Life
974 prikaza

Otimaju sve više djece, nakon čega ih kastriraju ili im odrubljuju glave

Djeca žrtve vještičarenja u Ugandi
Youtube
U porastu je broj djece koja se otimaju na putu do škole, jer su ugandijski vračevi uspjeli uvjeriti bogataše da će im prinošenje tih žrtava povećati bogatstvo

Vračevi u Ugandi svake godine žrtvuju stotine djece, nakon što su uvjerili praznovjerne elite da će zahvaljujući unakazivanju najmlađih biti još bogatiji. Ono što je još šokantnije jest činjenica da se očekuje da će ovi grozni zločini protiv djece još više rasti kako se približavaju ugandijski izbori 2016. godine.

Bogati poslovni ljudi spremni su platiti tradicionalnim 'iscjeljiteljima' tisuće eura kako bi ulovili siromašnu djecu i prinijeli kao žrtvu različite dijelove njihova tijela, za koje vjeruju da liječe impotenciju i pojačavaju plodnost. Ovi 'liječnici' otkidaju udove i uklanjaju djeci spolovila nakon što ih pokupe na putu do škole ili dok idu po vodu za svoju obitelj. 

Unakaženi dječji ostaci obično su nakon nekog vremena pronađeni u školama ili na gradilištima.

Okrutni vračevi ne koriste dijelove tijela kako bi napravili čarobni napitak, nego tvrde da ih 'nude' kao žrtve duhovima, koji ih zatim natjeraju da ih brutalno ozlijede. 

U veljači je vlada Ugande osmislila Nacionalni plan akcije za sprječavanje ubojstava, te je odobrila zakon prema kojem se trebao regulirati posao vračeva, od kojih su se neki izjašnjavali kao pravi liječnici. 

No osobe koje su spremne platiti po nekoliko tisuća eura za ove bolesne rituale gotovo nikad ne završe pred licem pravde, jer imaju dobro zaleđe. S druge strane, dječaci koji prežive kastraciju obično se muče s nuspojavama u obliku krvnih ugrušaka, s opasnim smanjenjem gustoće kostiju i povredama kralježnice do kraja života. 

Djeca žrtve vještičarenja u Ugandi | Author: Youtube Youtube

Zasad neuništiva praksa, bez obzira na trud

Mnogi napominju da su vjerovanja u Ugandi toliko duboko ukorijenjena u društvo da je teško da će išta ljude navesti da promijene mišljenje. Istodobno, ljuti aktivisti tvrde da će se ovo besmisleno ubijanje nastaviti jer njime upravlja pohlepa, a ne tradicija.

"To je odvratan zločin protiv djece, uvjetovan praznovjerjem, religijskim uvjerenjima, vračanjem i ekstremnim siromaštvom", objašnjava osnovač Jubilee kampanje, koji je dokumentirao ove zločine. On je dodao i da će vam svi Ugandijci reći da je ova praksa raširena po cijeloj zemlji.

Primjerice sedmogodišnji Allan Ssembatya otet je na putu iz škole nedaleko od najvećeg grada Ugande, Kampale. Dvojica muškaraca držalasu ga na mjestu dok mu je napadač s mačetom prvo napravio dugačke rezove po vratu i ramenima, prije nego mu je zarezao u glavu. Nakon što se dječak onesvijestio, tzv. iscjeljitelj mu je zdrobio testise prije nego ih je potpuno odrezao. 

Tijelo dječaka bačeno je u grmlje, te je ubrzo pronađen bez svijesti, kako leži u lokvi krvi. Odmah su ga prevezli u bolnicu u kojoj su se liječnici morali suočiti s očajnim pokušajem 'krpanja' slomljene lubanje.

Iako su ga nekako 'zakrpali', rane su bile toliko teške da je na mjesec dana pao u komu, te je pretrpio moždani udar koji je zamalo platio glavom, a nakon kojeg je ostao bez mogućnosti korištenja lijeve noge.

Prije tog tragičnog napada 2009. godine, Allan je bio normalan, sretan dječak koji je uživao u igranju s prijateljima i koji je volio ići u školu. Nakon svega, ne samo da nosi fizičke podsjetnike na ono što mu se dogodilo, nego se bori i s psihičkim posljedicama tog čina. 

Allan uz to često ima napadaje, napade panike i plače u snu u kojem ga redovito prate strašne noćne more nakon traume koju je pretrpio. Njegov otac bio je pak prisiljen ostaviti posao i početi raditi teške fizičke poslove kako bi mogao plaćati skupu hormonsku terapiju za sina.

Ostatak pročitajte u Daily Mailu.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.