Life
11554 prikaza

Pila je votku uz doručak, ljubovala s rokerima i izluđivala sestru

Kraljica Elizabeta i princeza Margaret
yahoo
Razmaženost i ljubavne afere sagradile su imidž pokojne mlađe sestre kraljice Elizabete II

Ona je bahati snob koji se rođenoj baki rugao jer je nižeg staleža - rekla je jedna pripadnica britanskog dvora o sestri kraljice Elizabete II, princezi Margareti, šezdesetih godina prošlog stoljeća. Dok je Elizabeta vladala mlađa i ljepša Margareta je bila ona koja je živjela kao kraljica i uzrokovala skandale.

- Budi se u devet, doručkuje u krevetu i onda dva sata čita novine koje razbaca po sobi. Kupa se sat vremena, oblači svaki dan drugu haljinu i pije votku oko 11. Nešto poslije podneva silazi na lagani ručak od tri slijeda tijekom kojeg ona i njezina majka struse bocu vina - rekao je njezin batler kasnih sedamdesetih, a podatci su nedavno 'procurili' u javnost.

Sprovod princeze Diane IZA VRATA Life Iscurili skriveni detalji kaosa s Dianina pogreba

Margaret je bila očeva i majčina miljenica, a niti starijoj Elizabeti nije smetalo što plavooka djevojka na svim druženjima privlači više pažnje. Margaret je imala samo pet godina kada je radi ljubavi prema Wallis Simpson abdicirao njezin stric, a njezin otac postao kraljem.

Kraljica Elizabeta i princeza Margaret | Author: yahoo yahoo

- Elizabeta je moj ponos, a Margaret moja sreća - rekao je kralj George VI o kćerima. Mlađu je tako razmazio da su se diplomati zgražali nad njezinim ponašanjem, a njoj je bio dozvoljeno da sa njima sjedi za večerom.

Legenda kaže da je Margaret nosila tijare u kadu, kupala se u mlijeku i obitelj dovodila do ludila. Obožavala je zabave, alkohol, flertanje a kasnije i vanbračne afere.

- Nitko ne odlazi iz mog društva, dok ja to ne dozvolim - znala je govoriti Margaret, a svojim dvorskim damama naređivala bi da je upoznaju s 'muškarcima koi nemaju zemlje, ne uzgajaju konje i po mogućnosti ne znaju moju majku'.

Princ Harry Ispovijest Life "Morao sam hodati iza maminog lijesa dok su drugi gledali"

Kao 22-godišnjakinja je poput svog strica koji je abdicirao, uzrujala monarhiju. Javno je obznanila vezu s kapetanom Peterom Townsendom koji se radi nje razveo od supruge s kojom je imao dvoje djece. Elizabeta je tek nedavno postala kraljica i sestru je zamolila za strpljenje da 'sredi prilike u zemlji', pa tek onda da svoj nužni blagoslov za brak.

U međuvremenu su se mobilizirali političari i Crkva te javno izrazili kako ne mogu podržati brak između razvedenog muškarca i princeze. Margaret, iako je Townsenda iskreno voljela, odlučila se za prestiž, titulu i bogatstvo - a sve bi to izgubila da je rekla 'da' kapetanu.

Samo dan nakon što joj je on javio da se zaručio s jednom Belgijankom, Margaret je javno obznanila da se udaje. Međutim, niti ovaj odabranik nije oduševio Englesku. Bila je riječ o fotografu Antony Armstrong-Jonesu, a većini se nije svidjela udaja u 'niže građanske slojeve'. Elizabeta je pak odmah dala svoju dozvolu za brak. Vjenčanje je prvo kraljevsko vjenčanje preneseno na televiziji, no plemstvo iz Europe se mahom odbilo odazvati.

Kraljica Elizabeta II Teška kruna Life Kraljica: "Od nošenja krune možete slomiti vrat"

Armstrong-Jones dobio je plemićku titulu, a par je u braku bio 18 godina tijekom kojih su dobili doje djece - Davida i Sarah. Njihov je razvod prvi razvod nakon 1901. godine. I tijekom braka šuškalo se da su si supružnici nevjerni, pa čak i da Antony ima homoseksualne veze.

Margaret je, navodno, tijekom jednog intervjua godinama kasnije priznala da je uvjerena kako je njezin bivši suprug homoseksualac, no onda su molili da se to makne. Ona je pak imala desetke afera koje se nije niti trudila tajiti, navodno čak i sa rokerom Mick Jaggerom iz Rolling Stonesa, ali veza s mlađahnim Roddy Llewellynom razorila je do kraja njezin brak nakon što su ih fotografi uhvatili kako zajedno plivaju ispred njezinog imanja na otoku Mustique.

Kraljica Elizabeta i princeza Margaret | Author: Pinterest Pinterest

Laburisti i golemi dio građana javno ju je prozvao 'snobovskim parazitom koji ništa ne radi'. Elizabeta je eskapade obožavane sestre pripisivala tome što se Margareta nije mogla udati za jedinog muškarca kojeg je ikada voljela.

Američki pisac Gore Vidal, koji je s princezom bio dobar prijatelj, zapisao je kako je Margaret 'rođena pretjerano pametna za poziciju koja joj je pripala, i previše nemirnog duha'.

Princ Harry i Meghan Markle posjetili su udrugu Terrence Higgins Na dvoru Life Stroga pravila kraljevskih vjenčanja za Harryja i Meghan

Kasnije su je prozvali Dianom prije Diane, individualkom koja se nije dala sputati pravilima dvora. Zadnja dva desetljeća provela je pazeći na narušeno zdravlje jer je, poput svog oca, puno i neprestano pušila i pila. Nesreća u kojoj je opekla stopala natjerala ju je da koristi i kolica.

Princeza je preminula 2002. godine od moždanog udara. Kremirana je na 50. godišnjicu pogreba njezinog oca te uz njega i pokopana, a njezina i Elizabetina majka umrla je samo sedam tjedana poslije mlađe kćeri.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • JulijaL 15:09 28.Veljača 2018.

    Ona je živjela kraljevski, a ne uštogljeno i po pravilima kao njena sestra.