Life
782 prikaza

Poražavajuće: Za smrtnu kaznu još uvijek se javno odrubljuje glava

Zatvor
Thinkstock
S prosječno 90 pogubljenja godišnje Saudijska Arbija je visoko rangirana država, odmah iza Kine

Smrtne presude i pogubljenja u pojedinim su državama svijeta dio svakodnevice. Grupe za ljudska prava najviše, pak, zabrinjava porast pogubljenja u zaljevskim državama. Samo u Saudijskoj Arabiji  od početka ove godine zbog represije je pogubljeno 87 ljudi, a prošle godine ukupno 88 prema podacima Human Rights Watcha.

Nešto drugačiju sliku imaju u Amnesty Internationalu koji vjeruju kako je ove godine pogubljeno 88 ljudi, a prošle godine ukupno 90.
 
S prosječno 90 pogubljenja godišnje Saudijska Arbija je visoko rangirana država odmah iza Kine u kojoj je, prema podacima Amnesty Internationala, pogubljeno 2400 ljudi, ali se najvećim dijelom to odnosi na 2013. godinu. 

Nastavi li se ovakvim tempom, ova će, pak, godina biti najkrvavija u modernoj povijesti arapskog pravnog sustava jer je samo u prvih pet mjeseci pogubljeno 87 ljudi. Ljudi osuđeni na smrt, ukazuje se, najčešće nemaju pravo na pravedno suđenje. 

Ubijeno je čak i nekoliko stranih državljanja od početka godine, a dvije posljednje presude prema izvještajima međunarodnih medija su zbog krijumčarenja droge. 

"Svako smaknuće je grozno, ali je ono isto zločin kao i krijumčarenje droge koje je rezultiralo gubitkom života u 39 slučajeva od početka 2015. godine", rekao je za Independent Adam Coogle iz Human Right Watcha napominjući kako nema opravdanja za nastavkom korištenja smrtne kazne u toj zaljevskoj državi, a pogotovo ne za tu vrstu kriminalnih djela. 

Osuđenicima na smrt se u Saudijskoj Arabiji najčešće javno odrubljuje glava. Zbog ogromnog broja kazni objavili su čak i oglas za zapošljavanjem osam novih izvršitelja smaknuća. 

Takav porast smaknuća povezuje se, s povećanjem suđenja od kada je u siječnju na prijestolje došao kralj Salman.  

"Zaprepašteni smo tolikim brojem smakućna bez presedana", kaže Neil Durkin, glasnogovornik Amnesty Internationala te dodaje kako je čak i prije toga Saudijska Arabija imala jednu od najvećih stopa smaknuća u svijetu, uključujući i djela koja nisu povezana s drogom, ali i ona totalno imaginarna kao što je 'otpadništvo' ili 'vračanje'. Kralja Salmana pozvali su da trenutno prekine s daljnjim smaknućima.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.