Life
519 prikaza

Policija u Velikoj Britaniji pedofile samo upozorava da paze što rade

Muškarac drži djevojčicu
Thinkstock
U Velikoj Britaniji se procjenjuje da postoji 750.000 potencijalnih pedofila, no policija ništa ne čini po tom pitanju

Policija je optužena da ugrožava djecu nakon što je otkriveno da pedofili koji gledaju dječju pornografiju na internetu dobiju tek policijsko upozorenje da to više ne čine.

Iako je u Velikoj Britaniji gledanje fotografija zlostavljanja djece kažnjivo zatvorom, prijestupnike policija samo posjećuje i upozorava da prestanu to činiti. Od prošlog studenog tako su pokucali na vrata 24 osumnjičenika, zahvaljujući nadgledanju kompjutera koji skidaju ilegalne sadržaje s interneta.

Mnogi brinu da je kontroverzni pilotski program kojeg je uvela policija u Sussexu šokirao službenike koji su bili potpuno nespremni na činjenicu koliko fotografija zlostavljanja djece kruži internetom.

Prema procjenama nacionalne kriminalističke agencije, oko 750.000 muškaraca u Velikoj Britaniji su potencijalni zlostavljači djece. No mnogi policajci smatraju da bi te muškarce trebalo liječiti, a ne protiv njih dizati optužnice.

U subotu navečer je Jim Gamble, bivši izvršni direktor Centra za zaštitu zlostavljane djece upozorio da bi se svi trebali zapitati koliko treba čekati dok jedan od muškaraca koje je policija tek "pecnula po prstima" počne kontaktirati djecu.

Šefica policije u Sussexu, Olivia Pinkney, istaknula je pak da policija i dalje zatvara one osobe za koje smatra da predstavljaju opasnost za djecu, a da se razgovara s onima koji su samo kratko bacili pogled na fotografije.

"Riječ je o znatiželjnim ljudima koji su prestravljeni da bi itko mogao saznati što su napravili. Njima smo samo rekli da znamo što rade i da oni znaju što rade."

Pinkney je napomenula da čak i ako osoba samo gleda fotografije ona čini nešto loše, jer su ta djeca zlostavljana, piše Daily Mail, no policija ipak nije spremna za ozbiljnije akcije protiv takvih ljudi.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.