Life
3747 prikaza

Posljednji živući potomak Hitlera: "Nikome ne bih poželio ovo prezime"

Romano Lukas Hitler
Youtube
Romano Lukas Hitler tvrdi da je posljednji živući Adolfov rođak

65-godišnji Romano Lukas Hitler jedina je živuća osoba na svijetu koja nosi prezime najpoznatijeg svjetskog krvnika svih vremena. 

"Adolfov otac Alois je imao mlađeg brata. Njegov unuk je bio moj otac", kaže muškarac kojem na svim dokumentima piše zloglasno prezime, a živi na istoku Njemačke u gradiću Görlitzu.

Romano tvrdi da su njegovi roditelji pobjegli iz Istočne Njemačke i umrli u Bratislavi. Njega su nakon toga poslali u samostan, no ubrzo ga je usvojila poljska obitelj.

Kad je odrastao, vratio se u Njemačku kako bi učio za brodskog kromilara. "Ali moje ime mi je izazvalo mnogo tuge tijekom godina."

Romano Lukas Hitler | Author: Youtube Youtube

Unatoč njegovim prigovorima zbog povezanosti s Hitlerom, zidove stana ovog umirovljenika krase slike njemačkog diktatora, s jedne strane, uz fotografiju njemačke kancelarke Angele Merkel s druge strane njemačke zastave. 

"Ljudi se šokiraju ili smiju kad čuju moje ime. Ono je često bilo razlog zašto nisam mogao naći posao. Ali nakon mene više neće biti Hitlera. To je to, sram mora završiti. Ovo prezime je kao križ kojeg sam morao nositi i ne bih ga poželio nikome. Nijemci uvijek misle da je Hitler bio loš čovjek, ali ja sam jako jednostavna osoba."

No Romanove tvrdnje o tome da je Hitlerov otac Alois imao brata ne preklapaju se sa stavom povjesničara. 1837., s 42 godine, Aloisova majka Maria Schicklgruber rodila je i postala samohrana majka prvog i jedinog djeteta. 

Maria je odbila priznati tko je otac njezina sina, pa je kršten kao Alois Schicklgruber, a umjesto imena oca je pisalo: nezakonito. 

Povjesničari su raspravljali da su dvije moguće opcije tko bi mogao biti otac. Jedan je mogao biti Johann Georg Hiedler, čije je ime dodano u rodni list kad je Alois odrastao i kojeg je Treći Reich i službeno prihvatio kao njegovog oca. Druga mogućnost je bio Johann Nepomuk Hiedler, Georgov brat koji je dječaka odgajao tijekom adolescentske dobi, te mu je poslije ostavio veliku životnu ušteđevinu, piše Daily Mail.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.