Life
2646 prikaza

Palestinac najtraženiji liječnik, pregleda i 130 pacijenata

1/10
Damir Špehar/ Pixsell
Mustafa Husein pazi na zdravlje svojih ljudi u Grubišnom Polju i nikada nije postavio pogrešnu dijagnozu

Jedan od najtraženijih liječnika opće prakse na ovim prostorima svakako je Mustafa Husein koji u svojoj ordinaciji u Grubišnom Polju dnevno pregleda i do 130 pacijenata, a u svom registru ima upisano čak 2130 pacijenata. Priča ovog liječnika seže u sedamdesete godine prošlog stoljeća u daleku Palestinu gdje je, kao mladić, odlučio studirati medicinu. Mogućnosti za to, zbog stranačke nepripadnosti i političkih razlika, u rodnoj Palestini nije imao, donosi Večernjakov Lokalni.hr.

Stipislav Jadrijević Top liječnici Top News Donosimo listu najvrijednijih liječnika u Hrvatskoj

"Odlučio sam se posjećivati razne ambasade ne bih li pronašao mjesto gdje ću ispuniti svoju životnu želju, upis na medicinski fakultet. Na toliko sam problema naišao da sam u jednom trenutku čak bio odustao i, sjećam se, jednostavno sam lutao po gradu kada sam naišao na ambasadu čija mi zastava nije bilo poznata. Odlučio sam ući, a ostalo je povijest", prisjetio se liječnik Husein. Riječ je bilo o, naravno, zastavi bivše države SFRJ, koja je Mustafi sredila hitnu vizu i osigurala dolazak u Jugoslaviju.

Od ponuđenih gradova za studiranje medicine, izabrao je Zagreb jer je ondje prvo bio primljen, a nakon studija, zatražio je posao u bilo kojoj ordinaciji udaljenoj od Zagreba. Odluka je pala na Grubišno Polje, gdje posljednja tri desetljeća liječnik Husein, unatoč mnogim ponudama za rad u inozemstvu, uspješno liječi tamošnje stanovnike. Osim Grubišnopoljaca, posjećuju ga i Bjelovarčani, Virovitičani, Daruvarčani pa čak i Zagrepčani, a velik je broj onih koji ni nakon preseljenja nisu htjeli mijenjati liječnika.

Već 30 godina on liječi svoje sugrađane.

"Posla ima preko glave, dane kada pregledam sto pacijenata gledam kao na dane kada mogu uzeti i pauzu u radnom danu", kazao je kroza smijeh liječnik Husein koji, u svojoj dugogodišnjoj liječničkoj karijeri, nije postavio pogrešnu dijagnozu, čak ni za vrijeme Domovinskog rata kada je zatvorio svoju ordinaciju kako bi bio ondje gdje ga najviše trebaju. Kao jedan od najznačajnijih slučajeva, ističe, brza je reakcija i dijagnoza u slučaju jedne djevojčice koja je bolovala od meningokokne sepse kojoj je, na kraju se ispostavilo, spasio život.

 | Author: Damir Špehar/ Pixsell Damir Špehar/ Pixsell

"Bitno je što prije doći do točne dijagnoze, a ja zaista pružam najviše što mogu. Moje stalne pacijente toliko dobro znam da je dovoljno samo pet minuta s njima. Ipak, danas je teško biti liječnik, nekada su naša jedina briga bili pacijenti, dok sada brinem za sve. Papirologija, opremanje ambulante, skladišta i slično. Posao nosim doma, nakon radnog dana ovdje, u svome domu završavam radni dan kasno u noć", kazao je Husein.

O povratku u rodnu Palestinu, pak, nema ni govora. "Jednom prilikom sam se s obitelji pokušao vratiti u Palestinu. Posao me čekao, ali stroga pravila države nisu dozvolila mojoj obitelji da ostane, već samo meni. Tada smo mogli birati, vratiti se natrag, ili paziti da oni svaka tri mjeseca izađu iz države. Stoga smo se vratili i skrasili u lijepom, našem Grubišnom Polju."

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • Avatar Zlata Barbalic
    zelda 14:56 18.Veljača 2018.

    Evo primjera kako stranac više cijeni naše ljude nego onaj problematikus od ortopeda u Zagrebu,,