Life
531 prikaza

Političari na Fejsu: Može lajk? A onda i glas!

Ivan Pernar i Slađa
Facebook
Mladi su glasači okrenuti ‘Fejsu’ i Twitteru. Što tamo mogu naći, kakve poruke političari šalju, tko je uspješan, a tko nije, express je istražio najdinamičnije

Možete se vi smijati koliko hoćete, ali fotke Ivana Pernara i Slađe iz ‘Noćne more’ na Facebooku - koje Pernara prikazuju kao hrvatskog J. F. Kennedyja - nešto su što će doći do desetaka tisuća mladih koji ne čitaju novinske tekstove i ne prate tradicionalne medije, kaže nam jedan komunikolog.

Ivan Pernar i Živi zid možda nemaju sistemska rješenja za sistemske probleme, ali itekako znaju komunicirati. I njihove fotke s ljetovanja bile su jako zapažene.

Od političara iz starije generacije, najviše umješnosti na društvenim mrežama pokazuje, pomalo neočekivano, Milan Bandić - Miki je majstor performancea i malo kad može objaviti fotografiju koja će nekoga ostaviti ravnodušnim.

Bandiću za ovratnik diše Kolinda Grabar Kitarović koja - zasad - vlada samo umjetnošću ridikulizacije, ali Bandić je nekog vraga ipak i zdelal: iza njega će ostati deseci škola, vrtića, domova kuluture, stotine kilometara novosagrađenih i obnovljenih prometnica, stotine optužnica, milijarde tona pojedenog snijega... 

Jednom je u knjizi dojmova u Kumrovcu za Tita napisano: “On je krao, ali je i nama dao, a ovi kradu, ali nam ne dadu”. Nije ni Miki baš daleko od tih stihova.

Milan Bandić jest populist, ali nije samo populist. Zoran Milanović nikad nije bio populist, bio je tek pošteni frazer, ali je nedavno postao i to - sad ga već nije teško uloviti u pozi klišeizirane bandićevštine, od obilaska staračkih domova pa do neočekivanih izlazaka među narod. 

Da nije ljeto, vjerojatno bi i on na nekoj prometnici “žderao snijeg”. Na Milanovićevu profilu na Facebooku u zadnje vrijeme možemo vidjeti njegove najnovije misli o unapređenju gospodarstva, brodogradilištima, tvornicama, svemu što je veći dio mandata zaobilazio u najširem veleslalomskom luku.

Dok Kolinda Grabar Kitarović po svojem hladnjaku lijepi magnetiće s mudrim mislima, što je po njezinu mišljenju koristan alat za vođenje države, Ivan Vrdoljak voli citirati umnike na svojem profilu na Facebooku. 

Ministar, ili administratori njegove stranice, odlučio se za motivacijske slogane, one zbog kojih se ujutro lakše ustati, one koje stavimo uz novogodišnji popis želja ili okrećemo novi list u životu. 

Tu možete naći citate škotskog romanopisca Waltera Scotta: “Za uspjeh, stav je jednako važan kao i sposobnost”, ali i misli Robina Sharme, jednog od najcjenjenijih menadžerskih konzultanata u svijetu, zatim autora “Umijeća ratovanja” Sun Tzua, pisaca Honorea de Balzaca i Alberta Camusa. 

Dane je Vrdoljak započinjao i s Churchillom te Lincolnom. Profil vrvi porukama: “Uspjeh ne dolazi sam od sebe, za njega se treba izboriti”, “Za odustajanje je uvijek prerano”, “Sva sreća ovisi o hrabrosti i radu”...

Gordan Maras je proaktivan, dinamičan, borben - a da je u mandatu doista otvorio 50.000 radnih mjesta, rekli bismo i sposoban. Ali nije.

Čovjek koji vole pse

Tomislav Karamarko | Author: Facebook Facebook

Karamarka se u posljednje vrijeme često može vidjeti sa psima, a to bi s njegova lika trebalo skinuti masku hladnoće i zatvorenosti.

Frajer, čovjek od akcije

Gordan Maras | Author: Facebook Facebook

Gordan Maras će ostati upamćen po putinovskoj slici s jahanja, a ovdje ga vidimo kao SDP-ovskog Bruce Willisa u ‘Živi muški 3’.

Pernar i Slađa su hit

Siva eminencija Živog zida i vodeći mrežni revolucionar promovira se sa Slađom iz ‘Noćne more’ kao J. F. Kennedy s Jackie Kennedy.

Konkretna i odgovorna

Anka Mrak Taritaš | Author: Davor Javorovic (PIXSELL) Davor Javorovic (PIXSELL)

Anka Mrak Taritaš se na Facebooku predstavlja kao odgovorna osoba koja ima agendu i rješava probleme - a takva i jest.

Prijatelj malog čovjeka

Zoran Milanović | Author: Vjeran Žganec Rogulja/ PIXSELL Vjeran Žganec Rogulja/ PIXSELL

Obilazi umirovljenike, starijima se ustaje u tramvaju, udjeljuje potrebitima, obilazi teren, reže vrpce - ni žena ga ne može prepoznati!

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.