti određenih kemijskih supstanci i njihova utjecaja na zdravlje proizlazi iz želje za većom zaradom. Primjerice, popularni OPI lakovi za nokte u sastavu koje imaju u SAD-u zabranjeni su u Europi, pa su oni za plasiranje na europsko tržište morali prilagoditi svoju "recepturu". Rezultat je kraća postojanost laka na noktima, koja je očito Amerikankama važnija od zdravlja - no izvjesno je da ih to uopće nitko nije pitao niti im dao izbor. 

Kemikalija Dibutil ftalat (DBP) koja je sastavni dio lakova za nokte i sprječava ljuštenje zapravo je kancerogena, a dok je u SAD-u dozvoljena, EU je još 2004. zabranila upotrebu DPB-a. 

Problem ne postoji samo u kozmetici

No, cijela priča s kemikalijama štetnim za zdravljem i njihovom zabranom ne staje samo na kozmetici. U SAD-u je tako uobičajena praksa da se u madrace stavljaju teško zapaljivi materijali (flame retardant). Zanimljivo je to da se oni akumuliraju u masnom tkivu, zbog čega se često pojavljuju u tkivu dojki.

Nedavna je švedska studija pokazala kako to može biti štetno za zdravlje žene te su ih odlučili eliminirati, odnosno zabraniti u proizvodima - a udio takvih sastojaka u masnom tkivu žena pao je za oko 30 posto.

Stručnjaci se slažu kako je po pitanju zaštite ljudskog zdravlja te regulacije toksičnih kemikalija Europa znatno ispred SAD-a, a sama Skandinavija u tome prednjači.

Pogledajte još o toj temi u videu:

 

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.