Life
21606 prikaza

Pojeo ga morski pas, našli samo šaku, a tijelo nikad

Morski pas
Thinkstock
Preko šake je identificirana žrtva, a daljnja istraga dovela je potpuno bizarnog zapleta

"Posjetitelji Coogee akvarija bili su užasnuti ovog poslijepodneva kada je morski pas, od četiri metra, izbacio ljudsku ruku. Bila je to ruka muškarca sa tetovažom boksača. Oko zgloba bio mu je vezan komad užeta, a ruka je bila u relativno dobrom stanju. Morski je pas uhvaćen u četvrtak i ubrzo stavljen u bazen. U zatočeništvo nije htio ništa jesti. Detektivi su pokušali uzeti otiske prstiju u nadi da će tako utvrditi identitet žrtve", pisalo je u Argusu, u petak, 26. travnja 1935. godine.

Žrtva je ubrzo identificirana jer je u tom području Sydneya policija pronašla samo dvojicu muškaraca sa tako upečatljivim tetovažama. Jedan je još uvijek imao sve svoje udove, a drugi, kojeg su po pričama njegove supruge i brata vidjeli posljednji put  nekoliko tjedana prije nesreće, imao je identičnu tetovažu boksera na lijevoj ruci. Bio je to James "Jimmy" Smith, bivši boksač i bila je to njegova ruka. Obitelj osim ruke nikada više nije vidjela ni jedan komad njegovog tijela. Slučaj kojeg su nazvali The Shark Arm Case ostao je jedna od najvećih misterija u povijesti Australije. 

Otprilike tjedan dana prije incidenta ribari Bert Hobson i njegov sin Charles uhvatili su morskog psa slučajno za vrijeme ribarenja na plaži Coogee u New South Walesu, nekoliko kilometara jugoistočno od Sydneya. Pokušavali su uhvatiti puno manjeg morskog psa. Ribe koje su koristili kao mamac ipak su privukle puno veću životinju. Morski pas bio je živ kada su ga pronašli zapetljanog u mreži i ubrzo odveli u akvarij.

Plaža Coogee u Australiji | Author: Flickr Flickr
U to je vrijeme bilo sve više napada morskih pasa, a prije te nesreće troje djece završilo je u raljama australskog, kako su ga tada nazvali "Državnog neprijatelja br.1". Tako je veliki morski pas bio i velika atrakcija i lijep primjerak za proučavanje. Malo su posjetitelji znali da je morski pas dobio nešto više nego što je mogao progutati, ili je progutao više nego što bi u ovom slučaju mogao probaviti. U čudu su promatrali prizor čovjekove ruke u bazenu koju je ispljunuo.

Najprije su mislili da je riječ o nekoj bolesnoj spački, no policija je utvrdila da je riječ o pravoj ruci, koja nije bila odgrizena, što ih je uputilo na mogućnost nekog puno zlokobnijeg napada. Mrtvozornici su kasnije potvrdili kako je ruka bila odsječena oštricom. Počeli su istragu s onim što su, zapravo što nisu, imali. Jedna ruka, tetovaža i nestala osoba.

Jimmy je bio propali boksač koji se nakon neuspješne karijere okrenuo svakakvim poslovima, dovoljnima samo za puko preživljavanje. Bio je poznat policiji ali nije ima ozbiljnijih prijestupa. Posljednji put viđen je 10 dana prije pronalaska ruke, a znalo se kako je radio za neke sumnjive likove. Policijska istraga otkrila je kako je posljednji čovjek s kojim je bio viđen bio njegov prijatelj, izvjesni Patrick Brady. Smith je prije nestanka bio gost u hotelu Cecil u Cronulli a on i Brady, prema riječima upravitelja hotela i očevidaca, pili su do kasno u noć u hotelskom kafiću.

Morski pas Galagadon Znanost Otkrili novu vrstu morskog psa - sličan je vanzemaljcima

Brady, njegov prijatelj, unajmio je malu kućicu u blizini na prestižnoj Taloombi ulici na obali zaljeva Guanamatta. Iz nje je otišao dan nakon što su ih posljednji put zajedno vidjeli u hotelu.

Stanodavac koji je rano ujutro došao u inspekciju kućice rekao je da je pronašao potpuno novi madrac na krevetu, mokre zidove i oribani čamac koji je također dolazio uz kućicu. Činilo se kako se nešto dogodilo, i da je netko pomno i detaljno očistio kućicu. Dokazi su upućivali na Bradyja i na najvjerojatnije mjesto zločina, njegovu unajmljenu kućicu.

Kako je rekao vozač taksija koji ga je te večeri vozio, bio je jako nervozan i htio je na lokaciju stići čim prije. Kada mu je policija pokazala sliku Bradyja prepoznao je osumnjičenog a potvrdio je kako ga je ostavio ispred kompleksa Reginalda Lloyda Holmesa.

Holmes je bio ugledni član zajednice i graditelj brodova koji je bio uspješan i u vrijeme Velike depresije. Bio je obiteljski čovjek, imao dvoje djece, a prije svega snažna podrška i financijer lokalne prezbiterijanske crkve. 

Policija nije bila iznenađena, a njihov glavni trag bio je upravo on. Svima drugima on je bio zgodan gospodin, otac i odani kršćanin, no policiji u Sydneyju bio je jedan od onih sumnjivih likova s kojima se Brady družio i za njih radio. Dugo vremena sumnjičili su ga za niz prevara, a policija je vjerovala kako je izravno uključen u krijumčarenje droge. Nakon što je Smithova obitelj prepoznala njegovu ruku u novinama, policija ga je pronašla u bazi podataka. Njegov otisak bio je identičan onom kojeg su pronašli na Smithu koji je radio za njega. 

Morski pas OČI U OČI Life "Morski pas mi je otkinuo ruku i nogu. Ovo je moja priča"

Nedugo prije toga Holmes je gradio apartmane, koje je ubrzo osigurano, a nakon toga su oni misteriozno nestali u plamenu. Neki njegovi brodovi koji su također bili osigurani za poprilične svote, izgorjeli su ili nestali na dnu oceana. Vjerovalo se kako je te brodove koristio za krijumčarenje heroina i kokaina za mafiju i uništio ih kako bi sakrio sve dokaze. Smith je kako su vjerovali radio kao vozač tih brodova i nadgledao izgradnju kućica. 

No tada se odgodio slučaj Pathfinder. Jedan od njegovih luksuznih brodova potopljen je po sumnjivim okolnostima i tako se istraga nastavila. Policija je tako pomislila kako je Holmes imao motiva za ubojstvo Smitha ili je bio prisiljen riješiti taj problem. No ništa ga direktno nije povezivala sa slučajem, pa se policija u potrazi za novim dokazima okrenula najbližem tragu. Čovjeku kojeg su sumnjičili za krivotvorenje tijekom 1. svjetskog rata. On je bio treće ime koje je iskrsnulo a po priči Smithove obitelji bio je on njegov bliski prijatelj. A to je bio upravo Patrick Brady. 

Obojica su pozvana na ispitivanje, no odbili su suradnju i odbili su priznati upletenost u slučaj. Brady je navodno potvrdio da je bio sa Jimmyjem te večer i unajmio kućicu no da nije bio blizu nje. Holmes je pak potpuno zanijekao da poznaje Bradyja. On je pak zadržan u pritvoru zbog krivotvorenja i nade da će Holmesa prisiliti na pogrešku iz straha da će njegov suradnik nešto priznati.

Mladić ljutito vozi auto Okrutno Life Ubijaju ljude jer im je to - jeftinije

Na kraju se točno to i dogodilo. 20. svibnja 1935. godine, Holmes je pokušao samoubojstvo na svom brodu, no metak ga je samo okrznuo. Nesreću je prijavio očevidac. Kada je primijetio kako je policija krenula za njim počeo je bježati. Potjera je trajala četiri sata a nakon što mu se motor pokvario i ugasio, predao se. Bio je spreman na suradnju i na istinu. 

No to nije učinio. 12. lipnja 1935. godine na dan početka suđenja Holmes je pronađen mrtav u svom automobilu u Dawes Pointu ispod Harbor mosta sa tri smrtonosne rane u prsima. 

Suđenje je započelo bez njega a 39 svjedoka su pozvani da svjedoče protiv Bradyja, no bez svjedočenja Holmesa nije bio jasno određen motiv koji bi Bradyja povezivao sa ubojstvom. Njegov odvjetnik smatrao je kako je najvažniji dokaz, tj. nedostatak istog,  tijelo, najvažnije. A bez Smithovog tijela, nije bilo ni ubojstva. Odvjetnik je tako mogao reći da je Smith živ i negdje hoda svijetom bez jedne ruke. 

Brady je bio slobodan. Smithovo tijelo nikada nije pronađeno, i nitko nikada nije bio osuđen za zločin koji se po mnogim zapravo i nije dogodio. Neki tvrde kako je Brady donio Jimmyjevu ruku te večeri kako bi ucijenio Holmesa a ostatak tijela bacio u ocean. Drugi pak kažu kako je Holmes naručio ubojstvo jer ga je Jimmy ucjenjivao a ruka je bila dokaz da je to učinjeno. Neki će ići tako daleko i reći kako je Smith bio policijski doušnik kojeg je sredila mafija, a Holmes je ubijen kako bi se prerezale sve njihove veze sa slučajem.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • max74 21:04 22.Veljača 2019.

    A tek u Meksiku hebo te tamo je još gore

  • BESTpartizan 11:46 22.Veljača 2019.

    u sdneyu ne bi ušao u more ni da mi plate milijun dolara, more puno bijeli h psina.