Iako zvuči paradoksalno, pranje nekih namirnica može biti uzrokom širenja bakterija pa i trovanja, a prehrambeni stručnjaci ističu koja su pravila oko pranja hrane, odnosno koje namirnice nipošto ne bi trebalo prati prije kuhanja, a koja se obavezno pere.
Ne prati:
Jaja
Piletina
Pranjem sirove peradi zbog prskanja vode kapljično se širi bakterija kampilobakter (Campylobacter), navodi Food Standards agencija iz Velike Britanije. Ustanovili su da dvije petine osoba sirovu piletinu prije pripreme opere. Ali, upozoravaju, kapljice vode koje se odbijaju odgovorne su za prijenos navedene bakterije na kožu, radne površine, odjeću i kuhinjsku opremu.
Zabranu pranja sirove peradi, navode u FSA, treba shvatiti ozbiljno jer kampilobakter može rezultirati opasnim bolestima, pa čak i smrću. Ono što možete učiniti jest pobrinuti se da je piletina koju pripremate dobro pečena ili kuhana te da nakon tretiranja mesa dobro operete ruke.
Ostalo meso
Bakterija se na meso jednostavno rješava - visokom temperaturom, bilo da ga kuhate ili pečete. Dobro bi bilo prije kuhanja višak mesnog soka s površine obrisati papirnatim ručnicima, a nakon rukovanja s mesom, obavezno operite ruke toplom vodom i sapunom.
Tjestenina
Tako se tjestenina ne bi trebala prati ni nakon kuhanja, a jedine su iznimke tjestenina koju ste skuhali za salatu ili wok koji ćete dorađivati u tavi.
Gljive
Ovu namirnicu, zbog svoje spužvaste strukture s iznimnom moći upijanja, nikad ne treba prati ili namakati u vodi. Ako vam se čine prljave, naprosto ih ogulite s nožićem ili ih pak obrišite papirnatim ručnicima. Gljive treba guliti samo ako je došlo do promjene boje, a bez obzira na boju, treba odrezati donji dio stručka gljive.
Uvijek perite:
Voće i povrće s jestivom korom
Nakon pranja osušite ih s papirnatim ručnicima tapkanjem.
Limenke
Bakterije ne mogu ući u konzerviranu hranu, zbog toga one tako dugo mogu stajati. No, definitivno mogu ući unutra ako ne operete poklopac limenke prije rukovanja s njom.
Voće i povrće s nejestivom kožom
Ovo se pravilo odnosi nakon guljenja - primjerice krumpira ili luka. No, ako je riječ o namirnici poput lubenice ili limuna, tada ih operite prije konzumiranja - bakterije s kore lako preko noža dolaze u unutrašnjost.
Orašasti proizvodi
Sušeno voće
Ova vrste hrane smatra se jednom od "najprljavijih". To se osobito odnosi na sušeno voće koje se prodaje u rinfuzi, a spremnici u koje se stavlja se vrlo rijetko ili nikad ne peru. Operite ga ili ga čak ostavite da se namače neko vrijeme, pa sami posušite par sati i bit će jednako ukusno, a puno zdravije.
Riža
Arsen, pa čak i u tragovima, povezuje se s povećanim rizikom od srčanih bolesti, dijabetesa i raka, kao i problema u razvoju te je najopasniji za djecu, upozorava Andy Meharg, profesor bioloških znanosti na Sveučilištu Belfast.
Naime, rižu bi trebalo staviti da se namače preko noći, a ujutro isprati pod vodom te potom kuhati - time se udio toksina u njoj smanjuje za čak 80 posto.