Life
1518 prikaza

Papa Franjo bijesan: Fondove za siromašne svećenici trošili na luksuz

Papa Franjo
IPA/PIXSELL
Tajnik talijanske biskupske konferencije monsinjor Nunzio Galantino izjavio je za TV2000 da Papa mora osjećati da je njegovo povjerenje izigrano

Papa Franjo je "jako ogorčen, ali odlučan" nakon curenja dokumenata koji otkrivaju financijske farse u Vatikanu, koje su protivne njegovom pozivanju na poniznost u trošenju i reforme, izjavio je u srijedu treći čovjek Vatikana monsinjor Angelo Becciu.

Nakon niza novih otkrića, od kojih nekih vrlo šokantnih, koji pokazuju da su neka sredstva namijenjena siromašnima i bolesnima služila za financiranje luksuznog načina života nekih kardinala, monsinjor Becciu otkrio je na Twitteru što mu je papa Franjo rekao: "pokažimo mirnoću i odlučnost".

Ranije oni koji su ga mogli susresti zadnjih dana naišli bi na "zbunjenog i nezadovoljnog Papu", rekao je Beccio, koji obnaša dužnost zamjenika za opća pitanja, fukciju koja je ekvivalent "šefu osoblja" u drugim zemljama. 

Tajnik talijanske biskupske konferencije monsinjor Nunzio Galantino izjavio je za TV2000 da Papa mora osjećati da je njegovo povjerenje izigrano. "Stavljam se u njegov položaj. Nijedno dijete Crkve pred tolikim napadima ne može ostati indiferentno", rekao je. 

Dvije knjige talijanskih novinara, "Škrtost" Emiliana Fittipaldija, iz lijevog tjednika L'Espresso, te "Križni put" Gianluigija Nuzzija, iz tv grupacije Mediaset, bit će u knjižarama 5. studenoga. Brojni izvaci već su procurili u novine pokazujući gorljivu obranu povlastica nekih prelata u Vatikanu, u suprotnosti s Franjinom evanđeoskom porukom. 

Do otkrića dolazi nakon što je proteklog vikenda uhićen španjolski prelat msgr. Lucio Angel Vallejo Balda, i talijanska laikinja Francesca Chaouqui, oboje optuženi za 'dilanje' povjerljivih vatikanskih dokumenata medijima. Chaouqui je oslobođena, ali nanovo ispitana u utorak.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.