Life
489 prikaza

Povijesna odluka - Kina ukinula politiku jednog djeteta

Kineska obitelj
Thinkstock
Veliki je broj znanstvenika zadnjih godina pozivao vladu u Pekingu da reformira stroga pravila obiteljskog planiranja koja su nametnula demografske okove kineskom gospodrastvu

Kina je u četvrtak nakon tri i pol desetljeća službeno ukinula strogu politiku jednog djeteta i ubuduće će svi parovi moći imati dvoje djece, javila je agencija Xinhua.

Kina je kontroverznu politiku jednog djeteta uvela 1979. godine kako bi suzbila rapidan rast broja stanovnika. Mjera je, međutim, dovela i do starenja stanovništva i gubitka radne snage.

Politika jednog djeteta ublažena je 2013. kada je nekim parovima pod određenim oklonostima dopušteno drugo dijete. 

Veliki je broj znanstvenika zadnjih godina pozivao vladu u Pekingu da reformira stroga pravila obiteljskog planiranja koja su nametnula demografske okove kineskom gospodrastvu. 

Broj stanovnika u radnoj sposobnoj dobi počeo je padati 2012. i Kina je mogla postati prva zemlja svijeta koja će ostarjeti prije nego što se obogati. 

Odluka o ukidanju politike jednog djeteta usvojena je zatvorenom sastanku Komunističke partije na kojem se odlučivalo financijskim reformama i zadržavanju gospodarskog rasta od 2016. do 2020. godine. 

Zasad nema informacija o pojedinostima nove politike dva djeteta i vremenskom okviru njezine provede. 

Obitelji koje su dosad kršile pravilo jednog djeteta bivale su novčano kažnjene, neki su gubili radna mjesta, a u nekim slučajevima majke su se čak prisiljavale na pobačaj i sterilizaciju. 

Vodeći kineski demograf Wang Feng ovu je odluku nazvao "povijesnim događajem" koji će promijeniti svijet, ali neće ukloniti sve izazove starenja kineskog stanovništva. "To je odluka koju smo čekali naraštajima, ali smo čekali predugo", rekao je. 

Procjenjuje se da je politika jednog djeteta spriječila rođenje 400 milijuna ljudi. 

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.